Etropolezahorata.bg иска съгласието Ви, за да използва личните Ви данни:

Личните ви данни ще се обработват и информацията от устройството ви („бисквитки*, уникални идентификатори и други данни от него) може да бъде съхранявана и използвана от доставчици трети страни и споделяна с тях или използвана конкретно от този сайт или

поиложение

Някои доставчици може да обработват личните ви данни воз основа на законен интерес. Можете да промените това от бутона за управление на опциите по-долу. Потрете врозка в долната част на тази страница или в декларацията ни за поверителност, откодето можете ла оттеглите съгласието си.

Винаги активен

Задължителните бисквитки са необходими, за да се активират основните функции на този сайт, като например осигуряване на сигурно влизане или коригиране на вашите предпочитания за съгласие. Тези бисквитки не съхраняват никакви лични данни.

Няма бисквитки за показване

Функционалните бисквитки помагат за извършването на определени функции като споделяне на съдържанието на уебсайта в платформи на социални медии, събиране на обратна връзка и други функции на трети страни.

Няма бисквитки за показване

Аналитичните бисквитки се използват, за да се разбере как посетителите взаимодействат с уебсайта. Тези бисквитки помагат да се предостави информация за показатели като брой посетители, степен на отпадане, източник на трафик и др.

Няма бисквитки за показване

Бисквитките за ефективност се използват за разбиране и анализиране на ключовите показатели за ефективност на уебсайта, което помага за предоставянето на по-добро потребителско изживяване за посетителите.

Няма бисквитки за показване

Рекламните бисквитки се използват, за да предоставят на посетителите персонализирани реклами въз основа на страниците, които сте посетили преди това, и за анализиране на ефективността на рекламните кампании.

Няма бисквитки за показване

Ноу-хау

Зехтинът е здравословен дар от природата

Анна Петкова, сертифициран сомелиер на зехтин пред "Етрополе за хората"

Анна Петкова е сертифициран сомелиер на зехтин в образователната програма на International Culinary Center & Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк, която разкрива нови хоризонти пред любовта й към съчетаване на extra virgin и храна.

Тя завършва 3 международни майсторски класа за дегустатори. Създадената от нея образователна платформа My Pure Olive™ – първа в България, отваря вратите към невероятния свят на най-високата категория за качество зехтин – EVOO, като организира дегустационни и майсторски класове, както и тематични събития за съчетаване с храна. Анна е посланик на средиземноморската диета и интуитивното хранене, автор, обучител и консултант. През 2021 г. тя издава на английски език първата си книга „Слънце и зехтин – истории и рецепти за пленителни вкусове и аромати от Средиземноморието“.

– Госпожо Петкова, какво запали интереса Ви към темата за зехтина?

– Хубавата храна, ароматите и вкусът винаги са ме вълнували от дете. Винаги, когато съм била в Средиземноморието сред маслинови дървета, съм имала усещането, че сме стари познайници, а вкусът на маслото от маслините много ми харесваше. Вратите към този нов свят отвори мой шеф, италианец от Умбрия, който беше запален на тема храна и автентичен вкус, а 7-8 години по-късно, през 2015 г., имах силен вътрешен порив да науча повече за зехтина и майсторството му, за темата здраве и съчетаване с храна, за биоразнообразието. И стъпка по стъпка започнах да уча. Истинското ми посвещение на зехтина се случи през декември 2016 г. на майсторски клас в селце на склоновете на езерото Гарда в Италия. Сред маслиновите дървета и над 20 опитани различни едносортови зехтина, аз знаех с ума и сърцето, че това е моето нещо. Две години по-късно се разделих с корпоративната си кариера и се посветих на развитието на културата на зехтин екстра върджин и добрата храна. Сертифицирах се като сомелиер на зехтин, защото темата за познаване на различните сортове и съчетаването им с различните вкусове на храната е моя страст. А близостта с природата още от дете отключи невероятна ароматно-вкусова памет, които много ми помагат в дегустацията на масла и подходящото им съчетаване с храна. На тази тема съм посветила специално място в първата си книга „Слънце и зехтин“.

– Вие самата често ли използвате зехтин?

– Да, всеки ден! Между 5-7 супени лъжици в храната. У дома има средно 3 отворени бутилки едносортови занаятчийски зехтини – в зависимост от храната, която приготвям и една четвърта с по-семпъл многосортов за топлинно готвене. Втората мазнина у дома е масло, чието ползване за някои съчетания е много наложително.

– Бихте ли разказали някои интересни факти, свързани с историята на зехтина?

– Маслиновото дърво е удивително и с човечеството повече от 7-8 хилядолетия. И днес то е сред най-недокоснатите генетично земеделски култури. Има отрицателен въглероден отпечатък, с всеки литър зехтин се „улавят“ 10,6 кг въглероден двуокис чрез дървото и почвата. И е много скромно като нужди от вода, тя е важна за него, но оскъдността й помага на дървото чрез защитните си механизми да трупа в плодовете и листата така ценните и полезни за нашето здравето полифеноли с антиоксидантно действие.

Виждала съм прелестни стари дървета в маслиновите градини на фермери, на по 200-300 години, и едно много вълшебно в селцето Вувес близо до Хания на о. Крит, чиято възраст е около 3200 г. и все още дава плодове. Щастие е да си до него! Неслучайно за много култури и народи, от Гърция чак до Япония, маслиновото дърво е символ на мир, изобилие, здраве и благоденствие.

