Месецът в снимкиОбщинатаТревоги

Започна почистването на нерегламентирани сметища

Община Етрополе започна почистването на нерегламентираните сметища на територията на общината.

До настоящия момент са изчистени незаконни сметища в района по пътя за новите гробища и телевизионната кула, срещу общежитията на „Етрополски бук“, покрай пътя Етрополе – Ямна – Лопян, зад ПГ „Тодор Пеев“ и коритото на река Малък Искър при село Малки Искър. Призивът ни към всички жители е да бъдат по-отговорни към опазването на околната среда и населените ни места. Нека живеем в една по-чиста община!

Напомняме ви, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентирани места е строго забранено. Глобата за това е до 5000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица в размер до 50 000 лв.

Въпреки, че в Община Етрополе е въведено организирано сметосъбиране и  сметоизвозване на битовите отпадъци, както и създадена възможност за гражданите да изхвърлят строителни и растителни отпадъци, наличието на незаконни сметища расте. Наблюденията показват, че най-често нарушенията се извършват в тъмните часове на денонощието или в по-отдалечени от населените места поземлени имоти. Напомняме ви, че всеки нерегламентирано изхвърлен отпадък крие рискове, както за околната среда, така и за възникване на пожари. Важно е да се знае и, че за покриване на направените извънредни разходи за работна ръка и техника, се изразходва финансов ресурс от общинския бюджет, който би могъл да се пренасочи за други общественополезни дейности.

Община Етрополе отправя апел към жителите при установяване на замърсени участъци, да сигнализират незабавно за местоположението им.

Сигнали за нарушения, относно незаконно изхвърляне на отпадъци може да подавате денонощно на дежурния телефон в Общинска администрация – 0720/68200

Нека живеем в една по-чиста община!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button