Звезди се грижат за изкуството на храната в Етрополе
Шеф готвач Милен Панев и главният готвач на „Етрополия“ Николай Мавров разказват за предпочитанията на местните гости
Шеф Милен Панев е един от топ готвачите в България. Носител е на титлата „Готвач на България 2012“ и има над 26 години опит, натрупан в различните нива на йерархията в кулинарията в страната и в чужбина. От 2016 г. е капитан на Националния отбор по кулинария на България и е член на Управителния съвет на Българска асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). Има три издадени кулинарни книги, като последната – The Food Hedonists, която е в съавторство и разказва за изкуството за съвременната българска кухня, печели първо място в престижна надпревара на международната сцена за кулинарни книги и фотография в Рияд, Саудитска Арабия, на Gourmand Awards Ceremony 2023. Готвил е за едни от най-престижните вериги в България и света. Завършил е кулинарна школа в Германия и вече 8 години е част от екипа на Елаците-Мед. В момента е мениджър „Туризъм“ в компанията и отговаря и за дейността на комплекс „Етрополия“, в това число за качествената храна. Всеки ден той пътува по маршрута – Обогатителен комплекс, с. Мирково – Етрополе – София или обратно и това не му тежи.
„Етрополе е малко и спокойно градче, което привлича със зеленината и спокойствието на местните хора. Харесва ми, че можеш да се придвижваш от точка А до точка В с алтернативен транспорт и много ми допада, че градът разполага с хубави спортни съоръжения като голям плувен басейн, футболни игрища и красиви паркове“, споделя Шеф Милен Панев пред в. „Етрополе за хората“. Той споделя, че е очарован от природата на балканското градче и с радост го посещава, дори когато не се налага да пътува служебно. Но да се върнем към професията.
За Милен Панев професията е начин на живот, страст, отдаденост, а кулинарията – изкуство.
Успява да създаде сплотен екип в „Етрополия“, благодарение на което туристите, отседнали в хотела, оценяват високо качеството на услугите и както етрополци – се радват на удоволствието от вкусната храна.
„Етрополци обичат хубавата храна. Наблюдава се интерес на местните и желанието да искат да пробват нови и интересни неща, като това не ги отказва от класическите традиционни български храни. Все повече се радвам да видя хора, които предпочитат да живеят по здравословен начин, неизменно свързан с културата на хранене“ – разкрива Шеф Панев.
Наблюденията му се потвърждават и от главния готвач на комплекс „Етрополия“ Николай Мавров.
„Етрополци ядат много панирана храна, скара. Те са си традиционалисти и обичат месцето“, споделя Николай и допълва: – Въпреки това все по-често се срещат и хора, които предпочитат по-леки храни. Това е и моят съвет – да се консумира не само месо, но и салати, зеленчукови крем супи, гаспачо, да влизат витамини в тялото. Добре е и вечер храната да е по-лека.“
Главният готвач Николай Мавров също като Шеф Милен Панев има дълги години опит зад гърба си в най-престижните ресторанти в страната. Женен за етрополка, той гради успешна кариера в столицата – бил е главен готвач в ресторант „Панорамата“ в хотел „Кемпински“. Един ден получава предложение да започне работа като главен готвач на комплекс „Етрополия“ и със семейството му се преместват да живеят в Етрополе.
„Синът ни тъкмо се беше родил. В София е трудно записването на детска ясла, детска градина, в желаното училище и пр. Решихме, че от тази гледна точка за него тук ще е по-добре“, споделя Николай. След осем години той и за миг не съжалява за избора си и за това, че готви за етрополци, вместо за най-известните личности в България и по света. Радва се и, че синът му расте безгрижен и здрав в малкия и спокоен град.
Помощник готвач в екипа е Цветелина Лукановска – нежният баланс в мъжката компания, който вдъхновява с различни кулинарни идеи.
Текст: СИБИЛА КУСЕВА