Ноу-хау

 „Цветето на Рая“ цъфти в община Етрополе

Пенка Василева и съпругът й отглеждат шафран с много труд и любов

Пенка Василева и съпругът й отглеждат шафран с много труд и любов

Това е историята на етрополката Пенка Василева. Тя е психолог, работила е и във финансовата сфера, докато не преоткрива онова малко нещо през 2018 г., което я прави истински щастлива и успешна. А именно – отглеждането на екзотичната билка и подправка шафран и то не къде да е, а в община Етрополе. Шафранът е наричан още „крал на лекарствата”, „цар на подправките”, „червеното злато”, „цветето на рая” – защото е най-скъпата подправка в света и векове наред цената му на борсата надвишава двойно цената на златото.

Как започва всичко

„През 2018 година станах свидетел на разговор между мои клиенти в офиса във фирмата, в която тогава работех. Искаха да инвестират в производство на шафран. Стана ми интересно, включих се в разговора и от тях разбрах какво представлява шафранът.“, разказва Пенка Василева. По онова време тя и семейството ѝ наследяват два декара земя в землището между селата Лъга и Малки Искър и решават да опитат да произвеждат „царската“ билка. Първоначално започват с малко количество шафран – засаждат едва 11 000 луковици. От тях добиват реколта първо качество, сертифицирана в лаборатория. За да може шафранът да излезе на пазара, се изисква сертификация за това какво е качеството му, като се наблюдават и се изследват цвят, аромат и оцветяване. Резултатите показали, че шафранът е с изключително добри качества.

Отглеждането

Шафранът е многогодишно луковично растение. Заспива през юни месец. От края на август до 10 септември се сади. От октомври до края на ноември се бере. Започва почистването на самите близалца, изсушаването им, прибирането в специални стъклени контейнери или бурканчета. Стои 30 дни на тъмно, след това се отварят бурканите и се изпращат за сертификация и за лабораторен анализ. И всичко това е изцяло ръчен труд. Не може да се вкарат машини. Сади се по специфичен начин. Луковиците на шафрана не обичат влага, прекалената влага предразполага тяхното загниване.

„Дори браздата се прави на ръка. Ако е повдигната – също. Именно това оскъпява самия шафран, това предразполага и за така ценните му качества“ – споделя производителката.

Любовта

За всичко това се грижат само и единствено семейството на Пенка Василева. „Периодът и моментът, в който засаждаш, обработваш, когато съм там, не го приемам като работа,  а като време за мен и за семейството ми. Когато го почистваме, когато го сушим, ние сме заедно, заедно вършим нещо, което е полезно, добро и се чувстваме щастливи“ – разказва още г-жа Василева. Тя и съпругът ѝ мечтаят да закупят още земя и да увеличат производството на екзотичната билка. Искат да продават не само в България, а да изнасят и в чужбина и не се плашат, че работата би се увеличила. Това време е тяхното време. Време, в което споделят един с друг, в което се смеят и се радват, че са заедно. Лукс, който в днешното забързано ежедневие, малцина могат да си го позволят. И те са щастливи! И успешни!

Лечебни свойства на ценната подправка

„Като цяло шафранът се използва във фармацията. Той благоприятства за централна нервна система. Използва се в лекарства като успокоително, като стимулант, повишава имунитета, особено при хора, които имат проблем с имунната система. Много добре благоприятства за дихателната и за храносмилателната система, за чревния тракт. Използва се и в козметиката, в производството на козметични продукти и кулинарията и др. Знаем какви вкусни ястия може да се направят с шафран“ – разкрива свойствата на шафрана г-жа Пенка Василева.

„Много е добре да се приема и като чай сутрин на гладно. Гореща вода, няколко близалца, не повече от три-четири близалца се запарват в 200 милилитра гореща вода. Шафранът не е хубаво да се вари, той не се вари, водата предварително кипва. Дори когато се готвят ястията, шафранът предварително се обработва, за да се използва като подправка. Използва се както за сладкиши, така и за солени ястия. Той много „обича“ рибата, бялото месо от пилето, миди, паста, ориз от всякакъв вид и ризото. Предварително се вземат близалца, нагряват се, след това се разчупват и се добавят вече малко преди да си свали ястието. Никога не се вари и никога не се запича. Той просто се добавя в края на вече почти готовото ястие“, допълва още Василева.

Тя твърдо е решила да популяризира „цветето на Рая“. Член е на „Сдружение на шафранопроизводителите в България” и съвместно подготвят издаването на книга, чрез която да достигнат до повече хора в България. В нея ще бъдат поместени различни рецепти както лечебни, така и за хранително-вкусовия бранш.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button