На хората

Деца от център „Конкордия“ в с. Малки Искър изработват красиви свещи

Децата, за които се грижи екипът на Семеен център „Конкордия“ в с. Малки Искър, изработват красиви декоративни свещи. Ателието е специален проект за трудова терапия за децата и младежите, на които помага Фондация „Конкордия България“.

Те полагат труд и реализират мечтите си в рамките на специалния проект, създаден с цел постигане на спокойствие, разтоварване на детската психика в трудни моменти и творческа изява. Ателието се развива като успешно социално предприятие, където младежи, показали мотивация и качества, получават нужното обучение и могат да бъдат назначени на работа на защитени работни места. Директорът на центъра в с. Малки Искър Йорданка Иванова се гордее с творческите постижения на децата.

Тя е начело на Семеен център „Конкордия“ в с. Малки Искър, от октомври 2021 г. В центъра, устроен в някогашната къщата-магазин на покойния Петко Маринов, минават годишно около 70 потребители. През летните месеци тук се занимават 7 деца – от  бебета до 17- годишни, и две майки с предварителна оценка на потребностите от социални услуги.

На децата до 6-годишна възраст се оказва предимно медицинска и материална подкрепа. А за останалите, също и образователна подкрепа, подкрепа за социализация и др.  След училище в центъра идват възпитаници на училището в с. Лопян, живеещи в махала „Беляновец“, както и такива от с. Малки Искър. Набляга се най-вече на превенцията за отпадане от училище. Специалистите им помагат при проблеми или пропуски в знанията, предимно по български език и по математика, и ги подготвят за следващия учебен ден. През ваканцията се работи по групи, като в понеделник и сряда грижата е за учениците от Беляновец, а в останалите дни – за децата от с. Малки Искър. До обяд центърът работи с родителите.

За приетите в центъра се грижат педагожка от Етрополе, медицински работник на граждански договор, психолог, социален работник.

Текст: ХРИСТО ХРИСТОВ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button