Обичаи

Етрополци се готвят за традиционния зимен поход „Свети Атанас“

В събота е организиран походът-шествие до Етрополския манастир, а в неделя е националният поход до връх „Свети Атанас“

Община Етрополе съвместно с Туристическо дружество „Туризъм, спорт и екология Етрополе“, НЧ „Тодор Пеев-1871“ и Исторически музей – Етрополе ще отбележат традиционния  празник „Св. Атанас“, почитан още от древните траки и съхранен от етрополци през вековете.

Празникът започва в събота – 27 януари с провеждане на туристически поход до Етрополския манастир „Света Троица” , където ще се отслужи молебен за здраве и ще се отбележи  15-годишнината от създаването на Туристическо дружество „Туризъм, спорт и екология Етрополе“. Вечерта от 19.00 ч. е традиционната планинарска вечер в ресторанта на х-л „Еверест“, предхождана от фото изложба, посветена на празника през годините.

Началото на Националния туристически поход до връх „Свети Атанас”  е в 8.00 ч. в неделята- 28 януари.   Тръгва се от пътеката над хотел „Еверест” и от пътеката при бензиностанция „Петрол“.

В 14.10 ч.кметът на община Етрополе инж. Владимир Александров ще посрещне тържествено на Централния площад шествието на туристите, предвождано от Бог Сабазий и съпровождано от Етрополската духова музика и танцьорите от ФА „Балканска младост“.

Националният поход до едноименния връх е кулминацията на зимните походи в Етрополе. Провежда се всяка година в последната неделя на месец януари и събира стотици любители на туризма и планината.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button