Бизнесът

Гордея се с участието ми в рекултивацията

Обърнахме се с въпроси за заплащането в дружеството, възможностите за кариерно развитие и отношенията с Община Етрополе, към водещи мениджъри и служители:

Цветелина Цветанова, еколог в Рудодобивен комплекс „Елаците“ отговаря пред вестник „Етрополе за хората“

  1. Разкажете какъв е Вашият кариерен път в компанията

Средното си образование получих в СУ „Христо Ясенов“, град Етрополе, бях в природо-математически профил с интензивно изучаване на математика. Завърших с отличен успех и кандидатствах в МГУ „СВ. Иван Рилски“ с математика. Приеха ме в специалност „Екология и опазване на околната среда“ (ЕООС). Започнах работа като еколог в Елаците – Мед АД през август 2017 г. и досега изпълнявам същата длъжност.

  1. Харесва ли Ви работата, как минава един Ваш ден?

Обожавам работата си, особено полевата. Има дни, в които се занимавам само с водите, които текат в рудника (взимам проби, правя експресни анализи по рН и електропроводимост). Има дни, в които обикалям цеховете и звената и правя проверки – как съхраняват генерираните си отпадъци, документация и т.н. Отговарям за актуализацията на някои фирмени документи.

3.С какво се гордеете?

Много се гордея с участието ми в рекултивацията тази година. Менторът ми – прекият ми ръководител д-р инж. Григор Хлебаров отговаря за рекултивацията на рудника и включи мен и колежката ми в нея. Предстои да бъдат рекултивирани още площи на рудника.

  1. Кой е човекът или хората, на които сте най-много благодарни, когато започнахте тук трудовият си път?

Започвайки работа в Елаците–Мед, се срещнах с тогавашния главен еколог – Пенко Нинов, човек с дългогодишен трудов стаж и умения. Но причината да бъда толкова добре запозната с работата, условията и полевите умения се дължи на колегата ми по длъжност тогава, а сега вече главен еколог – д-р инж. Григор Хлебаров. Екипът ни е много сплотен и работим в разбирателство.

  1. Какви кариерни възможности предлага Елаците-Мед?

Ако човек иска да се развива, Елаците-Мед е правилната компания. Имам колеги от други отдели, които са започнали своята работа тук като стажанти. Някои от тях вече са на по-високи постове. Смятам, че дружеството подава ръка на всеки, които иска да работи в сферата на рудодобива и да се развива.

  1. Как оценявате заплащането в компанията?

За последните две години заплатите се покачиха с около 20%, като това повишение беше за всички.

  1. Бихте ли посъветвали един млад човек да дойде и да работи в компанията?

Да, бих посъветвала младите да дойдат да работят в дружеството, тъй като то дава възможност за развитие. Може да бъдат на стаж, след това да преминат на постоянен договор и така, стъпка по стъпка, да вървят нагоре по стъбичката.

Има и друга възможност – в началото един човек може да бъде назначен на една длъжност, но с времето, когато покаже своите умения, може да му бъде даден шанс за кариерно развитие. Елаците-Мед е най-големият работодател в нашата община. Възможностите в компанията са много.

  1. Какво е мнението Ви за отношенията между Община Етрополе и Елаците-Мед АД – най-големия работодател?

Аз мисля, че е редно една община да води политика с най-големия работодател на територията си, за да може да ползва благата, с които разполага дружеството. Смятам, че Елаците-Мед не са отказвали помощ и съдействие при нужда както на общината, така и на други институции.

  1. Как смятате, че трябва да си сътрудничи дружеството с Община Етрополе?

Без подкрепата от дружеството градът ни няма да може да се развива успешно. Един от примерите за това развитие е направеният ремонт в СУ „Хр. Ясенов“, енергийната ефективност в професионалната гимназия. Най-доброто решение е да има партньорство по между общината и дружеството.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button