На хората

Дуалното обучение е правилната посока за развитие

Десислава Найденова, директор на ПГ „Тодор Пеев“, за успехите през годината и бъдещите планове

В края на учебната година директорката на ПГ „Тодор Пеев“ Десислава Найденова разказва за направеното, за успехите на нейните възпитаници и за бъдещите планове.

През годината в гимназията продължава обновлението на материалната база с нови машини и инструменти, необходими за провеждане на учебната практика. Г-жа Найденова споделя колко е важно това, защото учениците от специалността „Пътностроителна техника“ напускат училище с четири документа – диплома за средно образование, свидетелство за професионална квалификация, свидетелство за правоспособност и шофьорска книжка – категория В. Това е една от най-финансираните специалности, която дава много възможности за бъдещо развитие, твърди тя.

През тази година 21 ученици са завършили 12 клас и са се явили на държавни зрелостни изпити по български език и литература, както и на изпити по практика и теория за съответните специалности „Пътностроителна техника“ и „Електрически инсталации“. С удовлетворение г-жа Найденова споделя, че всички те, с изключение на един ученик, са получили добри оценки. Външните оценители са споделили, че някои от тях са показали отлични резултати по практика.

Ученици с покана да продължат образованието си в МГУ „Св. Иван Рилски“

Г-жа Найденова с гордост разказва и, че шест ученици от гимназията са получили официално писмо от ректора на Минно-геоложкия университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев, с което им се предоставя възможност след дипломирането си да се запишат в университета без изпит в избрани от тях специалности. Младежите са заслужили тази покана в резултат на доброто си представяне на състезанията по професии, които са част от националните състезания и олимпиади. Всички те се представят много добре, въпреки голямата конкуренция.

Писмата от ректора са връчени на Марин Маринов, Николай Светославов, Стоян Василев, Надя Любомирова, Димитър Димитров и Емил Ганев при изпращането им от гимназията на 10 май.

Старт на практическото обучение в „Елаците-Мед“ на първи випуск дуална система за обучение

За Десислава Найденова важно събитие в историята на училището е започналото практическо обучение на първия випуск ученици в дуална система на обучение в „Елаците-Мед“. Според обратната връзка, която тя получава, то  се развива по план и с резултати. Домакините провеждат периодични тестове на младежите, за да се оцени нивото на тяхната подготовка и успеваемост. Резултатите са оптимистични, което показва, че дуалната система на обучение е правилната посока за развитието на професионалното образование.

„В лицето на Елаците-Мед имаме прекрасен партньор, който ни дава спокойствие да се реализира обучението на най-високо ниво. За разлика от други училища, в които има дуална система на обучение, при нас има най-много документация и изисквания заради естеството на работа в рудника. Затова аз съм благодарна и спокойна за подготовката на нашите възпитаници“, казва г-жа Найденова.

Учениците са участвали в състезания и мероприятия извън учебната дейност, организирани от Община Етрополе, в туристически излети и училищни мероприятия. Включват се в благотворителни инициативи и конкурси. След като през миналата година ученици участват в инициативата „Да направим филм“ на Група ГЕОТЕХМИН, сега те отново работят над втори филм по проекта.

Плановете за следващата учебна година

През следващата учебна година продължава приемът за обучение на ученици по дуалната система в двете специалности.

Директорката съобщи също, че започват работа по голям проект „Модернизация на професионалното образование“ по Оперативна програма „Наука и образование“. Той ще се изпълнява в продължение на 5 години, като целта е подобряване на професионалното обучение на учители и ученици. Предвижда се от новата учебна година да стартира работа по шест дейности от този проект, насочени към разработването на нови практически и обучителни  програми. Учениците, навършили 16 години, ще имат възможност да провеждат практически занятия в реална  работна среда, като ще могат да получават и стипендия през това време.

Пожеланията към зрелостници

Десислава Найденова искрено се надява зрелостниците да намерят правилния път в своя живот. Не е задължително да учат във висши учебни заведения. Добрите професионалисти са необходими във всички сфери.

„На добър път на зрелостниците! Пожелавам им да бъдат добри, да уважават себе си и хората, които са до тях и са ги отгледали. Нека не забравят, че уроците тепърва започват. Искам те да бъдат здрави и непрекъснато да доказват колко са добри като хора и като професионалисти“, пожела г-жа Найденова.

Текст: ТОДОР АКМАНОВ

Елаците-Мед дава отлични възможности за работа на младите хора

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button