Месецът в снимкиНа хората

Нови 30 000 пъстърви в реките на община Етрополе

Снимки: Иван Пеев

Над 30 000 балкански пъстърви бяха пуснати в реките на община Етрополе под контрола на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Инициативата за зарибяване, която се осъществи за поредна година, се организира от „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед-Етрополе” и Клуб „Спорт и здраве“ в партньорство с Община Етрополе, сдружение „Спортен риболов” и с участието на служители на Елаците-Мед. В кампанията се включиха  и ученици от СУ „Христо Ясенов”.

Целта e да се подобри популацията на този вид риба, която вече се е завърнала в река Малки Искър, сподели инж. Владимир Александров, който за трета година участва в кампанията.

Пламен Лазаров, председател на сдружение „Спортен риболов”, каза, че рибките са с доказан произход и възрастта им е подбрана така, че да може най-добре да се приспособят към естествената среда и да оцелеят.

Децата, които участваха в зарибяването, смятат, че рибата трябва да живее в естествената си среда и се радват, когато виждат в реките да плуват рибки.

Председателят на Клуб „Спорт и здраве“ инж. Иван Мишев и представителите на клубовете инж. Младен Недков и инж. Григор Хлебаров се надяват инициативата да продължи и през следващите години, докато пъстървата започне сама да се възпроизвежда.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button