Общината

Кметът на Етрополе призовава АПИ за спешен ремонт на пътя от Етрополе до Ямна

От години местни хора и политици от различни партии поставят въпроса

Със свити сърца хората си спомнят оживените улици на с. Ямна, училището, пълно с детска глъч и двете читалища. Автобус от гр. Етрополе до с. Ямна някога пътуваше по три пъти на ден и правеше връзка с града. Сега улици няма. С лек автомобил е почти невъзможно да се стигне до с. Ямна заради огромните кратери, образувани по някогашната настилка, а на места дори липсва напълно асфалт.

Пътят е третокласен, част от Републиканската пътна мрежа

Миналата есен, след много усилия от местните хора, ръководството на Община Етрополе и народни представители, от Агенция „Пътна инфраструктура“ започват частичен ремонт, който обаче така и не се довършва. Кметът на община Етрополе инж. Владимир Александров призовава за спешен довършителен ремонт неколкократно. Последното му писмо с искане за спешен ремонт на Републикански път III-3701 в участъка от град Етрополе до село Ямна до Агенция „Пътна инфраструктура“ и директора на Областно пътно управление – София е от 20 май 2024 г.

„Съгласно разпоредбите на чл. 19, ал. 2 от ЗП и с цел опазване живота и здравето на жителите на селото, за да се улесни тяхното придвижване, да се опази имуществото им, смятам за изключително важно и Ви моля в най-кратък срок да бъдат осигурени необходимите средства за ремонт на третокласен път III-3701 – участъка от град Етрополе до село Ямна, част от републиканската пътна мрежа“, се казва още в писмото.

Припомняме, че ремонтните дейности от страна на АПИ бяха започнали през есента на 2023 г. след поредно запитване на депутата от ГЕРБ Марин Маринов.

„След запитването ми към министър Андрей Цеков миналата година, през есента започна частично асфалтиране на пътя, като имахме уговорка в началото на 2024 г. да продължат с ремонтните дейности. За жалост, до момента не са предприети никакви последващи действия. Това ме накара сега отново да поставя въпроса кога ще бъде започнат и кога ще бъде завършен ремонтът на пътя Етрополе-Ямна към служебния министър Виолета Коритарова“, заяви за в. „Етрополе за хората“ Марин Маринов и допълни, че в отговора, който е получил, се твърди, че в момента няма сключен договор за текуща поддръжка на пътища в Софийска област и след като бъде избрана фирма-изпълнител, се предвижда ремонт на участъка от 10-ти до 16-ти километър. Срокове не са посочени.

В края на 2022 г. Марин Маринов поставя въпроса за съдбата на пътя до с. Ямна в 48-то Народното събрание. В запитването му се споменава и Постановление №223 на Министерски съвет от 5 септември 2019 г., с което са одобрени допълнителни средства за укрепване и ремонт на пътя, което така и не се осъществява. Г-н Маринов задава въпроса предвиждат ли се дейности по текущата му поддръжка и какви са те. Действия отново няма. През ноември 2023 г. министър Андрей Цеков отговаря на поставените от Марин Маринов въпроси, като твърди следното: „Близо 22 км от републикански път  III-3701 Етрополе-Рибарица-Ямна-Черни Вит- (Тетевен-Гложене), от към 0+000 до км 22+300 на територията на област София, са включени в план – програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2023-2026 г. за изработване на технологичен проект за текущ ремонт. През следващата година ще бъде възложено изработването на технологичния проект“, се казва още в отговора. Започват частичните ремонтни дейности, които обаче така и не се довършват.

„След дъжда на 22 май 2024 г. стана още по-зле, понеже се свлече и земна маса и на места е направо страшно. Достъпът до хората става много труден, почти невъзможен, ако не си с високопроходим джип“, споделя кметицата на кметство Ямна г-жа Детелина Николаева и допълва, че многократно съвместно с Община Етрополе са сезирали АПИ, но за жалост не са предприети довършителни действия.

„Добре, че са Елаците-Мед

– компанията ни дава фракция, чрез която успяваме да запълним част от по-големите дупки, но това е временно решение, понеже следващите проливни дъждове я отнасят. Елаците-Мед ни помага, но истината е, че имаме спешна нужда от цялостен ремонт – шахтите са запушени, пътят е пропаднал на места и има нужда от подпорни стени“, допълва още Детелина Николова. Тя разказва и колко голям интерес има към селото от млади хора, но когато видят в какво състояние е пътят до него, се отказват.

Борбата да се спаси пътя до с. Ямна е от години и той е единственият, който успява да обедини всички хора, независимо от политическите им убеждения. През 2022 г.

депутатът от БСП Иван Ченчев задава въпрос

от трибуната на 47-то Народно събрание към тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов дали ще бъде ремонтиран пътят до с. Ямна. Г-н Ченчев запознава депутатите с това, че пътят Етрополе – с. Ямна не само е в лошо състояние, разбит и опасен, а такъв път просто няма. Той казва още, че хората в селото няма как да стигнат до града, независимо дали пеша или с транспорт, дали за работа или за неотложна помощ. Напомня, че жителите на това красиво село имат желание да развиват туризъм, но при тази ситуация това е невъзможно. За жалост действия не се предприемат.

Към момента в с. Ямна живеят 204 души, а през летния сезон – над 300 души. Част от тях развиват бизнес, други се занимават с туризъм. Миналата година е имало семейство с малко дете, което е искало да се засели постоянно там и детето им да учи в гр. Етрополе, но поради липсата на градски транспорт се отказват.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button