На хоратаТревоги

Беседи по киберсигурност разширяват познанията на учениците

„Да бъдеш или да не бъдеш“ в интернет

Беседи по киберсигурност разширяват познанията на учениците в общината

В пандемията от Covid-19, наред с онлайн обучението, немалко ученици компенсираха болката от липсата на социални контакти с общуване в мрежата.

Анонимността в интернет и как да се предпазим от злоупотреби

По идея на инж. Младен Недков, зам.-директор „Информационни и комуникационни технологии” в Елаците-Мед АД и член на УС на „Клуб на миньора и минното дело към Елаците-Мед“, бяха проведени беседи по киберсигурност в четирите училища в общината. В тях участваха също инсп. Миглена Сиракова от ДПС, гр. Етрополе, и инсп. Георги Георгиев от РУП – гр. Етрополе. Директорите на училищата създадоха добра организация за присъствието на учениците.

В дискусията стана ясно как децата трябва да процедират в случай на съмнение в самоличността на човека, с когото са се сприятелили. Например устен разговор с „познатия“, за да се разбере дали е този, за когото се представя. Или пък задаване на въпрос за събитие с общо участие. Инспекторите от МВР разясниха, че в такива ситуации следва да бъдат уведомени родителите, учителите или полицията.

Онлайн тормозът може да бъде толкова публичен, че да уврежда репутацията на жертвата пред съученици и познати. Това е престъпление и се наказва съгласно НПК. Личните данни следва да бъдат предоставяни само на служби и институции, които имат правото да ги поискат. Екипът лектори разказа с примери на децата за начините, по които може да се злоупотреби с личните им данни.

Киберсигурност: социалните мрежи и какви са опасностите

Бяха разгледани регистрациите в социалните онлайн платформи и нуждата те да бъдат правени от родител или настойник. Така че да се посочи реалната възраст и то да бъде защитено от правилата на платформите. Създаване и разпространение на клипове с насилие или други хулигански действия, еротични снимки и клипове, фалшиви новини крие рискове за наказателна отговорност и увреждане на реалната и онлайн репутация на всеки човек. Такива действия могат да доведат до създаване на лошо онлайн досие, което да бъде пречка от сбъдването на детската мечта да станеш полицай, пожарникар или войник.

Как да се предпазим от зловредни реклами и софтуер

Шарените реклами, които децата виждат, доста често стават повод вируси или зловредни програми да се „нанесат“ в устройството. Така може да се открадне информацията от него или да се криптира, Както и да се използва за генериране на криптовалути. Обикновено веднага  започват да „валят решения за изчистване“ на устройството. Но това не води до подобряване, а по-скоро влошава състоянието на устройството и данните в него. Най-доброто решение е инсталиране на нова операционна система или връщане на устройството до фабрични настройки.

Компютърните игри не са лошо нещо, особено когато развиват уменията за екипна работа, но децата трябва да знаят, че колкото и да си добър в една игра, никога не трябва да пренасяш тръпката и адреналина от уменията си извън устройството.

Как да пазим децата от онлайн престъпници

Инж. Недков споделя, че с подобряване на онлайн културата в ранна възраст ще намалеят случаите, в който децата ни са станали жертва на онлайн престъпници. Искрено вярва, че заедно с колегите си от сектор „Информационни технологии“ ще успеят да създадат „Лига по киберсигурност за деца“, която ще образова все повече деца във всеки град и училище на страната. „Въпреки че българските деца са на второ място в ЕС по познания по киберсигурност, ще успеем да станем първенци“.

Интернет запознанство може да доведе до трафик на хора

Според Европол най-честите начини за подмамване на жертвата са в интернет са чрез обещания за високоплатена работа, мечтана професия на фотомодел, брак с богат чужденец или пък по добре познатата схема “lover boy”. Онлайн приятел или приятелка се представят за хора с добри доходи и от добър произход.

Към жертвата се изпращат подаръци, цветя до момента, в който тя се влюби сериозно. Заявява се, че в семейството на похитителя има финансов проблем, който трябва спешно да бъде разрешен, но няма средства, и жертвата бива убедена да прибегне до проституция или принудена да работи някъде. В този момент, той/тя се оказва в мрежата на сводници или експлоататори. България е в особено рискова група за престъпления, свързани с  трафик на хора.

Фалшивата самоличност и педофилията

На по-големите ученици екипът разясни опасностите в сайтове за запознанства и възможните подвеждащи срещи и контакти там. Понякога зад профила е въведена фалшива информация с цел подвеждане на отсрещната страна. Фокус в беседите бе онлайн педофилията. Както и начинът, по който се извършва престъплението. Всичко започва с онлайн запознанство. Следва бързо предложение за преминаване към друга платформа, където да може да се проведе неконтролиран онлайн видео разговор.

Педофилът започва бързо да задава твърде лични въпроси, пита за наличието на уеб камера, като непрекъснато говори на сексуални теми. При такава ситуация, най-доброто решение е докладване на служителите на МВР и предприемане на нужните действия за залавяне на престъпника от тяхна страна.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button