Днес то се отглежда между 25-45 паралел географска ширина и можем да го срещнем на всички континенти. Мисионерите, посещавали новооткритите земи на запад и изток от Европа, са го пренесли и засадили през Средновековието, като през последните стотина години има подем в култивирането му и правенето на така цененото маслиново масло.

Любопитно е да се знае, че пренасянето на дървото на запад от Левант (част от земите на днешното източно Средиземноморие) из целия Средиземноморски басейн е заслуга на финикийците. Те поставят началото на търговията със зехтин, а в античността е сред трите най-търгувани земеделски стоки в Средиземноморието – пшеница, вино и зехтин.

За мен е вълнение, че зехтинът, наричан маслото на Запада и сусамовото масло, наричано маслото на Изтока, са с нас, човечеството, и днес, и като се замислим са се запазили в същината си. Зехтин екстра върджин е чист плодов сок без каквито и да е добавки, извлечен с механични методи на много щадяща, ниска температура до 27С, направен единствено и само от плода маслина.

– Кое прави зехтина толкова полезен?

– Зехтинът действително е уникална мазнина без аналог. Освен 97-98% мастни киселини в състава си, той съдържа неповторими 2-3% полезни вещества – токофероли под формата на витамин Е, който неутрализира свободните радикали и действа превантивно срещу окисляване на „лошия“ холестерол LDL, витамин К, който подпомага синтеза на някои протеини и действието на калций в костите и тъканите. Хидрокарбонът Squalene е ценен като UV филтър и имунен стимулант срещу окислителния стрес на клетките. Любопитно е да се знае, че плодът маслина по съдържание на сквален е втори след маста в черния дроб на акулите. Той допринася за свежестта и хидратацията на кожата. Провитамин А, освен за зрението, е ценен и за кожата, също така има защитна противоракова функция.

В екстра върджин са регистрирани около 40 фенолни съединения, чиято роля е значима с противовъзпалителната си и защитна функция, за засиленото действие на имунната система, с противоалергичното си действие и защита за кожата, както и за контрол на теглото.

Сред тях е Oleocanthal с аналогично противовъзпалително действие на Ibuprophen, а също и Hydroxytyrosol, Oleanolic acid и Oleuropein. За зехтин екстра върджин, който е и най-високата търговска категория маслиново масло, е одобрена здравна претенция в ЕС за защита от окислителния стрес на липидите в кръвта (за зехтините, съдържащи повече от 250 мг фенолни съединения в 1 кг маслиново масло, като препоръката е консумация на 20 г или 2 нормални супени лъжици дневно на зехтин екстра върджин).

Благодарение на гореспоменатите ценни компоненти, организмът ни си изгражда по-добри защитни механизми за неутрализиране на свободните радикали. Свободните радикали (нестабилни форми кислород) се асоциират с редица заболявания и хронични състояния включително артрит, атеросклероза, ракови заболявания, Алцхаймер, диабет, стареене.

Не на последно място ми се иска да отбележа колко балансиран е съставът на мастните киселини в полза на благотворната мононенаситена олеинова мастна киселина или както ние я познаваме Омега 9, средно 75%. В отлична хармония са Омега 6 и 3, както и наситените мазнини в оставащите средно 25%…

–    Наистина ли зехтинът помага при разкрасяването и подобрява здравния ни статус?

–  Да, зехтинът влияее благотворно на здравето и красотата. Самата аз залагам на естествената красота, балансираното хранене със сезонна, семпла и прясно приготвена храна и щастие от всяка хапка. Да познаваме тялото си и да следваме ритъма му с умереност е най-ценно и това се отнася за всичко в живота! Все по-често си мисля, колко близка е България като култура до Средиземноморието. Струва ми се съвсем естествено повече българи да припознаем средиземноморската диета и философия на хранене и живеене като идеална възможност за себе си.

– Моля, дайте малко информация относно видовете зехтин?

–  Ще се фокусирам основно върху три търговски категории, които можем да си закупим в магазините – маслиново масло екстра върджин (най-високата), маслиново масло и маслиново масло от маслиново кюспе (в България познато като помаче или „втора цедка“).

Зехтинът, който преминава през най-малко количество обработка, за да се направи, е екстра върджин. Поради това той има повече хранителна стойност от необработените или рафинирани маслинови масла. Като ценител на близостта с природата винаги препоръчвам най-високата категория, която естествено съдържа витамини, фенолни антиоксиданти и хидрокарбони и по този начин е наш най-добър приятел за естествено здраве без лекарства.

Важно е да подчертая, че горчивост и пикантност са положителни характеристики на зехтина, те задължително трябва да присъстват, като могат да са по-деликатни или по-интензивни. Ако ги няма, качеството е подозрително.

За разлика от виното, зехтинът не старее добре с времето, най-пълноценен е от реколта до реколта. Специфичното е, че търсим най-далечно датиране във времето, т.е. ако последната реколта е октомври-декември 2021 г., е годен до средата на 2023 г. Много от  производителите с традиции обозначават годината и месеците на реколтата за ориентация на потребителя. Относно произхода – хубавото при зехтина е, че е еднокомпонентен продукт и проследяването на произхода е по-лесно. В случаите, когато на етикета отпред е отбелязан като произход „«страни от ЕС и извън ЕС», можем да очакваме смесване на масла от различни страни и по-обикновен вкус.

За мен като обучител е голяма награда повече хора да припознаят за себе си и семейството зехтин екстра върджин с неговите здравни и вкусови ползи. Да имат възможността за информиран избор за храната, която купуват.

Текст: ГАЛЯ БОНЧЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button