На хоратаТревоги

Спецоперация в община Етрополе разкри престъпна група

Разбит е трафик на сексробини, разследват се престъпления, свързани с животни от защитен вид

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София се провеждат действия по разследване за държане на екземпляри от защитен вид, забранено от закона, акцизни стоки и боеприпаси за огнестрелни оръжия. Досъдебното производство се води за четири престъпления по членове от Наказателния кодекс, съобщи Окръжна прокуратура София.

В разследването участват ГД „Национална полиция“, „Икономическа полиция“, Агенция „Митници“, РУ на МВР – гр. Етрополе, служба „Контрол на общоопасните средства“ при ОД на МВР гр. София, Изпълнителна агенция по горите и Българско дружество за защита на птиците.

Установено е, че в периода от началото на 2023 година до 12.07.2023 г. в частен имот в Етрополе противозаконно са били държани екземпляри от защитен вид от дивата фауна. При претърсване са били иззети бръмбари от вид „еленов рогач“. Иззети са били и екземпляри на коруби на костенурки от вида „шипоопашата костенурка“ и кожа от видра – видове, забранени за държане с оглед разпоредба по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие. Във Фейсбук могат да се видят и кожи от мечки.

В същия имот са били открити акцизни стоки без бандерол – около 300 л спиртни напитки, както и боеприпаси за огнестрелни оръжия, държани без законно разрешение.

Обвиняем по делото е 55-годишен гражданин.

На 13 юли гражданите на Етрополе видяха жандармерия и засилено полицейско присъствие в града. От МВР съобщиха, че при спецоперация е неутрализирана организирана престъпна група (ОПГ) за трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Действията са реализирани от служители на ГДБОП, колегите им от Сектор БОП-Плевен, ГДЖСОБТ, РУ Етрополе към ОДМВР София, под ръководството на Районна прокуратура – Плевен. Спецоперацията по неутрализиране на ОПГ за трафик на хора с цел сексуална експлоатация е проведена на 11 юли т.г. под наблюдението на прокуратурата. ​Извършени са обиски на шестима души, претърсвания на четири жилища и шест автомобила в Етрополе и Плевен.

Иззети са документи за парични преводи и за автомобили, мобилни телефони, златни накити, лаптоп и флаш памет. Организираната престъпна група е примамвала жертвите си по метода „Ловърбой“

Метода на любовника

„Ловърбой“ най-често са млади мъже, специализирани в това да привличат, правят секс и в последствие да принуждават момичета към проституция. Набирането на жертвите е ставало чрез лични познанства и в социалните мрежи. Участниците в престъпната схема, в която има и членове от Етрополе, са използвали физическо насилие, заплахи и психически тормоз както по отношение на жертвите на трафик, така и спрямо техни близки и/или свидетели на престъпната дейност.

Това е ставало, когато потърпевшите – от 18 до 35-годишна възраст, с по-нисък социален статус или от проблемни семейства, се опитвали да се откъснат от трафиканта или при неподчинение и слаби приходи. Според данните до момента експлоатацията е извършена на територията на ФРГ, където в сайтове за запознанства са публикувани снимки и клипове на жертвите и цени за предлаганите сексуални услуги.

Обвинени са 12 души за трафик на жени

Специализираната операция е втора в рамките на 2023 г. и касае лица – част от реорганизирана по-мащабна организирана престъпна група за трафик на сексробини. В хода на работата по делото са събрани достатъчно данни и са обвинени 12 души. Други се намират в арест, с наложена от съда мярка за неотклонение “задържане под стража”. МВР не уточнява от кой град са.

Продължава активната работа по доказване на престъпната дейност на групата и установяване на мрежата ѝ от жертви, на които при необходимост ще бъде предоставена специализирана помощ.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button