Бизнесът

За да оценят социалната политика, работниците трябва да направят сравнение и с други фирми

Инж. Григор Мишев, началник Рудник „Елаците“ пред в-к "Етрополе за хората"

Благодарен съм на проф. Цоло Вутов, на д-р инж. Иван Вутов и на всички мои ръководители и колеги, с които сме работили  

инж. Григор Мишев. Снимки: Иван Пеев

Инж. Григор Мишев е началник на Рудник „Елаците“. Роден е в гр. Етрополе.  Завършил е СУ „Хр. Ясенов“, а след това специалността „Хидрогеология и инженерна геология“ в Минно-геоложки университет  Св. „Иван Рилски“. Започва работа в Рудодобивен комплекс „Елаците“ веднага след завършването си през 1995 г.

 – Инж. Мишев, разкажете как станахте началник на цех „Рудник“.

– Кариерата ми тук стартира като „Технолог сондажни работи“. През годините съм преминал през различни позиции – зам.-ръководител участък „Пробивно-взривни работи“, ръководител направление „Пробивно-взривни работи и производство на взривни смеси“ и от 2019 г. съм началник цех „Рудник“.

 – Опишете един ваш работен ден…

– Работните дни отстрани изглеждат монотонни – провеждане на ежедневни оперативни срещи, поставяне на задачи, отчитане на свършеното, но всеки ден има някакво предизвикателство, някакъв казус за решаване, което изисква различен подход и начин на действие.

– Какви качествата трябва да притежава човек, за да се справя добре и отговорно в работата си?

– Да си част от екипа на Елаците-Мед е най-вече отговорност. Да се научиш да работиш на една машина или модерен софтуер не е лесно, но работата с хора е много по трудна – трябва да имаш подход към всеки, да се съобразяваш с различните характери, манталитет и състояние. При такъв голям екип е предизвикателство да се сработиш с всеки един, така че да можете да изпълните всички задачи по най-добрия начин. За мен е важно да съм открит и с колегите, а те, от своя страна, да вярват и да могат да разчитат на мен.

Важно е да работиш с желание, да искаш да направиш всичко по най-добрия начин. Разбира се,  трябват и постоянство, и нови знания, за да може да се развиваш и вземаш правилните решения.

 – Ако сега сте пред избор за своя професионален път, бихте ли сменили професията си или ще изберете същата? Ако да – защо?

 – Смятам, че в началото можеш да се колебаеш, да пробваш различни професии, но вземеш ли веднъж решение трябва да го следваш. На всеки в трудни моменти му минават мисли „Защо избрах тази професия, можеше да е нещо по лесно“, но истината е, че навсякъде има трудности и човек трябва да се справя с тях. Не бих си сменил професията. Обичам работата си и, ако сега трябваше да избирам, пак щях да избера тази професия.

– Всеки е получавал подкрепа от някого в своя професионален път. На кого сте благодарен най-много?

 – В различните етапи от моя професионален път съм получавал подкрепа от много мои ръководители и колеги, благодарен съм и на проф. Цоло Вутов, на д-р инж. Иван Вутов и на всички мой ръководители и колеги, с които работим и сме работили през годините.

– Какво е Вашето послание към младите хора, които идват на стаж или практика в рудника в търсенето на избор за бъдещата им професия?

– Младите хора, които идват на стаж или на практика в Рудодобивен комплекс имат уникалната възможност да видят това, което учат, как се прилага на практика. Елаците-Мед разполага с най-добрите машини, които се използват в момента, те са на най-добрите и доказани производители, работи се с най-съвременните софтуерни продукти за управление, планиране и проектиране на минните дейности и има много неща, които в България могат да се видят само при нас. На студентите или младите специалисти им се дава възможност да се запознаят с различните професии, да работят на всяка една машина, да се запознаят с организацията на работния процес и да преценят къде могат да се реализират най-добре.

– Елаците-Мед има едни от най-добрите социални пакети за своите работници. Но има хора, които винаги искат повече. Какво бихте им казали?

 – Нормално е хората да искат повече, но е важно да им се обясни, че ръководството на Елаците-Мед винаги е успявало, дори и в трудни моменти като пандемията от Covid -19 да индексира трудовите доходи и социалните придобивки. Много е важно работниците и служителите да направят сравнение и с други фирми и да ги оценят наистина. Ще дам един пример. В Етрополе живеят над 550 наши бивши колеги, които получават финансова подкрепа за всеки празник – Великден, Ден на миньора, Коледа. Аз не съм чувал друга фирма да подкрепя своите пенсионери по такъв начин.

– Опишете промяна в компанията през последните 10 години?

– Мисля че въведените системи за управление, планиране и проектиране и възможността от всяка една точка да следиш всичко, което се случва в рудника в реално време е най-важната промяна и е нещо, което никой не си е представял преди 20-30 години.

– Какви са личните Ви цели, които сте поставили пред себе си за следващите 5 години?

 – Да продължа своето развитие в работата и с каквото мога да допринеса за успеха и на компанията.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button