Бизнесът

Средната заплата в Рудодобивен комплекс е много по-висока от тази в община Етрополе

Инж. Милко Василев, председател на СМФ „Подкрепа“ в компанията

Средната заплата в Рудодобивен комплекс е в пъти по-висока от тази в общината, казва председателят на СМФ Подкрепа в Елаците-мед, инж. Милко Василев.

Инж. Милко Василев е председател на СМФ „Подкрепа“ в Елаците-Мед АД. Той е началник на Цех „Ремонтно-механичен“ от 2019 г. Започва работа в компанията през 2002 г. като конструктор в същия цех.

Да бъдеш синдикален лидер по време на кризи не е лесно, признава Василев. Но благодарение на добрия диалог с ръководството е постигнато увеличение на основните заплати от 1 юни 2023 г. „Разбираме, че и за работодателя е трудно в тези времена на глобална нестабилност, война, непрекъснато повишение на цените. Но ние направихме всичко възможно и основните заплати са индексирани с 10%, 7% и 5%, в зависимост от размера им. Имаме уверението на ръководството, че това няма да е единственото увеличение през настоящата година. Преговорите за повишаване на доходите на работещите в дружеството, ще продължат.“

Инж. Василев е удовлетворен, че от началото на годината, с подписания нов Колективен трудов договор 2023-2025, синдикатите са успели постигнат по-добър социален пакет. Увеличен е размерът на социалните плащания за Великден, Деня на миньора, Коледа и за летен отдих. Повишени са също така и сумите за нощен труд, безплатната храна за работещите при специфични условия, както и дневните за храна за останалите служители. „При пенсиониране нашите работници ще получават едни от най-големите обезщетения, в зависимост от прослужените години трудов стаж в дружеството“ – казва инж. Милко Василев.

Средната заплата на работещите в Рудодобивен комплекс е с над 150% по-висока от тази в общината

В добивната индустрия заплащането е с 40% по-високо от средното за България. Това я нарежда на 4-то място по ниво на заплащане сред останалите икономически сектори. Според данни на Института за пазарна икономика (ИПИ) най-големите средни брутни заплати в страната са в малките общини с големи работодатели. Там, където се развива добивна или свързана с нея преработваща промишленост. На база това проучване, средната заплата за 2021 г. за община Етрополе е малко над 1087 лв. Но тук не се включва най-големият работодател Елаците-Мед, защото седалището на фирмата е в с. Мирково. „За сравнение, по последни данни, средната заплата на работещите в Рудодобивен комплекс е с над 150% повече, казва инж. Василев.

На въпроса как се постига баланс в интересите между работодател и служители, той отговаря: „С изграждането на доверие. Работникът, служителят печелят доверието на работодателя чрез своите знания, професионализъм, отдаденост и чрез постигане на максимално добри резултати при изпълнение на възложените задачи. Работодателят печели доверието им като осигурява безопасна работна среда, сигурност на доходите и кариерно развитие. А каква е ролята на синдикалистите като посредник? „Винаги приемам съвети и се вслушвам в гласовете на своите колеги. Това е начин за получаване на реална информация за техните настроения, както и за възникнали проблеми по време на работа и възможност за своевременното им решаване.“

Още по темата:

Ето какво казва другият синдикалист в Елаците-мед – инж. Мариян Маринов.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button