На хората

Марийка Иванова: Селото тъне в разруха. Искам да го съживя!

Кандидат за кмет на кметство Ямна с №68

Марийка Иванова е кандидат за кмет на кметство Ямна с №68 от Местна Коалиция „БСП за България“ (Коалиция „БСП за България“, „Правото“)

Марийка Иванова е бакалавър по специалност „Банково дело“ и магистър по специалност „Финанси“. Има над 26 години стаж като банков служител. Била е началник отдел „БС и ЧР“ в Общинска администрация  гр. Етрополе. Семейна с три деца.

 – Г-жо Иванова, защо решихте да се кандидатирате за кмет на Ямна?

През последните няколко години не се обръща внимание на проблемите в с. Ямна, поради което те се задълбочават. За управляващите не беше приоритет развитието му и от едно от най-големите и оживени села на територията на община Етрополе то се превърна в пусто място. Смятам, че е дошло време тази тенденция да се промени и че екипът, който е зад мен, е способен да го направи. Искам да съживя селото, отново да се чува детски смях и да се правят някогашните събори, пълни с хора.

– Споделяте, че селото запустява, какви са основните проблеми пред хората?

Както всички знаем, пътят до село Ямна реално не съществува. Той е пропаднал и вече е почти невъзможно да се шофира по него. Доста политици се възмущаваха публично, но за последните осем години така и не се намериха пари за него. През зимните месеци хората са застрашени да бъдат откъснати от света и да останат без най-належащи хранителни продукти и медицински услуги. Редовно има режим на водата, има аварии и течове и живущите остават без питейна вода.

Читалището буквално се руши. А беше едно от най-големите в района. Да не говорим, че с. Ямна беше известно с двете си читалища и двете си училища. Идваха ученици от гр. Етрополе и други населени места да се обучават тук. Учителите бяха едни от най-добрите професионалисти. За жалост, това е в миналото. Вече няма училища, едното читалище е закрито, а другото се руши и е на доизживяване. Читалището събираше хората и ги сплотяваше. Тук се правеха всички масови мероприятия, празнуваше се празникът на селото и идваха много известни личности. Сега няма нищо. Тишина и пусти улици… И всичко това –  заради бездействието на управляващите.

– Как се лекуват хората? Имаше селски лекар?

Имаше, отдавна. Сега всеки сам се спасява, както може. Има определен лекар, който се води, че обслужва с. Лопян и с. Ямна, но реално до село Ямна не пътува. Ако някой има остра нужда от лекар, се вика спешна помощ. За линейките обаче е почти невъзможно да стигнат до селото. В зимните месеци – съвсем.

– Какво е първото нещо, което бихте променили, ако станете кмет?

Ще направя клуб на пенсионера. Хората го искат. Имат нужда отново да се събират и общуват. Искам да съм заедно с хората, заедно да запазим традициите. Именно затова смятам, че са ни нужни читалището и пенсионерския клуб и трябва да работим за това.

– Вашето послание към хората ?

Искам нещата в с. Ямна да се подобрят. Идват млади хора, харесват селото, природата е красива, но пътят ги възпрепятства. Село Ямна е наричана малката Швейцария заради приказната си природа. Време е за промяна към по-добро!

Местни избори 2023: Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button