Ноу-хау

Кармен Димитрова и магията на нейната онлайн пекарна

Тя внася топлина в домове, детски градини и домове за пенсионери с домашно приготвените си сладкиши

Хлябът е една от най-старите произведени от човека храни и е бил ключов за неговото оцеляване. Без тази на пръв поглед проста храна, цивилизацията не би съществувала по начина, по който я познаваме днес. Печенето на хляб и тестени изделия е наука и изкуство, предлагащи безкрайни възможности за създаване на апетитни лакомства. От хляб до сложни сладкиши, печенето е възнаграждаващо хоби, с което можеш да се отпуснеш и да създадеш нещо вкусно. И понякога хобито се превръща в малък бизнес. Такава е историята и на онлайн пекарната на 28-годишната Кармен Димитрова – усмихнат човек, който печели сърцата на своите клиенти с умения и креативност в печенето на хляб и тестени изделия.

– Кога хобито за Вас се превърна в сериозен ангажимент? Защо избрахте печенето за кариера?

– Завършила съм средното си образование във СУ “Христо Ясенов” в гр. Етрополе , а след това продължих образованието си в МГУ “Св. Иван Рилски” в София. Работя в ДГ “Еделвайс” – гр. Етрополе. Работата ми не е свързана с това, което съм учила, не е свързана и с моето хоби (печивата), но ме прави истински щастлива, удоволетворена и заредена покрай децата.
Аз съм човек, който откри истинска страст в печенето на домашни печива. За мен това започна като хоби, като начин да изразя креативността си и да зарадвам близките си. Удоволствието да видя усмивките на лицата им, когато опитат нещо, приготвено от мен, беше безценно. Съпругът ми ме окуражи да споделя тази си страст с повече хора, като създадох онлайн страничка. Така преди 7 години, през 2018 г., се появи моята онлайн пекарна. Честно казано, бях приятно изненадана, когато още първия ден получих първата си поръчка! В момента все още гледам на това повече като на любимо занимание, което ми носи допълнителни доходи, отколкото на пълноценна кариера, но никога не се знае какво ще донесе бъдещето.

Как се научихте да печете хляб и други тестени изделия?

Научих се още в детските ми години, благодарение безценните съвети на моите баба и майка. Те винаги са били вдъхновение за мен. Разбира се, след като започнах да се занимавам по-сериозно, четох кулинарни книги и гледах онлайн видеа, за да усвоявам нови техники и да разширявам познанията си. Но най-важното си остава практиката и усещането за тестото в ръцете.

Какво е нужно, за да се получи вкусен хляб или сполучлива баница?

За да се получи наистина вкусен хляб или сполучлива баница, са нужни няколко неща. Първо – качествени продукти. Винаги се старая да използвам добри брашна и най-вече домашните продукти! Второ – любов и внимание. Трето – спазване на рецептата, но и усещане за процеса. Понякога се налага леко да коригираш нещата в зависимост от брашното или температурата. И разбира се, домашните яйца за плънката на баницата са от голямо значение.

– Налагало ли се е да коригирате рецепта за някой клиент с хранителна алергия или диетични ограничения?

– Да, разбира се. Правила съм например пити без глутен, като съм използвала специални безглутенови брашна. Винаги се старая да бъда внимателна и да попитам клиента за всички негови нужди и предпочитания.

– Успявате ли да следите съвременните тенденции и техники в печенето?

Старая се да следя съвременните тенденции и техники в печенето, доколкото ми позволява времето. Четенето на кулинарни блогове, гледането на специализирани видеа ми помагат да съм в крак с новите идеи и методи. Въпреки че обичам традиционните рецепти, винаги съм отворена да науча нещо ново и да експериментирам.

– Какъв е вашият подход за ефективно управление на времето по време на големи поръчки?

Тъй като все още не се занимавам с много големи поръчки, моят подход за управление на времето се основава най-вече на добро планиране и приоритизиране. Старая се да бъда ефективна, но и да не бързам за сметка на качеството.

– Обичате ли да пробвате нови рецепти или предпочитате да се придържате към традиционни?

Обичам да експериментирам с различни техники на плетене на погачите, защото това ми дава възможност да се развивам и да предлагам по-голямо разнообразие на клиентите си. Въпреки това, винаги се връщам и към традиционните погачи, защото те носят в себе си история и автентичен вид, който много хора ценят. Мисля, че е важно да има баланс между новото и старото.

–  Великденските празници бяха повод да гостувате в Дома за стари хора в Етрополе. Как се почувствахте след тази среща?

–  Гостуването в Дома за стари хора в Етрополе по време на великденските празници беше изключително емоционално и трогателно преживяване за мен. Чувствах се наистина щастлива, че имах възможността да споделя част от празничната атмосфера и да зарадвам тези прекрасни хора с моите козунаци. Видях много усмивки и усетих благодарност, което ме изпълни с топлина и смисъл. Тази среща ми напомни колко е важно да бъдем съпричастни и да правим малки неща, които могат да донесат голяма радост на другите.

– Кои са най-важните качества, които правят един пекар много добър в работата?

–  Любовта към печенето и отдадеността. Без страст е трудно да се постигне истинско качество. След това идват прецизността и вниманието към детайла, защото печенето изисква точност. Важни са също търпението, защото много процеси отнемат време, креативност за създаване на нови и красиви неща, и, разбира се, добрите познания за съставките и техниките. Не на последно място е и умението да се учиш постоянно и да се адаптираш към новите тенденции.

Текст: ГАЛЯ БОНЧЕВА

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button