На хоратаТоп новина

Кандидат-кмет и брат викат джипове в първи частен град

В неделя Етрополе отново става град на своите жители

Първият тур на местните избори в Етрополе показа ясно, че хората тук са решили да си върнат града, превърнат от бившия кмет, генерал Димитров и брат му в нещо като имот за частно ползване.

Контролираната от двамата група в новоизбрания общински съвет е в малцинство, което вероятно ще помогне на бивш кмет и брат да осъзнаят, че е време да се успокоят и да престанат да въртят народните работи в своя полза.

Репортерите на „Труд news“ отидоха на място да проучат този въпрос в навечерието на балотажа и бяха изненадани от някои странни неща, които се случват в Етрополе и за които сигнализираха хора от града. Разбрахме, че в навечерието на балотажа в града се е появил бившият депутат и преуспял в миналото търговец, най-вече покрай цигарения бизнес, Емил Димитров, по прякор Емо Фаса. Черният му джип мерцедес е забелязан по улиците на града, а други черни джипове и коли на небезизвестна местна група – в района на избирателни секции и около места за бързи кредити. Хората ни споделиха, че нашумелият в миналото покрай лобистки законови поправки, конфликт на интереси и други скандали политик, се е върнал в града, за да подкрепи първия си братовчед и кандидат-кмет Димитър Димитров. Според резултатите от първия тур Димитров изостава значително от опонента си Владимир Александров и очевидно е решил да приложи някои генералско-милиционерски техники за влияние, които включват и бръмчене с джипове по улиците.

Да плашиш хората с джипове в предизборна седмица, не е най-добрата политика, казаха ни етрополчани. Но очевидно нищо смислено не може да ни предложи този човек и п

рибягва до грубости – коментираха те. Според тях жаждата за власт и контрол над хората са повредили сериозно Димитър Димитров и нищо добро не може да се очаква от още един мандат негово кметуване.

„За първи път от много години след вота на 29 октомври в Етрополе ще има мнозинство в ОбС, което няма да позволи общинският бюджет да бъде източван от обкръжението на сегашния кмет, както ставаше през последните 8 години – ни казва инж. Милчо Цацов, бивш кмет на Етрополе от 2003 г. до 2007 г. – Парите на данъкоплатците отиват чрез обществени поръчки в едни и същи ръце, но не остават в Етрополе, за да се подобри образованието, здравеопазването, да се създадат работни места, а се влагат във вили и имоти на обкръжението в Гърция“.

Бивш общински съветник от местна коалиция „Алтернатива за Етрополе“, през 2012 г. инж. Цацов е пребит, след като прави свое разследване за договори на Общината с близката до фамилията Димитрови строителна фирма „ВасМит“ ЕООД и поставя неудобни въпроси на сесия на ОбС. Веднага след инцидента, той сигнализира в полицията, но свидетели няма или просто ги е страх.

Кандидат-кмет за трети мандат генерал Димитров е представител на местна заможна фамилия, която де факто управлява Етрополе от 2007 г., след като братовчед му Емил Димитров става първо общински съветник от „Средна европейска класа“, а две години по-късно и депутат. Несменяема в продължение на 16 години, фамилията държи здраво местната власт и мнозинството в ОбС.

Както разказват местните хора, старите прийоми за ухажване на високопоставени властници са широко използвани и от фамилията Димитрови. В бившата луксозна вила на Емил Димитров и ловните стопанства „Елен“ край Етрополе и „Шерба“ край Горен чифлик, за които фирмите му са имали концесия от 2002 г., често идват известни личности. През 2007 г. Димитър Димитров оглавява Националната служба по охрана, а братовчед му Емил Димитров си гарантира мнозинството в общинския съвет на Етрополе. И започва неудържимият възход на група фирми, свързани с фамилията. Но истински разцвет благодарение на общинския бюджет достига икономиката на кмет и брат след 2015 година, когато Димитров взема кметския стол. Разказахме в серия репортажи подробно за тези събитията и действията, превърнали Етрополе в първи частен град на кмет и брат в България.

Фирмите от техния кръг растат и се развиват. Старите коли се сменят с джипове или коли на световни марки, купуват се множество земи, къщи за гости в община Етрополе и имоти в Гърция. В Етрополе се утвърждава кръг, близък до местната власт, който е известен като „Комарджиите“.

