Бизнесът

Инж. Мариян Маринов: Подписахме диференцирано увеличение на заплатите

Така е справедливо, казва инж. Мариян Маринов, председател на Синдикалната организация към ФНСМ на КНСБ в дружеството

 Инж. Мариян Маринов е ръководител на Цех „Енергийна инфраструктура, потребление и ефективност“ и председател на ФНСМ към КНСБ в Елаците-Мед.

Работният му ден минава между цеха и стаята на КНСБ. Там всяка сутрин и вечер преглежда постъпили заявления и се занимава с други синдикални задачи. Ако се налага, иска съвети от колеги.

Основната цел на един синдикалист е да се грижи за повишаването на доходите на хората. А това не е лесно, особено в периоди на пандемия и на фона на последствията от войната на Русия с Украйна. Инфлацията се отразява и на бизнеса, и на работещите. Тук е ролята на синдикатите да намерят нужния баланс между страните в тристранния диалог. Юни е месец за добри новини! „Подписахме диференцирано увеличение на основните месечни възнаграждения в дружеството с 10%, със 7% и с 5%. Като най-малките възнаграждения са увеличени най-много. Така е справедливо – казва Мариян Маринов. И допълва: –  Повишени са и разценките на работниците на норма със 7%. Още по-добра новина за нас е, че наесен подновяваме преговорите за ново увеличение. Тогава ще имаме и анализ на постигнатите резултати от увеличенията сега.“

Основните заплати на близо 1000 души в ключови сектори

В началото на 2022 г. бяха също увеличени основните заплати в медодобивното дружество. Между двете увеличения допълнително са повишени основните заплати на близо 1000 души в ключови сектори и звена, както и на хора с важни за компанията професии. Това също е договорено от трите синдикални организации в дружеството. Вдигането на основните заплати по щат се отразява и върху класа за прослужено време, върху месечните целеви награди, върху празничния и извънреден труд. Това носи още 2 – 3% реално увеличение върху договореното.

Винаги има хора, които оценяват грижата на работодателя и други, които ще са недоволни. Като цяло обаче социалната политика в компаниите от металодобива в страната е сред най-добрите. „Преди около два месеца беше подписан браншовият Колективен трудов договор /КТД/. В него е записан текст, съгласно който минималната заплата за бранша се изчислява като минималната за страната и се умножава по коефициент от 1,4, т. е. е с 40% по-голяма.

В България няма друг отрасъл с толкова висок коефициент за минимална работна заплата.

От 1 януари 2023 г. подписахме нашия нов КТД, с който повишихме социалните придобивки и броя на заплатите, които се дават при пенсиониране, дневните за храна и др. КТД е най-важният документ за работниците в една фирма. А нашият е доста надграден над браншовия“ – смята г-н Маринов.

Като синдикалист в Елаците-Мед иска хората да бъдат удовлетворени от работата и заплащането, което получават. Съветва младите специалисти да бъдат по-търпеливи за утвърждаването си в професията. Както и да не се отказват при трудности. „Елаците-Мед е предприятие с голяма социална насоченост към работниците и служителите. Внедрява най-новите технологии в минния бранш и тук има отлични възможности за професионално и кариерно развитие“ – казва той.

Ето какво казва и другият синдикалист в компанията, инж. Милко Василев.

Средната заплата в Рудодобивен комплекс е много по-висока от тази в община Етрополе

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button