БизнесътТоп новина

„Eлaцитe-Meд“ грабна престижна награда

Отличиха компанията за най-амбициозна програма за развитие

Българският енергиен и минен форум връчи наградите си за 2023 г.

“Елаците-Мед” АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, получи престижната награда за “Най-амбициозна програма за развитие на минната индустрия” от Български енергиен и минен форум (БЕМФ). Компанията беше отличена за стратегията си за развитие и планираните инвестиции за над 1,2 млрд. лв., предвидени за проекта за удължаването на живота на рудник “Елаците” до 2041 г. Престижното отличие беше връчено от зам.-министъра на енергетиката Николай Николов на инж. Стоил Димитров, генерален директор “Производство”. Наградите се присъждат след оценка от 12-членно жури.

“Благодаря от името на дружеството за отличието. За нас това е оценка, че сме на прав път в стратегията, която сме възприели за развитието на минния комплекс. Ще инвестираме над 1,2 млрд. лв. в иновации и съвременни технологии, за да можем устойчиво да се развиваме и да гарантираме както бъдещата заетост на нашите служители, така и социално-икономическото развитие на петте общини, на чиято територия работим”, заяви генералният директор “Производство” инж. Стоил Димитров.

Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) връчи годишните си награди за постижения в енергетиката и минното дело за 2023 г. на специално събитие в София. Министърът на енергетиката Румен Радев получи награда за “подготовка на държавно решение и успешно стартиране на национална програма за развитие на ядрената енергетика, както и внедряване на творчески научно-технически подход в Министерство на енергетиката”.

Освен министъра, бяха отличени и осем компании за постижения в енергетиката и минното дело. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) беше награден за принос към енергийната сигурност. В категорията за проект на годината награда получи “Ай Си Джи Би” (ICGB) за успешно въвеждане в експлоатация на газовата връзка България-Гърция. АЕЦ “Козлодуй” получи приз за политиката за диверсификация на доставки на ядрено гориво.

“Ей И Ес България” с приз за иновативни решения

“Ей И Ес България” (AES Bulgaria) беше отличена за иновативни решения във въглищната енергетика, тъй като е внедрила приложение на иновативна система за балансиране на електрическия товар. За най-прогресираща компания за възобновяеми енергийни източници награда получи “Биовет” АД. Дружеството “ЕВН България” беше отличено за новатор в търговията с електроенергия, тъй като е първият търговец на ток на Българската независима енергийна борса, който прилага роботизирана търговия. “Енергоексперт” получи награда за “проектант на годината”.

Автор: Стефан Кючуков, в-к „Труд Нюз“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button