Разпределят се порции. Фирми на брата на кмета Емил Димитров и братовчед му Емил Димитров участват в дърводобива, дървопреработката, държат ловни концесии, „Вас Мит“ – строителството… След като „Вас Мит“ изпада във финансови затруднения, мястото й заема „Маридел-2012“. С идването на Димитър Димитров начело на Община Етрополе фирмата, управлявана отново от Васил Николов, започва да печели повече и солидни обществени поръчки. В АПИС са видими 27 обществени поръчки в областта на строителството само с възложител Община Етрополе, спечелени от „Маридел-2012“. В това число не влизат малки обществени поръчки, които може да се възлагат директно.

Над 30 обществени поръчки с Общината и общински юридически лица са спечелени от„Агро-Лопян-2012“ от 2016 г. до момента, която пък държи ежедневната доставка на храна за училища, детски градини и социалните институции. Към 2016 г. тя фигурира в Регистър на категоризираните от кметове на общини заведения за хранене и развлечения с посочен постоянен адрес „Фабрика Медикет АД – гр. Етрополе“. След освобождаването му от длъжността началник на НСО Димитър Димитров за кратко е представляващ „Фабрика Медикет“ АД, а след избирането му за кмет начело на дружеството до средата на 2017 г. е брат му Емил Димитров. И в този период с „Агро-Лопян-2012“ има сключени договори за изхранване на ученици с възложител Община Етрополе и публично правна организация в града.

През мандатите на кмета Димитър Димитров често поръчките се печелят с един единствен участник – „Маридел-2012“ ЕООД и „Агро-Лопян-2012“. Има и случаи на прекратяване на поръчки. Следва пряко договаряне с „Маридел-2012“ или нови поръчки, които се печелят от фирмата.

До каква степен липсата на свободна конкуренция и моделът „кмет и брат“ изкривяват пазарните цени, може да се каже след обстоен преглед на процедурите за обществените поръчки, количествено-стойностните сметки и условията по договорите от Агенцията за обществени поръчки, която трябва да осъществява контрол, както и от АДФК. В „Труд news“ вече разказахме как в хотел на фирмата на брата на кмета се провеждат събития, плащани с общински пари, както и за обществена поръчка за енергийна ефективност на общината, при която за 1 кв. м чамови дъски са платени почти 1600 лв. Та, за тия златни дъски са дадени 163 хил. лева общински пари.

В частния град на фамилията всичко трябва да е под контрол – от обществените поръчки през дърводобива и ловните територии до хората. Навремето братовчедът Емил Димитров нашумя с опити да прокара лобистки поправки, свързани със закона за горите и лова, а фирмата му заедно с тази на брата на кмета Емил Димитров заедно бяха сред най-големите ловни концесионери. И сега фирмата на брата на кмета има три договора за стопанисване на дивеч в участъци на ДГС Етрополе.

Всичко това обяснява, защо за фамилията е важно да има свой човек на върха – дали депутат, дали кмет… Фирми, които през годините променят собствеността си, ограничен кръг от участници, които печелят обществените поръчки в общината, придобити земи, вили, къщи за гости и пикантни ловни истории съпътстват житието на управляващия кръг в Етрополе. И ниска прозрачност за харченето на публичния ресурс.

На сайта на Общината част от публичните регистри не се поддържат от години. Например, регистър на даренията свършва с дарения от 2016 г. А само най-голямото предприятие в района от 2017 г. до момента е дарило над 5.2 млн. по договор с Общината, за което не е получило отчет.

Питаме нашите събеседници етрополчани защо толкова време не са се възпротивили на това управление и отговорът беше повече от тежък. „Мнозина от хората в общината се страхуват да изразят лично мнение, дори когато са напълно прави – казват ни те. Страх ги бе и да гласуват срещу статуквото. Но днес нещата са различни. Имаме вярата и силата да спрем употребата на Етрополе като частен град от една фамилия. Ще ги уважаваме като граждани, но техният начин на управление няма нищо общо с времето, в което живеем.”

Първите резултати от изборите в града потвърждават думите на нашите събеседници. Те бяха категорични, че сега е моментът да решат дали желаят да продължат да живеят в страх и притиснати от корупцията, или да изберат нормално съществуване. И са категорични, че в неделя Етрополе от частен град на кмет и брат ще стане град на своите граждани.

Текст: Екип на „Труд Нюз“

Сладък живот за кмет и брат в първи частен град

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button