Домакин на броя

Детското хранене не е детска работа

Как да създадем здравословни хранителни навици у малките

ИПОКРАТИС ПАПАДИМИТРАКОС

Над 30% от децата в България са с наднормено тегло или затлъстяване. Тенденцията е затлъстяването при децата да върви нагоре с висока скорост. За съжаление, децата с тегло над нормата е по-вероятно да го запазят и в зряла възраст. Рискът да развият диабет и сърдечно-съдови проблеми в по-млада възраст също е по-голям.

Добрата новина е, че затлъстяването, както и свързаните с него заболявания, са до голяма степен предотвратими. Ключът към здравето на децата е у нас, родителите. Семейната среда е тази, в която се създават правилните хранителни навици на децата.

Какви са основните причини за наднорменото тегло при децата, както и какво можем да направим, за да създадем здравословни хранителни навици и да ги предпазим?

Основните причини за тази стряскаща тенденция се крият в липсата на здравословни хранителни навици и в обездвижването. С други думи – основната причина за наднорменото тегло сред децата е енергийният дисбаланс между консумираните и изразходваните калории. Детското затлъстяване най-често е свързано с нездравословно хранене и ниски нива на физическа активност, но истината е, че отношението и поведението на родителите и обществото като цяло са в основата на проблема.

Ако изключим специфични здравословни причини и положителния енергоприем, затлъстяването се дължи на комбинация от няколко фактора:

 • Погрешно изразяване на грижа и любов от родителите и роднини чрез храна;
 • Ограничено свободно време на родителите за пазаруване и приготвяне на храна;
 • Липса на информация за здравословното и балансирано хранене, насочена към родителите и децата;
 • Лошо училищно хранене (стол, лавка).

Както се вижда, всички изброени причини са насочени към родителите, роднините, училището, а не към децатаЕдно дете до 12-14 годишна възраст има много малко съзнателно участие в храненето си. Почти изцяло храненето зависи от родителите.

Любопитно е да се отбележи, че при децата до предучилищна възраст (в ясла и детска градина) тенденцията за затлъстяване не се наблюдава (с малки изключения). Тя започва да се проявява, когато отговорността към храненето премине към родителите. В този момент нещо се обърква и това се дължи основно на изброените по-горе фактори.

Детското хранене не е детска работа – то е наша работа. Личният пример е най-добрият учител.

Децата са много по-склонни да се хранят здравословно и да са физически активни, когато виждат, че техните родители и други членове на семейството го правят.

Не е правилно и не е ефективно да опитваме да налагаме на децата си правила, които ние самите не спазваме.

Съветите на Ипо

  • Създайте рутина на хранене  Хранете се в определени часове всеки ден. Липсата на „график“ за хранене, който спазвате, обърква децата и води до усвояване на вредни хранителни навици от тяхна страна. Ако не може да разчита на редовни хранения всеки ден, е много вероятно детето да преяжда на обяд или да прибягва до нездравословни храни между храненията. Не пропускайте хранене. Опитвайте да се храните през интервали от 3-4 часа през целия ден – закуска, обяд, следобедна закуска вечеря.
  • Хранете се заедно Изключете телевизора и телефона си и седнете на масата заедно с детето си. Децата се нуждаят от нашето внимание. Обсъждайте ползите от здравословното хранене, забавлявайте се, докато хапвате.
  • Бъдете организирани Организацията е много важна. Заредете хладилника/фризера така, че да можете да сътворите едно здравословно ястие за вас и децата за 15-20 мин. Не забравяйте, че личният пример е най-важният подход към детското хранене.
  • Предлагайте малки порции Нека порциите а малки. Децата не могат да развият усет за количествата, ако придобият навика да се хранят от препълнени чинии. Когато детето ви твърди, че се е нахранило, не настоявайте да изяде всичко останало от чинията си.
  • Пийте повече вода Научете детето си да пие вода вместо сок, студен чай и газирани напитки. Добавената захар и калориите в тези продукти допринасят за наднорменото тегло при редовна консумация. Едно кенче газирана напитка се крият около 6 супени лъжици захар! Децата ви нямат нужда от това. Както и вие.
  • Правете малки промени Не се опитвайте да промените всичко, свързано с храненето на детето и семейството ви за един ден. Правете малки крачки към големата промяна.
  • Бъдете физически активни Децата трябва да са физически активни поне по 60 мин. Всеки ден. Запишете ги на спорт, разхождайте се с тях, измислете активни игри и ограничете времето, прекарвано пред екран. Включете се в играта!
  • Забравете пърженето и панирането Приготвяйте храната заедно с децата. Направете готвенето забавно. Заслужава си усилията! Импровизирайте – печете, варете, използвайте скара, но ограничете максимално пърженето и панирането на храна

Ипократис Пападимитракос или накратко Ипо, както се представя, е сред най-известните специалисти по здравословното хранене в България. Той отваря първия си кабинет през 2002 г. в София. Методологията му първоначално се основава на биохимията и физиологията, усвоени в бакалавърската му програма по Кинезитарапия в НСА. След това завършва магистратура по психология, защото осъзнава, че психологичните, а не физиологичните аспекти на храненето, са в основата на проблемите с килограмите. Постепенно разработва програма, с която клиентите му постигат дългосрочен успех и щастие, а не само да свалят килограми. Как? Важно е да открием своето нормално хранене, казва Пападимитракос.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button