Etropolezahorata.bg иска съгласието Ви, за да използва личните Ви данни:

Личните ви данни ще се обработват и информацията от устройството ви („бисквитки*, уникални идентификатори и други данни от него) може да бъде съхранявана и използвана от доставчици трети страни и споделяна с тях или използвана конкретно от този сайт или

поиложение

Някои доставчици може да обработват личните ви данни воз основа на законен интерес. Можете да промените това от бутона за управление на опциите по-долу. Потрете врозка в долната част на тази страница или в декларацията ни за поверителност, откодето можете ла оттеглите съгласието си.

Винаги активен

Задължителните бисквитки са необходими, за да се активират основните функции на този сайт, като например осигуряване на сигурно влизане или коригиране на вашите предпочитания за съгласие. Тези бисквитки не съхраняват никакви лични данни.

Няма бисквитки за показване

Функционалните бисквитки помагат за извършването на определени функции като споделяне на съдържанието на уебсайта в платформи на социални медии, събиране на обратна връзка и други функции на трети страни.

Няма бисквитки за показване

Аналитичните бисквитки се използват, за да се разбере как посетителите взаимодействат с уебсайта. Тези бисквитки помагат да се предостави информация за показатели като брой посетители, степен на отпадане, източник на трафик и др.

Няма бисквитки за показване

Бисквитките за ефективност се използват за разбиране и анализиране на ключовите показатели за ефективност на уебсайта, което помага за предоставянето на по-добро потребителско изживяване за посетителите.

Няма бисквитки за показване

Рекламните бисквитки се използват, за да предоставят на посетителите персонализирани реклами въз основа на страниците, които сте посетили преди това, и за анализиране на ефективността на рекламните кампании.

Няма бисквитки за показване

Домакин на броя

Децата може да ядат пици, но с качествени продукти

През последните години родителите в България изпадат в двете крайности. Едните оставят децата им да се хранят със суха храна в заведения или купена от павилиони, да пият сокове и да ядат сладко, когато пожелаят. Други тотално забраняват консумацията на пици и паста, на сладко, сокове от кутийки и т.н.

Къде е балансът – разказва проф. Донка Байкова.

  • Д-р Байкова, децата често ходят на детски рождени дни, като в менюто има включени пици. Колко често в седмицата е добре да се консумират?

Пицата не е вредна за децата, ако е направена с качествени съставки. В постните дни децата могат да приемат пици, спагети и други съвременни ястия. Пицата не трябва да е направена с трансмастни киселини в сирената и кашкавалите, т.е. които замръзват като лоени капки. Тези пици са направени с евтини кашкавали, които съдържат палмови масла и то – частично хидрогенирани, и най-различни салами, които са меки и са наситени с много мазнини.

  • Сокове от кутийки – колко често?

Когато върху опаковката пише „плодов сок“ или „зеленчуков сок“, означава, че колкото и малко да е плодовата или зеленчуковата компонента, то тя е включена, а това е натурална съставка. Ако пише „плодова напитка“, това означава, че тя е с най-различни ароматизатори, оцветители, овкусители – т.е. на изкуствена основа и няма общо с натурален плодов сок за деца. Детските плодови сокове в кутиите, макар и с 20 или 40%, съдържат натурален природен продукт. Газираните напитки също не са подходящи за децата, защото в тях има фосфати, има и много Е-та и глюкозо-фруктозен сироп.

  • Газираните напитки не са подходящи, в тях има фосфати, много Е-та
  • От каква възраст може да се дава сладко и какво да бъде то?

Трябва да научим децата от ранна възраст да хапват сладко на базата на натурални компоненти, т.е. да хапват плодове. Въпреки това те не могат да растат изолирано и в тяхната социална среда ще попадат на други техни връстници, които ще са любители на шоколадите и захарните изделия. Родителите би трябвало да предпочитат за децата си, когато ги черпят и награждават с шоколад, той да е на базата на висок процент какао, т.е. да е черен. В Австралия семействата не предлагат шоколад на своите деца, за да не привикват към този вкус, тъй като всички са наясно, че какаото предизвиква активизиране на ендорфините и към него се пристрастяваме, води до качване на килограми и др. В Западна Европа украсяват коледните си елхи със зеленчуци и плодове, за да приобщят децата към това предпочитание – сладкото да е от плодовете. Естествено ние сме някъде по средата. Интелигентните родители би трябвало като правят сладкиши, да ги правят по-леки – тънки блатове, с повече зърна – овесени ядки, ленено, сусамово семе, да има фурми, стафиди и др. Да има лека гарнитура вместо сметана.

  • Сладкото да бъде под формата на плод или черен шоколад
  • Пилешкото месо и хормоните са другият страх на родителите. Децата могат ли да ядат пилешко месо?

Ако пилетата са свободно отглеждани, спокойно могат да ги дават, но ако са бройлери, които се третират с хормони, за да растат бързо, трябва се внимава, защото технологиите на производство крият рискове за децата.

  • Децата се върнаха на училище. Ако някой не е подсилил все още организма на детето си, какво да направи?

Трябва да има закаляване – родителите през лятото е нужно да излагат децата на слънце до 11 часа и след 17 часа, за да се синтезира витамин D – той е мощен антиоксидант и ги предпазва от вирусни заболявания. Децата е добре да са на въздух, в планината или във водни басейни под контрола на родителите. Трябва да се хранят максимално с плодове и зеленчуци – 400 гр на ден, а игрите да са на открито с движение, а не седене пред електронните устройства.

  • Колко вода е полезно да приемат на ден?

Тялото на детето е съставено от 80% вода. Децата са склонни към дехидратация. През лятото е нужно да се приема по 45 – 50 мл на кг телесно тегло. Искам да кажа нещо много важно. Жаждата е закъснял симптом на дехидратацията при децата. Няма смисъл детето да каже: „Искам водичка!“ Ние трябва регулярно да даваме на децата вода и да ги подканяме, защото те се заиграват и забравят.

Нашият гост:

Проф. Донка Байкова, дм е специалист по хранене и диететика с дългогодишен опит. Завършва Медицински университет София през 1975 г. и има придобита специалност Хранене и диететика. Има специализации в Германия, Белгия, Унгария, Словакия, Русия, Украйна, Полша. Член е на Дружество по хранене и диететика в България, Федерация на европейските нутриционистични дружества, Българска асоциация по затлъстяване и съпътсващи заболявания, Международна асоциация по затлъстяване, Балкански медицински съюз. Има над 500 публикации в български и чужди специализирани издания.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button