Обичаи

Симеон Петров спаси кръста за трети път на Богоявление

„Усетих как небето и земята стават едно цяло“ - казва младежът

Етрополецът Симеон Петров за трети път в живота си извади хвърления кръст от ледените води на р. Суха река в местността „Синия вир“ на Богоявление.

„Преди години живеех в гр. София и не бях чувал за този обичай. Когато се завърнах в родния си град Етрополе, веднага поисках да участвам. Тръгнах да се нареждам с останалите, за да скачаме за кръста и ми обясниха, че без предварително записване не може. Помолих ги и направиха компромис, но не успях да хвана кръста“ – спомня си началото Симеон.

Той си дава обет, че всяка година на Богоявление ще си бъде в Етрополе и ще се бори за кръста. Още на следващата година успява да го извади и става победител.

„Чувството е необяснимо. Само ако участваш, разбираш, че наистина небето в този ден се отваря, слива се със земята и стават едно цяло. Облива те силна енергия и няколко дни след това се чувстваш лек, жизнерадостен и прероден“, споделя още г-н Петров. Той смята за истина поверието, че който се гмурне в ледените води, след това не боледува: „Откакто участвам в празника, спрях да боледувам или ако се случи, много бързо ми минава“.

На Богоявление в община Етрополе за 17-та поредна година бе организиран обичая „Хвърляне на кръста“, като тази година за първи път имаше много повече хора. В ритуала участваха 19 мъже, като към тях се включиха и четирима малчугани – Велизар, Боян, Дани и най-малкият Симеон, който е едва на година и половина. Светият кръст бе хвърлен от отец Емил.

Голямата награда на Симеон Петров бе връчена от кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който го поздрави и му пожела здравето и успеха да го следват през цялата година. Кметът поздрави всички присъстващи с празника и пожела на всички именници здраве, щастие и благодат в семействата.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button