Общината

Бизнес и гимназия „Тодор Пеев” заедно в дуалното обучение

Професионална гимназия „Тодор Пеев” е с дългогодишна история в професионалното образование.

Тя води началото си от Окръжното столарско училище, основано през 1904 г. Продължавайки най-добрите традиции, ръководството на гимназията приема предизвикателството да въведе дуалното обучение. Десислава Найденова, директор на ПГ „Тодор Пеев”, разказва, че основната причина да приемат тази форма на обучение е сериозната подкрепа, която получават от Група ГЕОТЕХМИН. „Това се случи през 2020 г., спомня си тя. В разгара на пандемията заедно решихме да стартираме с дуалното обучение. Бяхме уверени, че ще имаме тяхната пълна подкрепа”.

Вече три години в гимназията се радват на засилен интерес към двете специалности „Пътностроителна техника” и  „Електрически инсталации”. Г-жа Найденова признава, че част от родителите са привлечени от възможността децата да получават стипендия. За да осъществят качествен подбор на ученици, въвеждат критерий за кандидатстване –  успех от 7 клас над 4,50.

Специалността „Пътностроителна техника” е привлекателна, защото тя дава на учениците добра възможност за реализация. Освен свидетелството за правоспособност за машинист на пътно-транспортни машини, те получават и документ за „Водач на МПС, категория В”.

През есента първият випуск от дуалната форма ще бъде на практика в рудник Елаците-Мед два дни от седмицата. Това е сериозен ангажимент от страна на компанията.

Десислава Найденова, директор на ПГ„Тодор Пеев”, продължава най-добрите традиции в професионалното образование

Според Десислава Найденова ролята на партньорите в дуалното обучение е много важна както за професионалното обучение на учениците, така и за подобряване на условията в училището.

Със средства на четири компании от Група ГЕОТЕХМИН през миналата година е извършен ремонт за енергийна ефективност в училището. Г-жа Найденова е впечатлена от ангажирането на проф. дтн инж. Цоло Вутов в тази кауза. По време на ремонта той няколко пъти посещава училището, за да се увери лично как се работи. Ремонтът е изпълнен за три месеца и училището посреща в нова премяна празника за 118-годишната си история на 26 октомври.

„Намираме се на прекрасно място и се стремим да поддържаме добра и зелена околна среда в училището, за да могат нашите ученици да се чувстват добре”, посочва Найденова. Според нея всички, които работят в сферата на професионалното образование, трябва да го правят с желание и ентусиазъм.

Автор: ТОДОР АКМАНОВ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button