Интервю

Проф. Тодор Кантарджиев: Епидемията на грип ще бъде през декември

Три домата на ден пазят и от инсулт, и от инфаркт

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм е епидемиолог и консултант на Столична община по въпросите на респираторните заболявания през есенно-зимния сезон. Роден е в София през 1955 г. Завършил е Медицинска академия – София през 1981 г. От 1982 г. е научен сътрудник в Катедра „Военна епидемиология и хигиена“ на ВМА. През 1986 г. придобива специалност „Микробиология“, през 2001 г. – специалност „Клинична имунология“ и през 2004 г. – специалност „Епидемиология на инфекциозните болести“. Доктор е по медицина от 1991 г. и доктор на медицинските науки – от 2008 г. Доцент е от 1995 г., професор – от 2009 г. Има магистърска степен по здравен мениджмънт от Медицински университет. Проф. д-р Тодор Кантарджиев е председател на Българска асоциация на микробиолозите.

 Проф. Кантарджиев, започва есенно-зимния период. Има ли опасност от нова COVID-19 пандемия?

– През май Световната здравна организация отмени пандемията от COVID-19. Тя вече не представлява заплаха за общественото здраве в световен мащаб. Първо, вирусът отслабна и вече не е така смъртоносен, както преди три години. COVID-19 стана генетично разнообразен и обикновено всеки човек боледува по различен начин. Коронавирусът  може спокойно да се причисли към вирусите, които са респираторни и характерни за есенно-зимния период. Поначало, със застудяването, с началото на учебните занятия се увеличават респираторните инфекции. Това е нещо нормално, което наблюдаваме всяка година.

Тази година случаите на зараза с коронавирус започнаха да се увеличават. Той е вариант Омикрон, който вече не води до много тежки поражения, но трябва да спазваме някои изисквания. Да проветряваме на първо място. Второ, за предпочитане е обществените мероприятия  да се правят навън. Когато сме у дома, когато сме в учебни заведения и в градския транспорт, винаги трябва да има отворени прозорци.

COVID-19 вече не протича тежко и не се очаква нова пандемия

– Само COVID-19 ли има в момента?

– Не, очаква се през ноември да се появи респираторният синцитиален вирус. Преди години той причиняваше много тежки инфекции при недоносените деца. Затова по една програма на Министерство на здравеопазването всички недоносени деца у нас се ваксинират. За съжаление, през последните две години се наблюдава тенденция, че този респираторен синцитиален вирус тръгна и сред населението поради намаления имунитет или поради мерките, свързани с изолацията срещу коронавируса.

– Опасен ли е този вирус?

– Той е много опасен за възрастните хора. Те трябва да се пазят както от коронавирус, така и от респираторния синцитиален вирус. Освен това есенно време се появяват и други вируси, които причиняват гърлобол, кашлица, а някои и инфекция на очите. Това са на първо място аденовирусите. В късната есен се появяват и отделни взривове на вирусни инфекции, които причиняват разстройство, засягат храносмилателната система и предизвикват повръщане. Хубавото е, че за два-три дни  минават.

– Какво бихте казали за бактериалните инфекции през есенно-зимния период?

– Бактериалните инфекции също са опасни. Трябва да се има предвид, че първо, със застудяване на времето от ноември, всички мишки и плъхове, които са в полето, започват да търсят топло – в жилищата, в мазетата на хората, в складовете… Затова трябва да се знае – винаги зимнина в мазето трябва да се поставя на 30 см от пода. Ябълките, които се съхраняват в мазето, винаги трябва много добре да се измиват и да се обелват преди ядене. Това, което ме плаши тази година, е заплахата на производителите на слънчоглед, че няма да прибират слънчогледа, сърдити по различни причини. А остане ли на полето неприбрана реколта, мишките се увеличават, а те винаги пренасят  заболявания, опасни за хората. Също така, няма ли поройни дъждове, мишките са размножават.

– Чести ли са случаите на бактериална пневмония?

