Ноу-хау

Групата „Аеробика- забавление и движение“ навърши 5 години

Инструкторът Марина Толева: Тренировките са малкото време, което жените отделят само за себе си

– През февруари групата Ви за аеробика стана на 5 години. Каква беше мотивацията Ви за създаването ѝ?

Основната ми цел беше и продължава да бъде да се постигат резултати от тренировките и максимално да се извлече полза от упражненията в рамките на един час. Поставила съм си задачата да мотивирам хората да водят здравословен начин на живот.  Аз съм спортист от малка и знам колко е важно човек полага грижи за здравето си, а не да оставя мързелът да надделее.

Какво е най-голямото Ви предизвикателство като треньор през тези пет години?

Да бъда всеки ден в свободното си време в залата, без значение колко човека ще дойдат на тренировка. Всяка тренировка трябва е различна и полезна едновременно. Готвя се за всяка една тренировка, за да не е монотонно. Опитвам се да комбинирам мускулните групи по-максиманлно ефективен начин.

Кои са най-големите постижения на групата през последните пет години?

Не се състезаваме с някого. Постижение е, че тези които посещават часовете, се чувстват добре физически, психически и емоционално. Успех е да накараш хората да се забавляват, докато правят нещо полезно за себе си. Уверена съм, че всеки ; който е посещавал тренировките и е видял ползите, е доволен. Има такива, които са от самото начало, други са се включили по-късно. Знам, че всички виждат разликата „преди“ и „сега“.

Как се е развивала програмата на тренировки през тези пет години и какви нововъведения сте внесли за да запазите интереса на участниците?

Използваме различни уреди – гири, топки, въжета, за различни мускулни групи. В началото започнахме с по-леки упражнения и пилатес, но в момента залагам на по-интензивни и динамични тренировки в стил кросфит, разбира се, за по-младите дами. От близо 10 месеца водя и група „Аеробика 55+“, която се посещава от жени над 55 годишна възраст. Там тренировки са за хора в напреднала възраст и са специфични. Упражненията се изпълняват плавно и без излишно натоварване, с умерен интензитет. Целта на тези тренировки е укрепване на мускулатурата и костите. Натоварването е съобразено с индивидуалните възможности на трениращите. Ползите са подобрен баланс,  повишена мобилност и сигурност при движение, подобрена функцията на вестибуларния апарат, гъвкавост на тялото, подобрена здравина и гъвкавост на сухожилията, което  е от много голямо значение при хората в по-напреднала възраст.

Каква е връзката между физическия тонус и благополучието на участниците?

По време на спорт се отделят хормоните на щастието ендорфин, допамин, серотонин и се намалява кортизола (хормона на стреса, б.а), което има много ползи за трениращите. Аеробните и анаеробните упражнения имат различни ползи за здравето и укрепването на имунната система, а също така и за намаляването на риска от заболявания – например остеопороза, висок холестерол и др. Забелязвам значителни промени не само във физиката на идващите, но също така и в психиката и в настроението им. Един час в залата може изключително много да зареди човек и да го накара да грейне. Тренировките са удобен и полезен начин да се отървеш от стреса.

Как участниците виждат постигнатия успех през тези пет години и каква е тяхната мотивация да продължават да участват в групата?

Когато има видим резултат, няма как да няма мотивация. Тренировките са малкото време, което жените отделят само за себе си.  Формира се колектив, който се събира и извън тренировъчната зала, за да се забавлява. По този начин се създава среда за хора със сходни интереси и сходен начин на живот и това е много мотивиращо.

Групата мотивира и хора, които още не са се решили да започнат да спортуват. Всеки, който участва в нея, споделя със свои познати опита и ползите от спорта.

Какви са Вашите планове и амбиции за групата в бъдеще?

Да привлека повече млади хора. За по-младите момичета спортът не е приоритет. Те предпочитат да ходят по кафенета, да пушат и да ядат вредни храни. В момента не проявяват интерес да се грижат за тялото си, но след време, като станат над 30 години, ще видят, че природата си оказва своето влияние и чак тогава ще се сетят да тренират. Затова по-добре да се почне от рано, но пък затова е важен правилнят стимул и разумно мислене. Моята зала винаги ще е отворена за тях, трябва само те да са отворени да водят един по-здравословен живот.

Текст: ГЕОРГИ КОРДОВ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button