Etropolezahorata.bg иска съгласието Ви, за да използва личните Ви данни:

Личните ви данни ще се обработват и информацията от устройството ви („бисквитки*, уникални идентификатори и други данни от него) може да бъде съхранявана и използвана от доставчици трети страни и споделяна с тях или използвана конкретно от този сайт или

поиложение

Някои доставчици може да обработват личните ви данни воз основа на законен интерес. Можете да промените това от бутона за управление на опциите по-долу. Потрете врозка в долната част на тази страница или в декларацията ни за поверителност, откодето можете ла оттеглите съгласието си.

Винаги активен

Задължителните бисквитки са необходими, за да се активират основните функции на този сайт, като например осигуряване на сигурно влизане или коригиране на вашите предпочитания за съгласие. Тези бисквитки не съхраняват никакви лични данни.

Няма бисквитки за показване

Функционалните бисквитки помагат за извършването на определени функции като споделяне на съдържанието на уебсайта в платформи на социални медии, събиране на обратна връзка и други функции на трети страни.

Няма бисквитки за показване

Аналитичните бисквитки се използват, за да се разбере как посетителите взаимодействат с уебсайта. Тези бисквитки помагат да се предостави информация за показатели като брой посетители, степен на отпадане, източник на трафик и др.

Няма бисквитки за показване

Бисквитките за ефективност се използват за разбиране и анализиране на ключовите показатели за ефективност на уебсайта, което помага за предоставянето на по-добро потребителско изживяване за посетителите.

Няма бисквитки за показване

Рекламните бисквитки се използват, за да предоставят на посетителите персонализирани реклами въз основа на страниците, които сте посетили преди това, и за анализиране на ефективността на рекламните кампании.

Няма бисквитки за показване

Домакин на броя

Сомелиер на България за 2014 г. е етрополски зет

Йордан Кирилчев е опитвал хиляди вина, но най-много цени българските

Йордан Кирилчев открива страстта си към виното съвсем случайно. Докато работел в елитно заведение в столицата, обичал да чете етикетите на бутилките. Постепенно научава всяко едно вино с какъв вкус и аромат е и за коя храна е подходящо. Талантът му не остава незабелязан и управителите на заведението му предлагат да го запишат на курс за сомелиер. Така започва неговата история отпреди повече от 20 години….

Сомелиерството е сред най-престижните и добре платени професии в сферата на ресторантьорството по света. Освен че има изключително добре развити сетива, както и умение да оценява характеристиките на виното, сомелиерът трябва да владее и изкуството да съчетава храната с най-подходящия сорт вино. Нещо повече, той трябва да е добър психолог и да „усеща” клиента, за да му предложи подходящото вино на подходящата цена.

„Най-голямото предизвикателство на тази професия е изучаването на материята, която е огромна. Да научиш всички места, откъдето идва виното, да знаеш какво можеш да очакваш от даден сорт, който е от определен географски регион, както и всички почвени и климатични особености, е много трудно. Голямо предизвикателство е и ,да поддържаш тези знания,“ споделя г-н Кирилчев. По пътя на успеха той се сблъсква с редица трудности. Въпреки огромната чуждестранна литература, която е изчел, и хилядите места от винени региони, които е посетил, има моменти, в които се пита има ли смисъл да продължи.

Съпругата му Валерия се оказва негова опора. Тя не спира да го следва във всяка една дестинация и така един ден, Йордан Кирилчев прави винен лист, който е забелязан от световното списание Wine Spectator, и получава награда. Следва и престижната награда „Сомелиер на годината за 2014 г.“. Денонощният му труд е възнаграден.

„Много е хубаво, когато си признат в цяла България. Когато съм в чужбина и разберат, че съм „най-добър сомелиер за 2014 г.“, всички започват да ме гледат с уважение. Там ценят сомелиерите и когато разберат, че си номер едно, подхождат по съвсем различен начин, предлагат ти да  дегустираш вината им, посрещат те съвсем различно“, разказва още етрополският зет, известен в цял свят.

Докоснал се е до най-добрите вина в света, но за него най-доброто вино си остава българското.

„Опитвал съм вина за по 5 000 евро бутилката. Въпреки това всеки човек има различно възприятие за хубаво вино и цената не винаги е определяща. Най-хубавото вино за някого е това, което той самият харесва. Единственото, което съветвам хората е, да си надграждат вкуса. Така например, ако пиеш определено вино от един регион, е добре да се опита и от друг, за да могат да се усещат разликите. Най-хубавото вино е това, което ти харесва на теб самият“, съветва сомелиерът.

Той отбелязва също, че с всяка изминала година българските вина стават все по-добри и успешно се конкурират със световните марки. Подчертава, че през последните години от пандемията има голям рестарт на винения туризъм у нас. Все по-често се срещат хубави места в страната ни, където може да се дегустира вино, да се разгледат избите, дори да спи на мястото, където се произвежда виното. Хората от винени региони в България дори си направиха карти, на които са посочени по значимите изби, които човек може да посети и така улесняват туристите.

„Българските вина са най-хубавите и качествените“, категоричен е Йордан Кирилчев. В същото време той съветва потребителите да не купуват вино под 20 лв. бутилката, защото за него тези вина са по-посредствени. Любимите му винени региони в света са южен Тирол в Италия и микрорегиона Шабли във Франция, където се прави основно шардоне.

Хобито се е превърнало в професия за Йордан Кирилчев. Успехът не го главозамайва и всяка свободна минута той пътува не до екзотична точка по света, а до китното Етрополе. „Искам децата ми да израснат тук. Много по-спокойно е. Въздухът е по-чист и хората са по-задружни и добри“, споделя още Кирилчев.

Йордан Кирилчев е сомелиер на България за 2014 г. от конкурса „Сомелиер на годината“, организиран от Българска асоциация на професионалните сомелиери. Интересът към него не стихва и до днес. Признат е и от престижното световно списание за вина Wine Spectator. За малцина е известно, че Йордан Кирилчев е тясно свързан с гр. Етрополе. Той е етрополски зет и по-голямата част от времето си прекарва именно в Етрополския Балкан.

Текст: СИБИЛА КУСЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button