– Трябва да обърнем внимание на по-възрастните граждани на Етрополе на пневмококовата инфекция. Става дума за бактерия – причинител на пневмония. Как се разболяват възрастните хора с тези пневмонии, които са доста тежки. Обикновено вирусите ги носят със сополките децата от детските градини и заразяват бабите и дядовците си. В момента има национална програма на министерството – възрастните хора над 65 години, а над 75 пък задължително, да говорят с личния си лекар, ако може, да си осигурят безплатната ваксина за пневмококи. Това е първата ваксина в света, която е срещу условно патогенни микроби и е много полезна, защото предпазва пет години от усложнения на бактериална пневмония. Всеки 10-15% от болните от грип получават усложнения след бактериална пневмония.

– Грипът опасен ли е?

– Грипът го очакваме ноември месец. Епидемично ще се разпространява през декември, а пикът, най-многото случаи за най-кратко време, ще бъде през януари или февруари. В момента е почти толкова опасен, колкото коронавируса, малко по-безопасен. Грипът започва веднага, за разлика от коронавируса. Боли те гърло и ако не вземеш лимон и сода, ще продължава да те боли, въпреки дълбокото убеждение на българина и особено на етрополеца, че ще му мине. Започне ли болка в гърлото, не минава. За да ти мине, трябва да вземеш сода и лимон – резенче лимон го топиш в сода за хляб, не друга сода, винаги след ядене. Ако те боли гърло, след всяко ядене. Тогава за един-два дни гърлото може да ти мине и с това да се ликвидира коронавирусната инфекция. Не е така при грипа. Затова на френски се казва grippe – сграбчвам. Грипът започва, като се върнеш вкъщи, имаш тръпки, болят те костите, мускулите, дразни те светлината, като си свиеш очите, очните ябълки те болят. Започва обикновено без хрема, обикновено с дразнене на гърлото. И когато в рамките на два часа вдигнеш температура, загубваш сила, появява се суха, дразнеща кашлица. Ако си ваксиниран, по-леко ще го изкараш. Най-правилното е да си говорил с личния си лекар, той да ти е дал една електронна рецепта – ще му коства между 10 и 20 минути да я напише, и да ти изпише едно от двете лекарства за грип.

­– И как се казват тези две лекарства за грип?

– Медицинските имена са озелтамивир и занамивир. 75 милиграма е за възрастни. Значи едно етрополско семейство си купува една опаковка, един блистер – 10 таблетки. Ако детето прояви симптоми на грип, обаждаш се на лекаря и му даваш половин таблетка. Ако е за бабата, дядото, майката и бащата  – една таблетка вечерта, една таблетка на сутринта и още една таблетка. И обикновено при вирусна инфекция, започнеш ли навреме лечението – за 24 часа, за 30 часа, ще има ефект. Няма нужда да  вземаш 10 таблетки, 10 дни.

– Препоръчвате ли на хората да се ваксинират срещу грип и срещу COVID-19?

 Всички над 65 години могат да се включат в програмата на Министерство на здравеопазването за безплатно лечение и ваксиниране срещу грип. Бабите да ходят по аптеките, защото ще свърши ваксината за грип, и да си слагат ваксината, която е четиривалентна. Тя е срещу два варианта на А грип и два варианта на В грип. В същия ден могат да си сложат и ваксината за коронавирус, само че на другата ръка. Ваксината за коронавирус, която е в страната в момента – опасявам се, че ще свърши, е срещу вариант Омикрон, който предпазва от най-новите варианти на циркулиращия вирус.

– Кои възрастови групи според Вас трябва да се ваксинират?

– В Австралия например е задължително за всички над 75 години. Демократична страна – задължително. Над 65 години – препоръчително. Всички с хронични заболявания, високо кръвно, хронична белодробна болест, диабет, диабет особено – по-пълничките хора – задължително. Не ги задължавам, моля ги любезно, ако си обичат здравето, да се ваксинират.

– А децата как могат да бъдат предпазени?

– За децата в някои държави – Великобритания, САЩ, особено САЩ, след 6 месеца от раждането ги ваксинират. У нас нямаме  тази практика. С детски дози се ваксинират по-големите дечица, защото такива са обществените нагласи и затова никого не съветвам, не натискам да  си ваксинира бебетата и много малки деца. Децата се предпазват, първо като не бива да имат контакти с болни деца с температура, и второ, винаги да бъдат на място, където се проветрява. Когато позволява времето, и в училищата, и в детските заведения периодично да се отварят прозорците, за да се смени въздухът в стаята. Освен това, хубаво е децата да имат кърпички – ако нямат хигиенни кърпички на спиртна основа, някакви други.

