Домакин на броя

Проф. д-р Виолета Йотова: Не замествайте игрите на детето с хранене

Трябва да има правила за училищното хранене

Проф. д-р Виолета Йотова, д.м.н., е детски ендокринолог и професор по педиатрия в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов”- Варна и ръководител на Катедрата по педиатрия. Проф. Йотова е съпредседател на работната група по образование и обучение на Европейската референтна мрежа по редки ендокринни заболявания и председател на Съюза на учените – Варна.

– Проф. Йотова, говорихте за затлъстяването при децата на форума Powers Summit. В България обаче бабите смятат, че децата трябва да са с бузи, за да са здрави.

Да, това е типично виждане на бабите. Не трябва да им се сърдим, нито да ги упрекваме, просто трябва да образоваме семействата и да променим средата. Тук многократно се чу, включително и от здравния министър, че хората трябва да се грижат за собственото здраве. Грижата трябва да е за здравето на цялото общество, за околната среда и през нея тръгва и грижата за хората.

– Как можем да променим гледната точка на хората, че здравото дете не е това с бузки и кое дете е здраво от Ваша гледна точка?

Както знаете, логиката на бабите винаги има някакъв фундамент, който е често истински. Всъщност до 2 години детето, което е по-охранено, е по-здраво, с по-добър имунитет и с по-добър растеж, но след третата година задоволяването на всеки каприз, осигуряването на храна вместо време за игра и общуване с детето, е тотална грешка. Говорим за електронните устройства и други подобни. Така че трябва да се работи върху ограмотяването на семействата за това кой е правилният здравословен начин на живот. Това е задача на родителите, училището, средствата за масова комуникация…Ако стане модерно да се справяш с профилактика на затлъстяването в семейството, в обществото, ще се справим. Ролята на медиите е огромна в този процес.

– Дори и в семейството да има една изградена култура на хранене, децата отиват навън, приятелите им ядат всякакви храни и те се изкушават. Какво е решението?

Те се сблъскват с вредните храни само, ако имат дадени пари в джоба. Когато някой ми каже:  „Аз не мога да контролирам“, се обръщам към детето и го питам: „О-о-о, ти вече работиш, изкарваш средства?“. То разбира и ме гледа като застреляно. Аз му казвам: „Крадеш?“, а то отговаря: „Родителите ми ги дадоха“. А родителят няма абсолютно никакво желание да разбере какво прави детето му с тези пари. Един конкретен въпрос: „Нали не си купуваш боклуци?“ И отговорът, разбира се е „Не“, защото детето винаги иска да е добро пред мама и тате. За да се прекъсне порочния кръг, родителите трябва да разберат за проблема. Освен това трябва и училищното хранене да бъде адекватно, да има правила за всяко училище. Те вече са измислени.

– Какви съвети бихте дала?

Много е трудно хората да се ориентират. Дори съветите за здравословно хранене и здравословен начин на живот са толкова разнопосочни и така противоречащи си, че аз имам едно основно послание към родителите. Помислете какви са били храненето и животът преди 50 – 60 години и ако може донякъде да наподобите този начин на живот – с игра, с общуване с децата, с малко по-намалено разточителство в храненето вкъщи, ще постигнете по-големи резултати за здравето и за семейния бюджет.

– А, какво ще отговорите на твърдението, че сега времената са други?

Хората са абсолютно еднакви. Те не са се променили от наличието на технологии или наличието на по-големи възможности, те просто са станали по-мързеливи, защото сега много по-лесно си доставяме каквото решим, но по отношение на децата – ако искат да имат умни и здрави деца – трябва да отделят време за детето.

Децата следват хранителните навици на родителите

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button