Бизнесът

„Пилоти на утрешния ден“: Металите са в основата на развитието на технологиите

Инж. Ивайло Николов бе сред водещите мениджъри в конференцията

Пилоти на утрешния ден: Иновациите ще променят бизнес средата още по-бързо в следващите години.

Очакванията са връзката между техниката и човека да стане още по-тясна. А това поражда и притеснения дали човечеството няма да загуби своята идентичност, предавайки щафетата на техниката, която да започне да решава вместо хората. „При правилно моделиране и оценяване на риска, техниката с изкуствен интелект би осигурила по-сигурна, по-производителна и безопасна среда. В световен мащаб вече има немалко примери за симбиоза между робота и човека“. Това каза инж. Ивайло Николов, директор на Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед. Той бе сред мениджърите от България и чужбина, които говориха за баланса между човека и техниката на конференцията „Преди утрешния ден – Пилоти на бъдещето II“, организирана от авторитетното издание „Бизнес Глобал“.

Инж. Николов заяви, че когато говорим за бъдещето, трябва да имаме предвид, че в основата на новите технологии, изкуствения интелект, автоматизацията и много предмети са добиваните метали.

„Като представител на компания пионер в дигитализацията и автоматизацията на минната индустрия в България, с гордост мога да заявя, че ние от Елаците-Мед, част от Група Геотехмин, сме поели по този път. Внедрили сме цифрови системи, съвременни софтуери и техники с елементи на изкуствен интелект, както и автоматизация от ново поколение във всеки процес“.

Инж. Николов разказа, че процесът по трансформация и цифровизация в компанията се надгражда постоянно, благодарение на което се запазва количеството на произвеждания меден концентрат при преработката на руди с по-ниски съдържания на мед, осигурява се оптимално оползотворяване на природните ресурси и се удължава живота на рудника и цялото предприятие. „В Елаците-Мед работим в посока увеличаване ефикасността на управленския процес и гарантиране безопасна и здравословна среда на нашите служители чрез внедряването на цифрови системи, съвременни софтуери и техники с елементи на изкуствен интелект, като прилагаме автоматизация от ново поколение и новаторски решения във всеки процес“, каза инж. Николов.

Той  даде пример с приложението за мобилни телефони, което обединява системите за управление и мониторинг на миннодобивните процеси, както и други решения.

„Със сигурност най-големият прогрес през следващото десетилетие в минната индустрия би бил достигането до етап на самостоятелно управление на изкуствения интелект чрез успешно възприемане на информацията за заобикалящата го среда. Това би било революция“, подчерта инж. Ивайло Николов.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button