БизнесътНа хоратаОбщинатаТоп новина

Рентген последно поколение e дарен на болницата в Етрополе

В болницата в Етрополе рентгенът LUMINOS Impulse вече е минал успешно тестови измервания и приемно изпитване в Отделението по образна диагностика. Те са извършени от специалистите на доставчика Сименс Хелткеър ЕООД. Преди това помещението на диагностичния рентгенов кабинет е преустроено, за да отговаря на показателите на новия апарат. Медици са обучени да работят с него и са инструктирани за мерките за безопасност и сигурност. Очаква се в близките месеци, след като се получат нужните разрешения, новата медицинска апаратура да бъде пусната в експлоатация.

Ползите от новия, напълно цифров рентген за графично-скопични изследвания са няколко, обясняват специалисти. Първо, с този апарат има минимално лъчево натоварване върху пациентите, а и върху персонала, който работи в отделението. Второ – изображението е ултра съвременно, с изключително високо качество, и трето – изследванията ще се правят по-бързо, отколкото на стария апарат.

До момента в МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ се ползва по-старо поколение рентгенов апарат, но когато той не работи, пациентите трябва да пътуват до други населени места, за да си направят нужните изследвания.

„Изключително съм доволна, че нашата болница вече разполага с този модерен рентгенов апарат, който може да прави рентгенографии и рентгеноскопии. Годишно досегашният апарат се е ползвал за над 1450 хоспитализирани пациенти и близо 3000 амбулаторни – изпратени от личните лекари“, обясни д-р Галя Василева директор на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ в Етрополе.
От новата придобивка ще се възползват и пациенти, които пътуват до Етрополе от други населени места. „Досега сме имали пациенти от Тетевен, Ябланица, Правец и Ботевград. Когато апаратурата в Ботевград по някаква причина не работи, се случва линейка да докара тук, при нас, болните за изследвания“, обяснява д-р Василева.
МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ има 8 отделения, 135 души персонал, от които лекарите са 35 души. Годишно в болницата в Етрополе се лекуват около 3000 пациенти.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button