На хората

Проф. Цоло Вутов помага на Етрополе, помага и на много хора

Инж. Валентин Цацов, бивш директор на Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед

Снимки: Иван ПеевНяма радиоактивни елементи в рудника

Инж. Валентин Цацов е родом от гр. Етрополе. Завършил е ПГ „Тодор Пеев“ и след това Геофизика в Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски“. Работи в Елаците-Мед от 1982 г. до 2019 г. Започва като пробовземач и минава през цялата йерархия – редови геолог, главен геолог, ПТО, заместник-директор „Производство“ и директор на Рудодобивен комплекс. На тази позиция е бил в продължение на 10 години. Днес е експерт в Геотехмин ООД.

– Инж. Цацов, кариерата Ви е преминала в Елаците-Мед АД. Може ли община Етрополе без това предприятие, каквито отделни мнения се чуха по време на предизборната кампания. Вашето мнение?

– Първото, което искам да кажа е, че в Рудодобивния комплекс „Елаците“ работят изключително интелигентни хора – оператори на минни машини, минни инженери, специалисти във всяка област – икономисти, еколози и др. В Елаците-Мед се работи с най-модерното минно оборудване в света. То се управлява от добре обучени минни оператори, инженери, които говорят чужди езици и ръководят умело производството. Да се говорят лоши неща с такава лекота за компанията и нейния екип е меко казано престъпление.

Няма радиоактивни елементи в рудника

В момента в Рудодобивния комплекс работят над 1030 души. Отделно около 560 човека са пенсионирани работници и служители от дружеството. Умножете тези числа по 3 – средно по трима члена на семейство, стават 4800 човека – това е половината град, който пряко или косвено е свързан с Елаците-Мед. Близо 6 млн. лева годишно влизат в общинския бюджет под формата на концесионни вноски, данъци, дарения  за училища, болници, детски градини, инфраструктура и др.

Снимки: Иван Пеев

Искам да подчертая и нещо друго – визията на града се оформи след построяването на Комплекс „Етрополия“. Всички кметове са работили, правили са кой повече, кой по-малко, но ако не беше проф. дтн Цоло Вутов и Елаците-Мед, ако не беше вложен голям финансов ресурс, нямаше да има такава  великолепна сграда. Аз съм израснал в града, помня, когато на това място имаше огромна дупка – локва, в която скачаха жаби.  Стоеше се така от времето на социализма. Страхувахме се децата ни да не паднат там.

Снимки: Иван Пеев

Много време ли стоя така?

– Много. Откакто се помня тази дупка беше все така. Имаше един ресторант „Балкан“, който беше съборен, за да се строи някакъв дом – още по времето на социализма. После нищо не беше построено. Благодарение на проф. Вутов и на Елаците-Мед центърът има тази визия.

Коренно ще се промени визията и на малкия пазар, след завършването на лятното кино, което прави от Елаците-Мед. Ще се промени и тази грозна гледка. Това ще е факт отново благодарение на проф. Вутов и Елаците-Мед. С него се познавам повече от 40 години, работили сме в Елаците-Мед. Той беше инженер, главен маркшайдер, след това главен инженер и благодарение на него съществува и успешно се развива дружеството. Той е широко скроен човек. Помогна и помага на хиляди хора, които дори не са свързани с Група ГЕОТЕХМИН. Г-н Вутов не е взел и една стотинка от общинския бюджет, той е дарител.

Покрай изборите пуснаха слухове, че има радиация?

– Дълго време съм бил геолог и съм запознат с нещата. Първо, няма никакви радиоактивни елементи. Второ, дори и да ги имаше – те щяха да са там дори и без рудник „Елаците“. Тоест, една мина не провокира радиоактивност. Няма уран в залежите, няма тежки елементи.

 Общината по времето на бившия кмет спря изграждането на третата пречиствателна станция

– Някои спекулират за замърсяването на реката…

– Елаците-Мед има две пречиствателни станции, а третата, която чака разрешение, беше спряна от хора на вече бившия кмет Димитър Димитров, от служители на общината. Площадката е готова, оборудването е тук, но заради общината тя не функционира. След построяването на пречиствателната станция няма да има помътняване на реката при високи нива на водите. Ще се гарантира качество на водата. Много често се вижда, че понякога реката тече мътна. Тя тече не откъм Елаците-Мед, а от лявото крило – откъм Пирдоп и Златица. Там дървари масово секат дърва и това води до помътняване, за което се обвинява напълно неправилно Елаците-Мед.

Запрашеността от рудника категорично не стига Етрополе. Предполагам, че новият кмет ще реши проблемите на града. Досега през зимата се опесъчаваше с т.нар. пясък, който не е пясък, а е кална субстанция, която се добива без концесия по поречието на р. Малки Искър. След опесъчаването през зимата, през пролетта изсъхва и ако не е дружеството Елаците-Мед, което мие улиците, този прахоляк се вдига и замърсява въздуха.

– Какво печели Етрополе, ако има добри отношения между най-големия инвеститор и общината?

– Етрополе има крещяща нужда от пречиствателна станция. Етрополци пият мръсна вода. Сигурен съм, че в този кметски мандат най-после ще започне строежа на пречиствателна станция, което много важно за качеството на живот на етрополци. Посещавал съм мини, в които е имало работещи рудници и след спирането им, местата започват да приличат на села още на втората година. В района на Монтана например. Там хората ни молеха да пуснем спряна медна мина, защото откакто е спряна, е станало страшно.

Етрополе не може без Елаците-Мед. Преди имаше много действащи предприятия, сега съвсем малко. Добрите отношения, взаимодействието между местната управа на града и предприятието ще бъде печелившо за града и гражданите.

Снимка: Иван Пеев

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button