На хоратаТоп новина

Петровден и Зетрополе – празници на единението в Етрополе

Петровден е празник на почитта към героите и единението на хората в община Етрополе.

От 1927 г., когато на 12 юли е открит Паметникът на загиналите във войните етрополци (1868 – 1918 г.), до днес празникът на града обединява етрополци и събира жители и гости на централния площад. Те идват, за да изразят своето уважение към славната история на Етрополе и да засвидетелстват почитта си към предците. На паметника са изписани имената на 215 загинали етрополци.

Според някои граждани има още имена, които с пропуснати. На 29 юни т.г,. в памет на героите, бе отслужена панихида от отец Огнян и отец Христо. По традиция граждани отрупаха паметника с цветя и венци от името на институции, училища, партии, компании, организации и близките на загинали във войните.

„…Гордеем със славната история на Етрополе и с достойните дела на предците ни. Изразявам признателност и уважение към всички тях и към вас – днешните етрополци, които допринасяте за утвърждаването на Етрополе като красив и съвременен български град!“ – приветства гражданите на общината кметът Димитър Димитров.

Концертната програма откриха Вокално трио „Романтика“ и  най-новата група към НЧ „Тодор Пеев-1871“ – гр. Етрополе –  The Band of Friends. А гост-изпълнител на празника тази година беше Веселин Маринов, който със своята група зарадва многобройната публика с прекрасни песни. Вечерта завърши със заря.

Зетрополе – празникът на зетьовете на Етрополе

Снимка: Христо Христов

Празникът на града бе предшестван от 19-то издание на Празника на етрополските зетьове, традиция, която води началото си от 1971 г. Инициатор за уникалното събитие е почетният гражданин на гр. Етрополе – хумориста Николай Коев – Кофето. А защо на „зетьовете“ –  така някога етрополските завряни зетьове изразяват „протеста” си срещу „репресиите“ от страна на тъщите и жените. Кофето провежда десетки разговори и картотекира близо 450 зетя. След това написва сценария за събитието, текста и музиката на химна на приведените зетьове „Изповед”.

На 24 юни, под наслов „Да си спомним отново за Николай Коев – Кофето“, в НЧ „Тодор Пеев-1871″ се състоя среща, посветена на творчеството му. Кулминацията на празника беше на 25 юни, с уникалното  карнавално шествие от Зольовата чешма, Часовниковата кула и Централен площад. Празнично настроени хора, сред които етрополци от различни краища на страната и чужбина, бяха изпълнили пространството от Часовниковата кула до центъра на града.

В шествието участваха делегации от Етрополе, Оряхово, Ябланица, с. Войнягово, Алфатар, Плевен, с. Велино, с. Ръжево Конаре, Ботевград и Самоков. Кметът Димитър Димитров връчи награди за „Златен зет“ и „Най-млад зет“ във всяка делегация. На сцената пред читалището имаше изпълнения на Мажоретния състав от Ботевград, фолклорна група „Детелини“ от с. Ръжево Конаре и демонстрация на клуба по таекуон-до гр. Етрополе.  Празникът завърши с изпълнения на Духов оркестър – гр. Етрополе.

Автор: Христо Христов

 „Зетьове“ vs „снахи“ – засега без победител

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button