Домакин на броя

Най-честите грешки при храненето

 „Често хората казват: „От понеделник съм на диета.“ И спират абсолютно всичко, ядат само салати

Седнал в своята пицария, която предлага нов хит – пици с тесто от 80 процента вода, и други здравословни ястия, Емануел Июджи, участник в кулинарното шоу Hells Kitchen 5, разказва кои са

най-честите грешки при храненето

Първата грешка е, че хората нямат време и хапват нещо набързо, а изборът на бърза и диетична храна не е много голям.

Втората грешка са големите ограничения. „Често хората си казват: „От понеделник съм на диета.“ И спират абсолютно всичко, ядат само салати и ходят 3 пъти в седмицата на фитнес. Това е крайност. Това е също толкова неблагоприятно за организма, както да си ядеш нормално“ – обяснява Емануел.

Третата грешка е, че през деня не се приема регулярно храна, богата на макронутриенти (или макроси – основни хранителни вещества, от които се нуждаем, за да оцелеем, б.р)  и в края на деня се преяжда с висококалорична храна. Приема се наведнъж, тялото не може да изразходва калориите и се получава калориен излишък. Четвъртата грешка е, когато хората мислят, че се хранят диетично, но прекаляват с един от макросите. „Момчета, които тренират във фитнеса, започват да ядат храни със страшно много белтъчини, страшно много месо, пият протеини и т.н. Това е много интересно, защото, когато ние сме на диета, каквато и да е тя, тя е високобелтъчна и няма нужда да приемаме белтъчини – месо, яйца и риба като протеин. Имаме нужда да приемаме аминокиселини, важни за детоксикацията на черния дроб.

Как да се храним правилно и да имаме спортна фигура?

„Първо – задайте период, в който ще регулирате храната си. Така ще имате очаквания и по-голяма мотивация“ – казва кулинарният експерт. Второ – обърнете внимание на баланса между енергоприема и енергоразхода. Задайте си въпроса колко храна приемате и колко енергия изразходвате. Например от понеделник до петък сте на работа и ходите пеша. В събота и неделя не ходите на работа, стоите си вкъщи и не изразходвате енергия. Трето – важно е какви са източниците на храната – дали я приготвяте вкъщи или си я поръчвате отнякъде. Собствениците на ресторанти се стараят храната да е вкусна, а не да е диетична или здравословна.

Трябва да помислим и дали храната, която си приготвяме у дома, е здравословна и/или нискокалорична. Друг вариант е да си поръчвамте храна от диетичен ресторант – там я оразмеряват, дават точни хранителни стойности и гарантират резултат. Ако някой има желание да отслабне или да качи килограми, дава – кг, ръст, години и му се изчислява колко и какви калории трябва да приема и му се доставя храната. Може да си поръчват само обеди, вечери или целодневни менюта. В My Meal я вакуумираме с газ. След като я сложим в тарелката, извличаме кислорода и го заместваме с безвреден газ. С една доставка клиентите си получават храната за 3 – 4 дни напред.

Накрая, Емануел признава нещо от своя опит: „Аз например хапвам и недиетични неща. Важното е да има баланс и да няма крайности.“

Диамантът от Hell’s Kitchen прави пици с 80% вода

Децата до 14 г. да не ядат баници и пици

Добрият пример и правилното обяснение за здравословната храна са ключът за формиране на правилни навици и хранене. На първо място тук отговорността е на родителите, а след това – на училището, смята Емануел Июджи.

„Често при мен във фитнеса идват деца и на въпроса: „Какво яде днес?“, нерядко отговорът е: „Взех си една баничка.“ Питам: „Защо си взе баничка?“ Отговорът е: „Вкъщи нямаше сготвено, дадоха ми пари и си я купих.“ Няма нищо лошо да ядем баница, но ако е приготвена вкъщи“ – смята Емануел Июджи. Според него трябва да се ядат храни, богати на макронутриенти, т.е. на неща, които ще хранят организма и мускулите през деня и няма да предизвикват никакви пикове в кръвната захар.

При децата мастните клетки се делят до 14-годишна възраст. Ако се хранят правилно и има достатъчно движение до тази възраст, в бъдеще много по-лесно ще могат да коригират теглото си и да имат по-стройна фигура. Ако се хранят само с бързи захари и прости въглехидрати и др. – ще им е много по-трудно да коригират теглото си.

Разликата между здравословното хранене при младите и при възрастните е в количеството. При децата храненето трябва да е доста по-малко. Те нямат нито количеството мускулатура, нито количеството килограми. В тийнейджърска възраст имат пикове в хормоните и децата са гладни. Това се компенсира със спорт и движение, а не с храна. Няма проблем децата, които спортуват регулярно, да хапват повече. Проблем е, ако ядат повече, но не спортуват.

Децата трябва да си взимат храна от вкъщи. Трябва да се хранят регулярно – да имат закуска, обяд и вечеря. Да избягват да се хранят с баници и пици. Не са подходящи за децата. Те растат и имат нужда от бърз метаболизъм и нормално количество мускули в тялото си, за да израснат правилно, а не да имат дисбаланс. Ако хапнат вредна храна, трябва да спортуват или дали ще тичат навън. Няма проблем, като са се нахранили, да имат десерт.

  • „За“ или „против“ протеиновите добавки при тийнейджърите?

Няма никакъв смисъл да приемат хранителни добавки, които не са им предписани от лекар. Те са нужни, ако хората не могат да си добавят нужните макро и микронутриенти с храненето“ – обяснява кулинарният експерт и фитнес треньор.

  • Защо затлъстяват децата?

    „Причината за това е, че темпото, с което се свързват със спорта и живеят здравословно, е много по-бавно, от това, с което се развива разнообразието в нездравословната храна“ – казва Емануел. Той смята, че родителите трябва да научат своите деца на правилни хранителни навици.

Нашият домакин:

Емануел Июджи е участник в кулинарните предавания Hell’s Kitchen и Master Chef. Занимава се със здравословно и диетично хранене. Автор е на книгата „Направи диетата вкусна“. Има свой фитнес и притежава MyMeal.bg за здравословни храни и доставки.

Емануел е абсолютен балкански шампион по класически културизъм с две републикански титли, завършил е професионално обучение за персонален треньор в НСА „Васил Левски“, Индустриален мениджмънт в ХТМУ и редица кулинарни курсове.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button