Бизнесът

Инж. Васил Шишков, заместник-директор Рудодобивен комплекс: Чувствам се етрополец

Ние в Елаците-Мед винаги сме готови на помощ и компромис, но не с цената на всичко

 – Инж. Шишков, разкажете за себе си – какво сте завършили, кога започнахте работа в Елаците-Мед АД и какъв беше кариерният Ви път?

– Родом съм град Дряново. Завърших висшето си образование в МГУ със специалност Минно инженерство и специализация Минен мениджмънт. В деня на дипломирането ми в деканата видях обява за работа в Елаците-Мед АД. Прецених, че може да ми даде възможност за професионална реализация. Подадох си документите и започнах работа през 2002 г. като началник смяна „Добивен участък“. Вече 21 г. работя в предприятието, като за този период съм преминал през всички стъпала в йерархията. От 4 години съм заместник-директор на Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед АД. За тези 21 г. в Рудодобивния комплекс преминах през няколко етапа на развитие на предприятието. Успяхме да създадем сплотени екипи, с които съвместно реализираме целите с максимална производствена ефективност.

Когато дойдох тук на работа, в Дряново имаше 10 000 – 12 000 жители. Мисля, че сега те са наполовина. Вече 21 г. съм тук и се чувствам повече етрополец, отколкото жител на Дряново. Отношенията в компанията, възможностите за развитие, образование, опит и диалог ме карат да съм лоялен служител и затова и живея в Етрополе. Голямата ми дъщеря завършва в София средно образование, а малката учи в СУ „Христо Ясенов“ – Етрополе.

Опишете накратко промяната в рудника през тези 21 г.

– През този период драстично се промениха вижданията на хората и отговорността им за задълженията им. Много иновации бяха внедрени. Благодарение на това се увеличи ефективността и производителността. Аз отговарям за производствения процес. Всяка година инвестираме в модерна техника, чрез която ние постигаме желания резултат. За 21 г. производителността се е увеличила с над 25%. Всеки един специалист от инженерния състав участва с предложения за инвестиционната програма.

– Как балансирате в отношенията си със служителите на по-ниски нива и работниците?

– Работим в екип и ако имаме различни мнения, правим компромиси в името на постигането на производствените резултати. Аз съм дошъл от малко Дряново тук, в непознатия град, и съм стигнал до настоящата ми позиция. Това означава, че се дава шанс на хората.

Има хора, чиито действия водят към това предприятието да не може да продължи да работи след края на концесионния срок – 2031 г., а плановете са да работи още 10 години.

– Това за мен е странно и дори не мога да го приема. Община, в която има голямо предприятие, което е наело голяма част от живеещите там, подпомага разнообразни дейности и т.н. да не може да намери общ език с ръководството на компанията. Ние в Елаците-Мед сме емоционално интелигентни хора и винаги сме готови на помощ и компромис, но не с цената на всичко.

Ако рудникът спре да работи през 2031 г., всичко, което хората имат от първа необходимост, ще бъде немислимо да го получават от района. Голяма част от хората ще си намерят препитание на друго място, ще отидат да живеят там и училищата ще останат без ученици. Няма да има хора в града, няма да има и потребление.

Защо се кандидатирахте за общински съветник?

– Смятам, че бих бил полезен за развитието на общината, както и за постигане на успешен социален диалог.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button