Etropolezahorata.bg иска съгласието Ви, за да използва личните Ви данни:

Личните ви данни ще се обработват и информацията от устройството ви („бисквитки*, уникални идентификатори и други данни от него) може да бъде съхранявана и използвана от доставчици трети страни и споделяна с тях или използвана конкретно от този сайт или

поиложение

Някои доставчици може да обработват личните ви данни воз основа на законен интерес. Можете да промените това от бутона за управление на опциите по-долу. Потрете врозка в долната част на тази страница или в декларацията ни за поверителност, откодето можете ла оттеглите съгласието си.

Винаги активен

Задължителните бисквитки са необходими, за да се активират основните функции на този сайт, като например осигуряване на сигурно влизане или коригиране на вашите предпочитания за съгласие. Тези бисквитки не съхраняват никакви лични данни.

Няма бисквитки за показване

Функционалните бисквитки помагат за извършването на определени функции като споделяне на съдържанието на уебсайта в платформи на социални медии, събиране на обратна връзка и други функции на трети страни.

Няма бисквитки за показване

Аналитичните бисквитки се използват, за да се разбере как посетителите взаимодействат с уебсайта. Тези бисквитки помагат да се предостави информация за показатели като брой посетители, степен на отпадане, източник на трафик и др.

Няма бисквитки за показване

Бисквитките за ефективност се използват за разбиране и анализиране на ключовите показатели за ефективност на уебсайта, което помага за предоставянето на по-добро потребителско изживяване за посетителите.

Няма бисквитки за показване

Рекламните бисквитки се използват, за да предоставят на посетителите персонализирани реклами въз основа на страниците, които сте посетили преди това, и за анализиране на ефективността на рекламните кампании.

Няма бисквитки за показване

Интервю

Потомственият пчелар Тони Вутков: Има нужда от професионално сдружение в Етрополе

Отглежда качествени майки от години, прави иновация в кошерите с дълбоко дъно

Потомственият пчелар Тони Томов е известен в Етрополе и общината като Тони Вутков. Отглежда качествени майки от години, прави иновация в кошерите с дълбоко дъно.

Той навлиза в професията първоначално като „чирак“ при дядо си – Томо Петков Вутев-Самарджията. По-късно като „калфа“ при баща си Васил Петков, по-известен като Вутко Томов. Тони Вутков има 180 кошера на четири места в общината и е член е на Българска пчеларска развъдна асоциация.

Болно ми е, че в Етрополе не се обменя никакъв опит между пчеларите – няма сбирки  между тях, не се изнасят лекции, не се обменя опит.

 – Какво наследи от баща си?

Най-вече основните неща в пчеларството. Сега черпя опит от книги, от много видни пчелари в нашата страна и най-вече от нашата асоциация. Дърводелството също е наследство от баща ми. Когато реша да правя някакъв експеримент с дъна, с оплодни сандъчета, различни видове кошери, покриви и т.н., мога да си ги изработвам сам. Утвърдените пчелари са имали дърводелски работилници. Това е едно много голямо предимство.

– Твоята философия за пчеларството?

Един пчелар се учи цял живот и накрая си заминава недоучил. Всяка година е различна, различни са и добивите. Опитвам се да черпя опит по интернет, от литературата. Трябва да се има в предвид, че разликата в пчеларството в различните страни е огромна. Различен е климатът, а оттам и практиките. Оттук и грешките, когато решим да приложим чужда практика в нашите условия. В последните години природата постоянно се мени. Това е и основното предизвикателство  – да се нагаждаме съобразно нея. Другото важно нещо е, че всяка дейност при пчелите требва да се извършва точно когато и както трябва.

–  Занимаваш се професионално производство на пчелни майки…

С майко-производство се занимавам от години. Литературата е доста оскъдна и в България са много малко пчеларите, които практикуват това професионално. Професионално е да се работи с пренасяне на личинки. Поставят се в специално пригоден кошер-стартер. След 24 часа се преместват в кошер-отглеждач. На 9-ия ден се изваждат и се поставят в кошер-инкубатор. При излюпването се разселват в оплодни сандъчета. Когато времето е по-топло, може и с маточници в оплодните сандъчета. Добрите пчелари сменят майките или всяка година, или на две години. Ако се сменят през пролетта, трябва да се сменят на една година, ако това става наесен, което е по-добре – на две години.

