На хората

Волейболистите Кристиян Иванов и Николай Николаев получават закалката си в Етрополе

Гордеем се с Вас, европейски вицешампиони

Кристиян Иванов и Николай Николаев са нашите европейски вицешампиони по волейбол за юноши до 17 години. Тръгнаха от малкия ни град и покориха Балканите и Европа. Те са състезатели по волейбол във ВК „Левски“- София и в Националния отбор на България по волейбол. През юли двамата спечелиха сребърни медали на Европейското първенство по волейбол за юноши до 17 години в Подгорица, Черна гора. Със златни медали се завърнаха от Балканското първенство по волейбол в Албания.

Николай Николаев – номер 2, Кристиян Иванов – номер 18. Снимка: Иван Пеев

Постът, на който и двамата играят, е „централен блокировач“, към който ги насочва Васил Василев, треньор по волейбол във ВК „Етрополе“. „Той видя, че съм създаден за този пост“ – казва Кристиян, а Николай споделя: „Васил Василев допринесе много за първоначалното ми развитие като център“. Треньорите, помогнали за развитието на 16-годишните момчета, са Добромир Лазаров, Николай Хаджииванов, Андреа Буратини. „Благодарен съм за подкрепата и на Десислава Величкова, треньор на националния отбор на България до 17 години. Тя ми помогна как да се справям психически като професионален състезател“ – споделя Николай. „Изключително съм благодарен на всички“ – допълва Кристиян.

За емоциите си от Европейското първенство по волейбол в Подгорица момчетата разказват със смесени чувства. „От една страна, съм горд с целия треньорски щаб и съотборниците ми, а от друга, у мен остана огорчението за второто място“ –  казва Николай, който бе отличен за най-добър център и попадна в Идеалния отбор на Европа. „Радваме се, че успяхме да стигнем до финала, готвихме се много време“ – споделя Кристиян.

За момчетата спортът е от изключително значение. „Разбира се, че е важно всяко едно дете да спортува, за да изгради характер и да израсне като личност, защото спортът е дисциплина“ – споделя Николай. „Спортът е здраве, в него всяко дете намира себе си“ – споделя Кристиян. В свободното си време Николай обича да играе футбол и да се среща с приятели, а Кристиян и тогава предпочита да тренира в залата.

Мечтите и на двамата са свързани с волейбола. Кристиян мечтае „да играе професионален волейбол на най-високо ниво в мъжкия национален отбор на България“. „Искам да съм здрав, да постигна високи спортни успехи и един ден да имам син, който да стане добър футболист“  – казва Николай.

Текст: БИСЕРКА ИВАНОВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button