Ноу-хау

Книгомобилът – четива за всеки и навсякъде

Ролята на съвременната библиотека се промени и тя стана място не само за заемане на книги, но и пространство, в което можеш да осъществяваш различни инициативи, които подпомагат местната общност.

Това може да бъде създаване на клубове и различни курсове, провеждане на викторини и състезания, посветени на литературата и книгите. Днес в библиотеката може да се предлагат очила за четене, аудио книги и музикални записи.

Но понякога книгите трудно достигат до хората. Например, в община Етрополе хората от селата трудно могат да имат достъп до услугите на етрополската библиотека. Тогава на помощ може да дойде новият вариант на статичната библиотека – мобилната библиотека.

Какво е мобилна библиотека?

Книгомобилът или мобилната библиотека е голямо превозно средство, предназначено за използване като библиотека. Необходимо е да държи книгите на рафтове, така че когато превозното средство е паркирано, книгите да са достъпни за читатели. Обикновено има достатъчно пространство, в което хората могат да седнат и да четат книги вътре в тях. По света мобилните библиотеки често се използват за предоставяне на библиотечни услуги на села и градски предградия без библиотечни сгради, а домовете за пенсионери са обичайни спирки. Те могат да носят и друга информация или компютърно оборудване. Мисията на дейностите на мобилните библиотеки по света, особено в тези държави, които имат малко или никакви мобилни библиотеки, е да насърчава справедливия достъп до иновативни библиотечни услуги, както и използването на мобилната библиотека за посрещане на нуждите на членовете на общността в неравностойно положение.
Обикновено мобилната библиотека посещава повечето места по едно и също време и ден от седмицата всеки месец. Трябва да предлага и улеснения за ползватели на инвалидни колички или за тези, които са затруднени с качването на стълби.

Интересен факт:

Пенсионираният учител от Италия Антонио ла Кава дълго време търсил нестандартен начин да продължи да възпитава любов към литературата и четенето. И през 2003 г. той успява да намери този начин, купувайки малък камион втора ръка. Модифицира го така, че каросерията да побира стотици книги. Със своето библиокамионче обикаля из цялата страна, дори до най-малките селца. Антонио не очаква хората да оставят свои книги, но винаги посреща с радост непознати читатели, които даряват своите любими четива за неговата кауза.

Нашият град заслужава своя мобилен библиобус!

Текст: Галя Бончева

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button