На хората

Обездвижването, стресът и вредните навици могат да причинят рак

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар

Коментираме с д-р Гергана Николова кои са рисковите фактори и предпоставки за развитието на ракови заболявания, на какви безплатни прегледи имаме право, колко е важна ваксинацията срещу HPV вирус.

Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар, член на УС на Български лекарски съюза и на УС на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Завършва Медицински университет София през 1986 г. Придобива специалността си „Вътрешни болести“ през 1994 г., а „Обща медицина“ – през 2001 г. Д-р Николова работи в ДКЦ 9 от 1990 г. до 2021 г. и в МЦ „Княгиня Клементина“ от 2012 г. до момента. От 2012 г. работи и за международната медицинска хуманитарна организация „Лекари без граници“, която осигурява спешна медицинска помощ на хора, засегнати от въоръжени конфликти, епидемии и бедствия. През 2018 г. стана носител на приза „Семеен лекар на годината“.

– Д-р Николова, по време на събитието Powers Summit в един от панелите за здравеопазване коментирахте раковите заболявания. Според Вас кои са основните причини за тях в България?

Най-напред това е начинът ни на живот. Затлъстяването, обездвижването, хроничният стрес, тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, както и фактът, че не си следим теглото. Много малко от нас наблюдават нивата на липидния ни статус, не знаем колко ни е кръвното налягане, не ходим на годишни профилактични прегледи и др.

Пред нас стои да се борим с много вредни навици в начина на живот и на хранене. Всяко второ дете у нас е пушач, на второ място сме в Европа след Гърция по ежедневни пушачи над 15-годишна възраст – 38%. Това, като се замислите, е в основата на други заболявания – рак на белия дроб, инфаркти, инсулти, хипертония и други. Как да се борим с тези проблеми при толкова голям процент пушачи? Начинът ни на хранене, стресът, обездвижването, затлъстяването от ранна детска възраст, смутен глюкозен нетолеранс – имаме много неща, за чиято превенция да се борим. Става дума за сериозни хронични, но неинфекциозни заболявания. Превенцията трябва да става в нашите кабинети. У нас има много сериозна програма за профилактика, но малък процент от хората знаят за нея, понеже не е достигнала до тях тази информация.

– Казвате, че държавата осигурява добри профилактични програми, но хората не знаят. Какво трябва да знаят?

Държавата осигурява добър профилактичен план, но хората не знаят за него

–  В профилактичния ни план, който осигуряваме по НЗОК например, на всеки 5 години до 65 годишна възраст се предвижда изследване за хепатит В и С. Тези заболявания са преканцероза, освен че увреждат черния дроб са и преканцероза за развитие на рак на дебелото черво. Предполагам и вие не сте чули за подобно изследване. Имаме изследване за жените от 30 – 50 години за ехограф на млечна жлеза. Това също масово не се знае. Не се знае, че за жените между 50 – 69 години има провеждане на мамография веднъж на всеки 2 г. Имаме много сериозен план за профилактика на онкологични заболявания, но хората просто не идват в кабинетите да си направят прегледите. Те разчитат да им се обадят, да ги повикат, да им изпратят SMS, а процесът трябва да бъде двустранен.

– Ще ви дам пример с ваксинацията срещу HPV вирус.

–  Ако говорим за HPV ваксинацията, HPV вирусът предизвиква пост клетъчни карциноми, предизвиква карциноми, които са не само рака на маточната шийка., Вирусът е рисков фактор за развитието на сквамозноклетъчен карцином на орофаринкса.  По някои последни данни според професор Радка Аргирова някои изследователи го свързват и с карцинома на белия дроб. Носителството на вид от високорисковите щамове на HPV вируса предизвиква, развивайки се в организма, ракови заболявания.

Борим се HPV ваксината да бъде безплатна и за момчета

Съществува ваксина против HPV. Тя се прилага в България и разбира се, не е много разпространена, прилага се само при много малка група момичета, като началното покритие в България за първа доза е 3%, а за втора – 1%. Работим в момента безплатно да могат да се ваксинират и момчетата. По национална програма се заплаща ваксинацията само за момичета, за момчета тя не е заплатена. Борим се и програмата да има по-голям обхват, да обхваща по-голяма възрастова група, така че да може да се ваксинират и момчетата. Освен това, когато едно дете стане на 18 години и неговите родители не са го ваксинирали, то да има възможност да се ваксинира безплатно. В Нова Зеландия, където ваксинационното покритие срещу HPV вирус е изключително високо, нямат регистрирани заболявания, които се причиняват от този вирус. Там няма, както в България – по една жена на ден с такова заболяване.

– Какъв е Вашият съвет към хората?

–  Аз казвам на моите пациенти: „Когато ви е рождения ден – елате да си направите профилактичен преглед, един пакет си направете при нас. Това е и най-добрият подарък, който може да си направите.“

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button