Домакин на броя

Децата може да ядат пици, но с качествени продукти

През последните години родителите в България изпадат в двете крайности. Едните оставят децата им да се хранят със суха храна в заведения или купена от павилиони, да пият сокове и да ядат сладко, когато пожелаят. Други тотално забраняват консумацията на пици и паста, на сладко, сокове от кутийки и т.н.

Къде е балансът – разказва проф. Донка Байкова.

  • Д-р Байкова, децата често ходят на детски рождени дни, като в менюто има включени пици. Колко често в седмицата е добре да се консумират?

Пицата не е вредна за децата, ако е направена с качествени съставки. В постните дни децата могат да приемат пици, спагети и други съвременни ястия. Пицата не трябва да е направена с трансмастни киселини в сирената и кашкавалите, т.е. които замръзват като лоени капки. Тези пици са направени с евтини кашкавали, които съдържат палмови масла и то – частично хидрогенирани, и най-различни салами, които са меки и са наситени с много мазнини.

  • Сокове от кутийки – колко често?

Когато върху опаковката пише „плодов сок“ или „зеленчуков сок“, означава, че колкото и малко да е плодовата или зеленчуковата компонента, то тя е включена, а това е натурална съставка. Ако пише „плодова напитка“, това означава, че тя е с най-различни ароматизатори, оцветители, овкусители – т.е. на изкуствена основа и няма общо с натурален плодов сок за деца. Детските плодови сокове в кутиите, макар и с 20 или 40%, съдържат натурален природен продукт. Газираните напитки също не са подходящи за децата, защото в тях има фосфати, има и много Е-та и глюкозо-фруктозен сироп.

  • Газираните напитки не са подходящи, в тях има фосфати, много Е-та
  • От каква възраст може да се дава сладко и какво да бъде то?

Трябва да научим децата от ранна възраст да хапват сладко на базата на натурални компоненти, т.е. да хапват плодове. Въпреки това те не могат да растат изолирано и в тяхната социална среда ще попадат на други техни връстници, които ще са любители на шоколадите и захарните изделия. Родителите би трябвало да предпочитат за децата си, когато ги черпят и награждават с шоколад, той да е на базата на висок процент какао, т.е. да е черен. В Австралия семействата не предлагат шоколад на своите деца, за да не привикват към този вкус, тъй като всички са наясно, че какаото предизвиква активизиране на ендорфините и към него се пристрастяваме, води до качване на килограми и др. В Западна Европа украсяват коледните си елхи със зеленчуци и плодове, за да приобщят децата към това предпочитание – сладкото да е от плодовете. Естествено ние сме някъде по средата. Интелигентните родители би трябвало като правят сладкиши, да ги правят по-леки – тънки блатове, с повече зърна – овесени ядки, ленено, сусамово семе, да има фурми, стафиди и др. Да има лека гарнитура вместо сметана.

  • Сладкото да бъде под формата на плод или черен шоколад
  • Пилешкото месо и хормоните са другият страх на родителите. Децата могат ли да ядат пилешко месо?

Ако пилетата са свободно отглеждани, спокойно могат да ги дават, но ако са бройлери, които се третират с хормони, за да растат бързо, трябва се внимава, защото технологиите на производство крият рискове за децата.

  • Децата се върнаха на училище. Ако някой не е подсилил все още организма на детето си, какво да направи?

Трябва да има закаляване – родителите през лятото е нужно да излагат децата на слънце до 11 часа и след 17 часа, за да се синтезира витамин D – той е мощен антиоксидант и ги предпазва от вирусни заболявания. Децата е добре да са на въздух, в планината или във водни басейни под контрола на родителите. Трябва да се хранят максимално с плодове и зеленчуци – 400 гр на ден, а игрите да са на открито с движение, а не седене пред електронните устройства.

  • Колко вода е полезно да приемат на ден?

Тялото на детето е съставено от 80% вода. Децата са склонни към дехидратация. През лятото е нужно да се приема по 45 – 50 мл на кг телесно тегло. Искам да кажа нещо много важно. Жаждата е закъснял симптом на дехидратацията при децата. Няма смисъл детето да каже: „Искам водичка!“ Ние трябва регулярно да даваме на децата вода и да ги подканяме, защото те се заиграват и забравят.

Нашият гост:

Проф. Донка Байкова, дм е специалист по хранене и диететика с дългогодишен опит. Завършва Медицински университет София през 1975 г. и има придобита специалност Хранене и диететика. Има специализации в Германия, Белгия, Унгария, Словакия, Русия, Украйна, Полша. Член е на Дружество по хранене и диететика в България, Федерация на европейските нутриционистични дружества, Българска асоциация по затлъстяване и съпътсващи заболявания, Международна асоциация по затлъстяване, Балкански медицински съюз. Има над 500 публикации в български и чужди специализирани издания.

Децата следват хранителните навици на родителите

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button