Домакин на броя

Диамантът от Hell’s Kitchen прави пици с 80% вода

Емануел Июджи: Опитвам се да запазя естествения вкус на храната

Емануел Июджи е участник в кулинарните предавания Hell’s Kitchen и Master Chef.

„Обединителят на отбора на Златните“ и „диамант“ – така Шеф Виктор Ангелов нарече Емануел Июджи – участник в кулинарното шоу Hells Kitchen 5.

Занимава се със здравословно и диетично хранене. Автор е на книгата „Направи диетата вкусна“. Има свой фитнес, притежава MyMeal.bg за здравословни храни и доставки, заведение за пици Cheat Day.
Емануел е абсолютен балкански шампион по класически културизъм с две републикански титли. Завършил е професионално обучение за персонален треньор в НСА „Васил Левски“, Индустриален мениджмънт в ХТМУ и редица кулинарни курсове.

Поглеждайки назад към своето участие в петия сезон на кулинарната надпревара, Емануел, който спечели симпатиите на всички, споделя, че не му е достигнала мотивация, за да стигне до финала. „Борехме се единствено за шоуто. Влязох в предаването, защото съм му фен.

Беше ми приятно да мога да се състезавам пак, както в Master Chef, и да усетя тръпката от готвенето под пара – разказва Емануел. И допълва, че за да стигнеш до финала, мотивацията е изключително важна. Станислав спечели до голяма степен, защото беше надъхан и имаше най-много желание да успее. Важни са и уменията, и възможността да се реагира във всякаква ситуация.“

Виенският шницел се оказа препъни камъкът за Емануел на крачка от финала. „Видя се, че не правя шницели. Грешката ми беше, че се опитах да копирам на 100% указанията на шефа, вместо да правя това, което реша. Разрезът ми беше грешен и нямаше как да стане. Пърженото ми е непознато, защото не използвам пържене. Опитвам се да запазя естествения вкус на храната и качествата ѝ, както и да не превръщам мазнините в канцерогени“ – обясни Емануел.

За него здравословното хранене е начин на живот и кауза, за която работи всеки ден.

И в заведението, в което приготвя ястия за хора на диета, и с клиентите във фитнеса. Според него диетата е нещо напълно нормално. „Не означава да се ограничаваш и да не ядеш определени храни, а по-скоро подборът и комбинацията им да са правилни, както и начинът на обработка. Разбира се, трябва да се избягват недиетични, от калорийна гледна точка храни“ –обяснява Емануел.

Има достатъчно заместители и начини на приготвяне на храна така, че да бъде вкусна, свежа и нискокалорична.

Например, класически Спагети Карбонара винаги може да заменят с обикновените спагети/талители, пълнозърнести. Т.е. с такива, които ще отнемат повече време на организма да ги разгради, няма да има високи нива на инсулина и на кръвната захар. По този начин хората ще имат по-добър метаболизъм.  Сосът може да е с пресни яйца. Твърдото сирене, което е с висок процент мазнини, може да се замени с извара или с котидж сирене. „Изискват се малко повече готварски умения, но е вкусно“ – аргументира се Емануел.

Разговорът с нашия домакин на броя продължава и той е все така ведър и откровен. „Хапвам и недиетични неща – признава най-откровено. Важното е да има баланс и да няма крайности. Трябва да се храним диетично и здравословно, но в същото време – да се наслаждаваме на по-специалните моменти и на събиранията с роднини“ – обобщава кулинарният експерт.

Емануел напоследък е известен и със своя кулинарен хит пици с тесто с 80% вода.

„Всъщност това са пици с доста голям процент хидратация. Постига се с двойна ферментация на тестото, т.е. един път ферментира тестото, замесва се пак и ферментира отново“ – разказва „диамантът“ в отбора на „Златните“. Това дава лекота в храненето и подпомага много храносмилателните процеси, защото храната вече е ферментирала, а това не се случва в стомаха.

Последвайте Емануел в социалните мрежи: Емануел Июджи / Emanuel Iwuji

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button