– Ако си болен, можеш ли да се ваксинираш, или трябва да изчакаш да оздравееш?

– Абсолютно трябва да изчакаш да оздравееш, защото ако си болен от която и да е вирусна инфекция, известно време имунитетът ти е слаб. Ще се ваксинираш, но няма да направиш необходимия имунен отговор.

– Колко време, след като си оздравял, може да си поставиш ваксина и има ли смисъл, ако си боледувал?

– Това трябва да стане най-малко месец. А след като си оздравял, трябва малко витамин С,  и разбира се, ако може да се излагаш на слънце. Ако няма слънце и ноември месец вече няма слънце, то тогава витамин D. За възрастните – 15 дни по 4 капки витамин D, за децата – по 1 или 2 капки 15 дни и 15 дни на витамин D.

– Няма ли риск, ако случайно имаш много антитела и си сложиш ваксина срещу COVID-19?

– Няма нищо страшно. Това е един мит от неспециалисти. Хора, за съжаление, с моето образование, но с много ниска експертиза в областта на имунологията и епидемиологията даваха различни акъли за презасищането с антитела… Такова нещо природата не го допуска, защото имунитетът има две страни. Имунитетът ни пази да не попадне у нас чужда генетична информация, било то бактерии, било то гъбички, било то вируси, и той има две страни. Едната страна потиска имунитета, самата имунна система, и няма как да се презаредиш с антитела и да ти стане нещо.

– Наблюдава ли все постковид синдром, с поражения след болестта, дори за тези, които са я изкарали леко?

– Още пролетта казах, че в момента човечеството се лекува не от COVID-19, а от постковид синдрома, защото се оказа, че  шест и повече месеца  след това хора, които имат някакво хронично заболяване, онкологично, хематологично, получават изостряне. Между другото, постинфекциозният синдром се наблюдава от години. Той е и при много други инфекциозни заболявания – намален имунитет, намалена сила и реакция на имунната система. И това, което прави COVID-19, между другото и грипът, но в по-малка степен – засяга вътрешната страна на кръвоносния съд, клетките, които спомагат за правилното движение на кръвта. При коронавируса се засягат именно тези клетки. Затова зачестяват 68% инфарктите и около 70% рискът от инсулт, кръвоизлив в мозъка.

– Как човек да се предпази от последствията от прекаран COVID-19?

– С лекарствата, които предпазват кръвоносните съдове. Това са лекарствата, които предпазват ендотела на клетките. Това са лекарствата, с които се борим със склерозата, с които се борим с шума в ушите – това са лекарствата, които подкрепят кръвоносните съдове, които изхранват нервната система и мозъка.

– От всеки ли могат да се приемат?

– Общо взето, от всички възрастни. Никога не прекалявайте с хранителни добавки и лекарства. Вземайте ги периодично и след това един-два месеца не ги вземайте. Сега, за кръвоносните съдове винаги съм казвал – яжте домати!  Доматът, даже и термично обработен, има защитна реакция срещу образуването на тромби в кръвта. Три домата на ден пазят и от инсулт, и от инфаркт.

– Препоръчвате възрастните хора да се ваксинират с безплатната ваксина за пневмококи. Ако си ваксиниран с нея, означава ли, че ако се разболееш от COVID-19, няма да стигнеш до пневмония?

– А, точно това, идеално го казахте. Защо? Защото 10-15% от хората с COVID-19 правят бактериална пневмония. Ако са ваксинирани срещу пневмококи, няма да са 15%, а 3%. COVID-19 реално е най-опасен, когато слезе към белите дробове. Затова е хубаво да се постави ваксина. Също така, при първи симптоми, да се яде лимон и сода – да не допускаме от гърлото да отиде в белия дроб. Така и с грипа.  Всеки десети с грип прави бактериална пневмония. Пневмококовата ваксина ще го пази от това усложнение и ще му мине за една седмица, а не за един месец и половина.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button