Бизнесът

Пламен Гeргов, пенсиониран шофьор: В Елаците-Мед, който работи, изкарва пари, оплакват се мързеливите

Няма работодател в света, който се грижи така за пенсионерите като г-н Цоло Вутов

 – Г-н Гергов, каква беше професията Ви и колко години работихте на рудника?

Започнах работа в Елаците-Мед на 1 ноември 1986 г. Тогава рудникът беше много малък. От най-ниската част до най-високата беше 70 – 80 метра. През 1986 г. беше директор Николай Рачев. Тогава започна първата разработка за нова откривка. Вече имаше добив, но той намаляваше, и затова трябваше да се направи нова откривка, за да тръгне пак добивът. Започнахме голяма откривка, имаше много добив и много работа.

Аз бях шофьор на БелАз. 1 г. карах 27-тонен, после на 40-тонен и след това на 105-тонни след 1992 г. Накрая на 130-тонните камиони, които и сега работят горе в рудника. Преди да започна работа в „Елаците“, работех в „Химко – Враца“. Там заплатата ми беше 250 лв. В Елаците получавах 2000 лв. Отидох във Враца и им показах фиша си: „Хората работят много и им се плаща!“

– Какво беше удоволствието и предизвикателството да управлявате такъв голям камион?

Удоволствието е, че отгледах 3 деца благодарение на този рудник. Жена ми 15 г. не работеше. Някога можеше да се работи извънредно и аз работех по 16 часа. Това беше някъде до 2000 г. Работехме на норма. До 2000 г. бяхме в първа категория труд.

Някога беше много опасно. Една грешка и падаш в пропастта. От 2000 г. се въведе режим на спиране – нямахме право да спираме на ръба, защото може да се срути. Правехме много курсове, но идвахме на работа с удоволствие. Отиваш горе и работиш, да си изпълниш нормата и да издържаш семейството. Имаше случай, в който рудничните пътища бяха изградени така, че не можехме да се разминаваме. Дойде г-н Цоло Вутов, попита ни какво трябва да се направи, за да можем да работим, ние му обяснихме и бяха направени пътищата така, че да работим безопасно.

С него се познавам от времето, когато г-н Вутов работеше в рудника. Работехме някога и с Гошо Костов, когото нарича Тате. Беше ми като баща и много ни уважаваше нас, работниците. Цоло Вутов е същият. Няма работодател в света, който да се грижи така за пенсионерите, както г-н Вутов. За всеки празник Великден, Деня на миньора и Коледа за всички пенсионери има бонуси. Човекът ни уважава.

– Какво се промени, след като Елаците-Мед стана частно дружество?

Първо купиха много нова техника, направи се откривка, монтираха трошачка – Алис. Г-н Вутов направи много тунели и водохващания. Пълна лъжа е, че Елаците-Мед замърсява река Малък Искър.

Г-н Вутов прави много и за работниците. Още, когато купиха рудника, ремонтираха улиците в квартал 8, в който живееха хората от предприятието. След това направи и други улици. Градът светна! Сега ремонтира басейна в СУ „Христо Ясенов“ и още много неща направи за града. Сещам се и за детска площадка в квартала. Често минавам оттам.

– Докога работихте в рудника?

Работих до 1 април 2010 г. Сега жена ми, икономист по образование, е началник склад там и е доволна от заплащането. Двете ми дъщери работят на рудника. Едната е в Геотрейдинг, а другата е в Елаците. Синът ми работи в София, има бизнес и пътува много. Имам 3 внучета и едно правнуче. 7 жени са ми в къщата.

– Какво ще кажете за заплащането? Имат ли основание някои хора да са недоволни?

Не са доволни от заплащането тези, които ги мързи да работят. Аз отивах на работа втора смяна. Преди Цоло Вутов да вземе предприятието, горе беше разпасана команда. Гледаха Световното и Европейското първенство по футбол. Докато те гледаха мачовете, аз си правех курсовете. После се чудеха защо аз взимам по 2000 – 3000 лв. заплата. Казвах им: „Ти гледаше мач, когато аз работех. У дома ми се записва мачът на видеото и като се прибера, го гледам.“ Не вярвайте на никакви глупости. В Елаците-Мед, който работи изкарва пари, има добро възнаграждение, а който го мързи, се оплаква.

През 1993 г., като падна цената на медта, ни намалиха заплатите. Това беше преди приватизацията… Като купиха предприятието, отидох с документи при г-н Вутов и той каза на финансистите, ако данните, които им давам са верни, да ни повишат заплащането. И въпросът беше решен.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button