Ателие

Коко Тодоров за мисията на Етрополска духова музика

28-годишният етрополец Николай (Коко) Тодоров е ръководител отдел „Управление на отпадъци” в „Трансремонтрой“ ЕАД. А това съчетава и с ръководството на Етрополската духова музика.

Още 5 – 6-годишен започва да ходи на народни танци. След това ги съчетава с духовата музика. Следва дълъг период на обучение и запознаване със същността на духовите инструменти. Става част от колектива на Етрополска духова музика, която вдъхновява и весели публиката с жизнерадостните си изпълнения. Мнозина си спомнят множеството им талантливи изяви. Сред тях и великолепното изпълнение на екипа в концерта-спектакъл със звездата Софи Маринова през 2022 г.. Участват и в клипа Софи Маринова и Мама Мария – Кифла фафла.

За Коко Тодоров духовата музика с жизнерадостните ѝ ритми е любов и мисия. „Българите умеем да се веселим, да забравяме проблемите за мига и да се насладим и отдадем на положителни емоции и преживявания – с музика, разбира се – казва той. Освен радостта, която доставя на хората, той вижда мисията на оркестъра и в това, че съхранява традициите и българския фолклор. „Младите хора трябва да познават традициите, да ги изучават и споделят, защото именно те са опазили българския народ в най-трудните за него моменти до днес.

„Загубим ли традициите си, загубили сме всичко!“, смята Тодоров.

Животът му минава в работа. За него тя е на първо място. „Старая се винаги да изпълнявам задълженията си на 100% – правилно и навреме. С течение на времето и духовата музика се превърна в моя работа. Успявам да съчетая и балансирам, така че музиката да не ми пречи на основната работа, но и там се старая да покажем всичко, на което сме способни и да сме на ниво. И допълва: – Успехът се постига с много труд, дълги часове, прекарани в  залата на читалището в разучаване на нови мелодии и репетиции.“

Къде иска да бъде Коко Тодоров например след 10 години?

Той мечтае за професионално развитие, има високи цели и вярва, че с усилия и труд всичко се постига. А по отношение на музиката, „мечтая да вдигнем нивото все по-високо и професионално, а защо не и до световни сцени и концерти“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button