Общината

Програма „Топъл обяд“ продължава до есента на 2025

ХРИСТО ХРИСТОВ

Нуждаещите се граждани ще продължат да получават безплатно „топъл обяд“ в Община Етрополе до 30.09.2025 г., съобщи общинската администрация. Община Етрополе е сключила договор с Агенция за социално подпомагане по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на операция „Топъл  обяд“ по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021–2027 г. Тя е съфинансирана от Европейския социален фонд плюс ЕСФ+). Стойността на проекта е 320 112 лв., а срокът за изпълнение – от 23.01.2023 г. до 30.09.2025 г.

Хората от общината, които могат да се възползват от социалната услуга по предварителна заявка, към днешна дата са 130 граждани, за които осигуряването на храна е затруднено или невъзможно, както и крайно нуждаещите се. Проектът предвижда приготвяне и доставка в работни дни на обяд до домовете на потребителите на територията на община Етрополе: гр. Етрополе, с. Бойковец, с. Рибарица, с. Ямна, с. Лъга, с. Малки Искър, с. Лопян, с. Брусен. Обядът се приготвя от външен изпълнител по одобрено от Община Етрополе седмично меню и се състои от супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Храната, според изискванията, трябва да бъде пълноценна и разнообразна.

Програмата обхваща: възрастни семейства и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи и не получават подкрепа от близките си; хора, обект на социално подпомагане; граждани с ниски доходи, които поради увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване; самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ; граждани, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация. От програмата могат да се възползват и бездомни, както и хора в нужда, получили временно убежище в страната и се намират на територията на общината.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button