На хоратаТоп новина

Инструкторът Теодора Ангелова: Плуването е много важно за децата

Обучението ми е насочено към цялостното им развитие във водна среда

Теодора Ангелова, лицензиран инструктор с дългогодишен опит и със сертификат от Испанската федерация по плуване, вече е част от екипа на треньора Владимир Сапаревски, осигурен от „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед АД – Етрополе“. Теодора е завършила СУ „Христо Ясеново в Етрополе. След това тя се дипломира в НСА „Васил Левски“ в София. Любовта я отвежда в Испания. Майка е на петгодишни близнаци.

През юли Теодора Ангелова започна тренировки по водна гимнастика и плуване за най-малките, както и интензивни летни курсове по плуване в басейните на СУ „Хр. Ясенов“.

– Г-жо Ангелова, трудно или лесно взехте решението да се завърнете в България?

Промените никога не са лесни, но мотивацията е двигателят на моя живот и това ми дава сили да преодолявам всички препятствия и бариери по пътя, по който съм поела. С голямо удоволствие поех мисията да бъда инструктор по плуване в екипа на треньора Владимир Сапаревски и в училището, което съм завършила.

– Завършили сте НСА „Васил Левски“ и сте били преподавател по физическо възпитание в Испания и България. Има ли разлика в подготовката на учениците?

 В Испания работят изцяло върху индивидуалното развитие на децата, спазвайки учебния план, докато, от преподавателския ми опит в България, мога да кажа, че първо се спазва учебният план, а след това развитието на децата.

– Вие сте лицензиран инструктор по плуване и имате дългогодишен опит. Разкажете ни интересни моменти от Вашата практика.

Опитът ми като инструктор по плуване ми позволи да приложа теоретичното обучение на практика. При мен винаги е весело и интересно, защото аз го правя с много обич, мотивация и дисциплина. Много съм щастлива, когато ставам свидетел на напредъка на децата.

– Какво е мнението Ви като професионалист за плувните басейни в СУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе?

 Това са съоръжения в перфектно състояние и с много добра материална база за извършване на различни дейности и упражнения.

– В Етрополе сте треньор на бебета и малки деца. Как протичат тренировките?

 Обучението е адаптирано към различните възрасти на децата и е насочено към цялостното им развитие във водна среда.

– Защо е важно за децата да плуват?

 Плуването е много важно за двигателното и психологическото развитие на всеки човек, но най-вече за децата, защото този спорт допринася за координацията и самочувствието.

– От каква възраст е препоръчително децата да започнат да плуват?

Най-добре е да започнат от 10-месечна възраст, защото плуването развива двигателните качества. Бебетата прохождат по бързо, плуването подпомага тяхното равновесие и като цяло стават по-спокойни.

– Могат ли родителите сами да научат децата си да плуват или е по добре да се доверят на професионалист?

 –  Въпреки, че съм треньор, децата ми ходят при други колеги, защото имат по-голям респект и внимават повече към поставените задачи. С треньора се избягват стресовите ситуации.

– Препоръчвате ли ползването на минерални басейни от малки деца?

 Според мен, за най-малките е препоръчително да използват по-студени басейни поради по-ниското развитие на бактерии и микроби.

Съветите на инструктора за беопасно плуване четете тук.

Съвети за безопасно плуване 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button