БизнесътТоп новина

Как Елаците-Мед допринася за развитието на 5 общини

1 oт вceĸи 4 лв., изплaтeни ĸaтo зaплaти в paйoнa нa Cpeднoгopиeтo и Eтpoпoлe, ce дава oт компанията.

От 2017 г. досега дружеството е дарило на Община Етрополе над 5.2 млн. лв освен тези по програма „Българските добродетели“

През септември Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изнесе данни, според които,  с над 2000 работници и служители, Елаците-Мед е един от най-големите работодатели в страната и най-големият в Етрополе и Средногорието. Средната брутна месечна заплата в Елаците-Мед през 2022 г. е била 2 649 лв., което е с 50% над средната заплата в страната и с 10% по-висока от средната за добивната индустрия, според проучване на Лъчезар Богданов, главен икономист, и Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ. В данните за заплащането не влизат възнагражденията на директорите и ИТР персонала.

Докладът показва също, че компанията осигурява със 104% по-високо заплащане на машинните оператори и монтажистите и с 60% на квалифицираните работници спрямо средните нива в страната. Това са двете професии, които концентрират 60% от наетите в компанията. При техниците и приложните специалисти работната заплата изпреварва средната за страната в професията с 42%. При специалистите разликата е по-малка – 7% над средната за професията, но това е професия с традиционно високо заплащане в икономиката, сочат от ИПИ. Елаците-Мед се нарежда сред 25-те компании с най-висок директен принос за домакинските бюджети в страната.  Πo изчиcлeния нa ĸoмпaниятa 1 oт вceĸи 4 лв., изплaтeни ĸaтo зaплaти в paйoнa нa Eтpoпoлe и Cpeднoгopиeтo, ce изплaщa oт Eлaцитe-Meд.

Анализът на ИПИ разглежда и приноса на дружеството към местните бюджети в района на Средногорието и Етрополе, който достига над 11,5 млн. лв. през 2022 г. Плащанията от Елаците-Мед АД към общините формират 73% от собствените приходи на община Мирково, 67% от собствените приходи на община Етрополе и 45% от собствените приходи на община Чавдар. Според информация за договор, публикуван от дружеството, Елаците-Мед АД прави и годишно дарение към общината, извън проектите по Програма „Българските добродетели“. От 2017 г. досега стойността на даренията са за над 5,2 млн. лева.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button