–  Ти си служиш в практиката с т.н. „дълбоко дъно” на кошерите. Ще разкажеш ли  по-подробно за тази тема?

–  Първата идея за дълбокото дъно ми даде господин Котларски, редактор на професионалния вестник „Пчели”. В това дъно имаше доста неща, които довеждат до много лошо заклейване. След разговор с него направих няколко опита с различни дъна. При това дъно, което изработих, заклейването изчезна. Дадох му и на него. Сега по моя прототип се преподава на млади пчелари.

Изработил съм универсално дълбоко дъно. Може да се ползва за събиране на прашец, с него под кошера става голяма въздушна възглавница и така пчелите зимуват много добре.

Прегледът на пчелните семейства става през отворена вратичка на дъното отзад, а не през покрива – няма тропане и пчелите не се дразнят. През дъното се вижда всичко в кошера. Най-голямото предимство на тази вратичка е, че можеш да разбереш дали кошерът е решил да роява. Когато е решил, отдолу се вижда лека брадичка /от восък/. Семейството само се подготвя за рояване, но това няма да стане скоро и пчеларят има достатъчно време да отреагира.

Подчертавам – предимството на дълбокото дъно е едно от най-важните неща в пчелaрството – рояването, което може да се проследи без отваряне на кошера откъм покрива.

– В работата си използваш т. нар. „дозирано хранене”. Ще споделиш ли твоя опит?

Правя го с поставянето на малки бутилки с храна отстрани на кошера. Има различни отвори на капачката на шишето и през тях пчелите взимат различна храна през денонощието.  Дозираното подхранване е добре да се прави при лошо време като сегашното. При моето дозирано хранене пчелите не изпадат в роево настроение, което е характерно за лошото време, имат работа. И още нещо.

Ако са качени магазините, пчелите няма да качат от сиропа в тях. След 20 юли започва храненето на пчелите като подготовка за зазимяване. В природата вече няма нектар и трябва да се започне дозираното подхранване на пчелните семейства. Така майката продължава с яйцеснасянето и кошерът ще се зазими с достатъчно зимна пчела.

– Откъде се появи тази зима и пролетта на това масово бягане на пчелите от кошерите?

Нарича се „синдром на празния кошер”. Имахме много лекции и разговори по този въпрос с български учени и чуждестранни професори, както и с наши пчелари. Според тях в основата на празния кошер е „акарът” /пчелната въшка/. Неправилното третиране на пчелите води до размножаването му и оттук до празния кошер.

Силният кошер не боледува. При акара е обратното. Когато кошерите са много силни, се появява и много акар. Ако се забави третирането с препарати, пчелите са увредени и при зимния период или напускат кошера, или остават, но ако са наранени от акара, кошерът постепенно загива.

– Как Ви помага асоциацията, общността на пчеларите?  

–  Много често се събираме на събрания, на сбирки ли по други поводи и обменяме опит. Организират се и лекции, за които идват и специалисти от чужбина: от Франция, Германия, Полша. Ние нямаме много български професори и лектори от страната. При сбирките обменяме опит най-вече за отглеждане на качествени пчелни майки. Висшият пилотаж в пчеларството е майко-производството.

Болно ми е, че в Етрополе не се обменя никакъв опит между пчеларите – няма сбирки  между тях, не се изнасят лекции, не се обменя опит. Има нужда от пчеларско сдружение. Освен лекции и обмяна на опит, чрез дружеството могат да се доставят необходими препарати, лекарства или каквото е необходимо за всички или почти всички пчелари. Вместо всеки сам за себе си да търси начини за доставка.

Климатичните промени влияят върху живота на пчелите

Автор: ХРИСТО ХРИСТОВ

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button