На хората

Започнаха лекции по киберсигурност в училищата

В края на април инж. Младен Недков, член на ръководството на Клуб на миньора и минното дело към Елаците-Мед, заедно с инсп. Георги Георгиев от РУП – Етрополе и инсп. Миглена Сиракова от Детска педагогическа стая започнаха лекции-беседи на тема „Киберсигурност за деца“ в училищата на града.

„Като всяко едно голямо общество глобалната мрежа крие своите опасности и предизвикателства. Ако си мислим, че няма лоши хора в интернет, нека си спомним Крумовите закони, които въпреки тяхната суровост, са били нарушавани. Престъпникът във виртуалното пространство няма лице и идентичност, което улеснява престъплението. Целта, която преследва, е извличането на незаконна облага или причиняване на вреди на даден човек“ – казва Младен Недков, който е зам.-директор в Елаците-Мед и миналата година получи званието „Инженер на годината“ в конкурс на Федерацията на научно-техническите съюзи.

Учениците от 1 до 11 клас в града ще бъдат запознати с основните видове киберпрестъпления, как се реализират и какви са възможните методи за противодействие от страна на жертвата. Сред темите са рисковете и възможностите, които предлагат новите технологии, доколко да споделяме лична информация, какво да правим със зловредните приложения и измами, опасен ли е секстингът и др.

Според инж. Недков запознаването с рисковете в интернет трябва да стане в ранна детска възраст, още когато родителите предоставят мобилни устройства на своите деца. Неговото послание към учениците е: „Колкото по-навреме разберете какви опасности ви дебнат в нета, толкова по-безопасно ще „сърфирате“. “

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button