На хората

Плуването и конната езда са отлична профилактика

Ортопедът д-р Александър Герчев призова децата да спортуват редовно. Това е чудесна профилактика против гръбначните изкривявания.

„Плуването и конната езда са от най-важните спортове, които могат да заздравят мускулатурата около гръбначния стълб. Оформя се правилна мускулатура и дава възможност за стабилност на гръбнака“, каза д-р Герчев. По думите му всички спортове, които тренират гръбната мускулатура, като например гребането, играят ролята на профилактика.

Сред причините за гръбначните изкривявания или т. нар. сколиоза е липсата на спортна активност. „Няма научни доказателства, че Covid-19 влияе на това заболяване, но затварянето в домовете и обездвижването оказват влияние“, категоричен е д-р Герчев. В обществото битува мнението, че неправилната стойка е една от причините за гръбначни изкривявания. „В последните години това не се потвърди като статистическа значимост. Слабостта на мускулатурата, липсата на физическа активност и т.н. могат да доведат до гръбначни заболявания. Що се отнася до ходилата – ходенето бос е едно от важните неща, които сме наблюдавали като профилактика за развитие на хубави ходила“, обясни д-р Герчев.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button