Домакин на броя

Децата следват хранителните навици на родителите

Проф. Донка Байкова, дм е специалист по хранене и диететика с дългогодишен опит. Завършва Медицински университет София през 1975 г. и има придобита специалност Хранене и диететика. Има специализации в Германия, Белгия, Унгария, Словакия, Русия, Украйна, Полша. Член е на Дружество по хранене и диететика в България, Федерация на европейските нутриционистични дружества, Българска асоциация по затлъстяване и съпътсващи заболявания, Международна асоциация по затлъстяване, Балкански медицински съюз. Има над 500 публикации в български и чужди специализирани издания.

Обедното хранене може да е само от основно и десерт, но до 400 мл

Как да се хранят децата над 3-годишна възраст, за да растат здрави и силни. Отговор на този въпрос дава проф. Донка Байкова, специално за читателите на в. „Етрополе за хората“.

„Основното, което трябва да се знае е, че децата се хранят по подобие на техните родители и семейства. Също така, храната трябва да се приема регулярно, т.е. в определени часове на деня, за да няма смущения в храносмилането и в телесното тегло.

Децата се хранят 5-кратно – сутрешна закуска, предиобедна, обяд, следобедна закуска и вечеря, защото петкратен е режимът на отделяне на храносмилателни сокове в стомашно-чревния тракт“, обяснява проф. Байкова.

Закуската, обядът и вечерята са основните хранения. Според специалиста по хранене, на закуска децата хапват обикновено въглехидратна храна с добавка на млечен продукт, като след 3 г. може да е топъл сандвич тип „Принцеса“, да се добави месен компонент – шунка и друго, но без Е-та, оцветители, овкусители и консерванти.

Всички български закуски за традиционното хранене са подходящи за децата след 3-годишна възраст. Задължително е да бъдат гарнирани със зеленчук или с плод.

Според проф. Байкова на закуска може да се предложи на детето и сандвич с филе от риба. „Храната на децата не трябва да е пържена, да е овкусявана с остри източни подправки, а да е щадяща – приготвена чрез задушаване, печене, без храна на грил, защото черните ивици съдържат токсични за стомашно-чревния тракт катрани“, съветва проф. Байкова. В някои дни закуската може да е от макаронени изделия, мляко с ориз, кисел, грис, но с добавка на плодов компонент.

„Фрешовете не са подходящи, защото в тях има повече захари. Добре е децата да приемат повече смути, ако това е плодът, представен под форма на напитка, защото не се губят  фибрите, пулпата на плода. Тя е абсорбатор на различни токсични вещества от околната среда и намалява усвояването на простите захари и мазнини от самата храна, което допринася за контрол на телесното тегло от ранна детска възраст“, обяснява проф. Байкова.

Три пъти в седмицата месо, 2 пъти -риба и постни дни

В 12 часа три пъти в седмицата трябва да ядат месо, 2 пъти риба и да има два постни дни с млечен продукт или яйце. В дните с постни ястия подходящи са картофи, ориз, бобови храни, които са по-леки – леща, грах, зелен фасул.

„През последните години много говорим дали храненето на обяд да е двукомпонентно – основно и десерт или трикомпонентно – супа, основно и десерт. Често пъти децата вече нямат нужда от три ястия. Не е грешка, ако детето яде основно ястие и десерт, смята специалистът. В този случай трябва да се съобрази, че обемът на детското стомахче не е като на възрастния човек. Супата трябва да е до 150 мл, месото да е 2 пъти по-малко количество от порцията на родителите, а целият обем на обедното хранене трябва да е до 400 мл.“

На вечеря децата имат нужда от прием на зеленчуци и млечен продукт. Например миш-маш, задушени зеленчуци със сирене, пълнени чушки с кисело мляко, чушки, запечени със сирене и извара, която е много полезна за черния дроб.

Полезна за вечеря е и рибата, която е лесно смилаем белтък и има всички витамини и минерали и различни антиоксиданти. „Плодът е десертът за децата в България – нарязан на малки кубчета, под формата на смути или млечен десерт или кисел с добавка сезонен плод. Ако е сладкиш – да има тънка подложка с обилна гарнитура добавка на плодове“, казва проф. Байкова.

Двете междинни закуски са подкрепителни и обикновено децата приемат плод или зеленчук, или млечен продукт – кисело мляко, чаша прясно мляко с какао или с малко мед.

Най-честите грешки при храненето

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button