Ноу-хау

Етрополецът Веселин Стоянов, който развива бизнес в киберсигурността

Веселин Стоянов разказва пред чужденци за Етрополския Балкан и мечтае да създаде развоен център в родния си град.

Той е млад бизнесмен, реализирал се в България. Роден в малкото градче Етрополе, той заминава за чужбина и се завръща у нас, за да развива успешно собствен бизнес. Той е в областта на киберсигурността и по-точно – в сферата на защитата на корпоративни сайтове и апликации от автоматизирани заплахи. Партньорите му са предимно от САЩ, Германия и Обединеното кралство. Където и да е бил, семейството му, Родината и Етрополе са били винаги в сърцето му и са му давали сили да върви напред, дори когато му е било много трудно.

„Работил съм в казино в Щатите, давал съм коли под наем в Ирландия. В България започнах от продажби на хостинг по телефона. Последната ми работа беше в IT сектора, но напуснах, за да се развивам собствен бизнес. Минал съм през предателства, съдебни дела и некоректни клиенти, докато градих имиджа на фирмата ми. Едва ли на някого му е било лесно в началото. Но предпочитам да гледам напред и да видя какво мога да направя с ресурса, който имам, вместо да плача за загубите“, споделя Веселин Стоянов. 

Етрополци работят при него

Веселин Стоянов е израснал в прекрасно семейство на лекар и инженер в Етрополе. „Когато бях тийнейджър, смятах, че в Етрополе сме ограбени откъм възможности и забавления, но се оказа, че имаме малка и задружна общност, пълна с много качествени хора, с които успях да се запазя приятелствата до ден днешен. Това е и причината сега да имам двама служители от гр. Етрополе, които познавам от години. На тях имам пълно доверие, което за мен е много важно от гледна точка на бизнес модела ми“.

А с тези момчета сме имали какви ли не спомени – на хижа „Кокалското“, на Свети Атанас. Етрополе винаги е предлагало предостатъчно възможности за приключения в природата, а на много хубавите хижи сме правили не е един и два купона. И дори сега, когато се събираме след години, още си разказваме за първите трепети, целувки, влюбвания и т.н. Даже миналата или по-миналата седмица имахме среща със стари приятели, с които си разказахме точно за тези приключения“.

Разказва на чужденците за Балкана

Веселин Стоянов разказва с гордост на своите партньори в чужбина, че е родом от гр. Етрополе. „Ние си гледаме Балкана и гората и ни се струва като нещо ежедневно, но това не за всеки е така. Те го намират за много красиво и мистично място. И когато им кажем на колко хиляди години е, се впечатляват. Много по-интересно им е да чуят една такава история, отколкото за поредната столица, град в Източна Европа – нещо, което те асоциират със сивите панелни блокове. Етрополе не е такова място!“, гордо разказва етрополецът.

Един от партньорите му от Америка толкова се впечатлява от разказите на Веселин, че решава да прелети Океана, за да види Балкана. Първото място, което посещава, е манастира „Света Троица“ и водопада, а след това и Историческия музей в града. Американецът е силно впечатлен от китната уличка пред музея, където е и Основно училище „Христо Ботев“.

 Развоен център в Етрополе 

„Работим с много висококвалифицирани специалисти по много специфични проекти. Надяваме се да имаме клиенти и от Хонконг, Сингапур. Първата ми стъпка към Далечния изток беше на едно изложение в Дубай през 2023 г. – GITEX, което беше посетено от близо 800 000 души. Имах удоволствието да подпиша меморандум за сътрудничество. Целта е да построим мостове за „нови пътища“, разкрива част от плановете си Веселин Стоянов.

„Голямата ми мечта обаче е да създам и оставя нещо, което ще го има и след мен – било то развоен или обучителен център, който би носил името на баща ми Иван Веселинов, инженер и изследовател, който работеше по различни проекти, основно в областта на енергийната ефективност. Надявам се това да се случи в родния ми град Етрополе“, споделя бизнесменът.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button