Бизнесът

В парк-музея на „Елаците“ малките се качиха на големите машини

„Най-интересният ден това лято! Много се радвам, че виждам на живо колко големи са машините на „Елаците“”. Това сподели 10-годишният Николай, който посети парк-музея в  Елаците-Мед АД в Деня на отворените врати.

Събитието бе организирано от „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ и медодобивното дружество по повод професионалния празник на миньора. Денят на отворените врати събра над 150 етрополци, като имаше за цел да запали интереса към рудодобива у децата, а родителите им да научат повече за дейностите в комплекса.

Малките мечтаят да станат миньори или дарат самосвали и багери

„Благодарна съм за възможността да разбера как изглежда работното място на мама, със сигурност някой ден бих се радвала да работя тук“ – сподели 12-годишната Василена. Тя се похвали, че се е качила на всяка от машините в музея. Деветгодишният Мирослав разказа за своята мечта – да работи в Елаците-Мед и по-специално – да стане шофьор или миньор и да кара самосвал, багер или електрическа сонда.

След посещението в парк-музея на гостите беше представен филм за дейността на Елаците-Мед и развитието на дружеството през годините. Посетителите  научиха за постигнатото в областта на дигиталната трансформация, оптимизацията на всички процеси, иновациите, грижата към околната среда и корпоративната социална отговорност на дружеството.

Йоана Маринова, учител в СУ „Христо Ясенов“, сподели: „Съпругът ми е инженер КИП и А и винаги ми е било интересно какво прави всеки ден. Хората в града често имат погрешна представа за дейностите на рудника и такива събития са полезни“. На въпроса бихте ли желали вашите деца да работят в компанията някой ден, тя отговори:

„Не само мъжът ми, но и баща ми е работил тук и, ако децата ми станат част от „Елаците“, бих била изключително горда, че следват техните стъпки.“

Други родители с различни професии коментираха, че събитието им дава възможност да разберат повече за работата на техни приятели и познати. Те смятат, че за етрополци рудодобивната индустрия е ключов поминък и трябва да са добре информирани за нея.

Събитието върна хубави спомени на пенсионирани служители

Сред гостите в Деня на отворените врати беше и семейство Цонка и Методи Червенкови, дългогодишни служители на предприятието. „Още с пристигането ни в парк-музея ни застигна носталгията. Много неща са се променили, но усещането си остава вълнуващо и приятно“ – каза Цонка. „Компанията е претърпяла изключително технологическото развитие и голям брой иновации през годините“ – сподели Методи.

Гостите на събитието бяха много развълнувани и щастливи и заредиха с положителни емоции и работещите. Събитието завърши с много снимки за спомен, а гостите имаха възможност да си вземат и специално подготвени скални образци с минерали от находище „Елаците“.

Текст: Симона Борисова и Георги Кордов

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button