Кармен Димитрова и магията на нейната онлайн пекарна

Тя внася топлина в домове, детски градини и домове за пенсионери с домашно приготвените си сладкиши
Хлябът е една от най-старите произведени от човека храни и е бил ключов за неговото оцеляване. Без тази на пръв поглед проста храна, цивилизацията не би съществувала по начина, по който я познаваме днес. Печенето на хляб и тестени изделия е наука и изкуство, предлагащи безкрайни възможности за създаване на апетитни лакомства. От хляб до сложни сладкиши, печенето е възнаграждаващо хоби, с което можеш да се отпуснеш и да създадеш нещо вкусно. И понякога хобито се превръща в малък бизнес. Такава е историята и на онлайн пекарната на 28-годишната Кармен Димитрова – усмихнат човек, който печели сърцата на своите клиенти с умения и креативност в печенето на хляб и тестени изделия.
– Кога хобито за Вас се превърна в сериозен ангажимент? Защо избрахте печенето за кариера?
– Завършила съм средното си образование във СУ “Христо Ясенов” в гр. Етрополе , а след това продължих образованието си в МГУ “Св. Иван Рилски” в София. Работя в ДГ “Еделвайс” – гр. Етрополе. Работата ми не е свързана с това, което съм учила, не е свързана и с моето хоби (печивата), но ме прави истински щастлива, удоволетворена и заредена покрай децата.
Аз съм човек, който откри истинска страст в печенето на домашни печива. За мен това започна като хоби, като начин да изразя креативността си и да зарадвам близките си. Удоволствието да видя усмивките на лицата им, когато опитат нещо, приготвено от мен, беше безценно. Съпругът ми ме окуражи да споделя тази си страст с повече хора, като създадох онлайн страничка. Така преди 7 години, през 2018 г., се появи моята онлайн пекарна. Честно казано, бях приятно изненадана, когато още първия ден получих първата си поръчка! В момента все още гледам на това повече като на любимо занимание, което ми носи допълнителни доходи, отколкото на пълноценна кариера, но никога не се знае какво ще донесе бъдещето.
– Как се научихте да печете хляб и други тестени изделия?
– Научих се още в детските ми години, благодарение безценните съвети на моите баба и майка. Те винаги са били вдъхновение за мен. Разбира се, след като започнах да се занимавам по-сериозно, четох кулинарни книги и гледах онлайн видеа, за да усвоявам нови техники и да разширявам познанията си. Но най-важното си остава практиката и усещането за тестото в ръцете.
– Какво е нужно, за да се получи вкусен хляб или сполучлива баница?
– За да се получи наистина вкусен хляб или сполучлива баница, са нужни няколко неща. Първо – качествени продукти. Винаги се старая да използвам добри брашна и най-вече домашните продукти! Второ – любов и внимание. Трето – спазване на рецептата, но и усещане за процеса. Понякога се налага леко да коригираш нещата в зависимост от брашното или температурата. И разбира се, домашните яйца за плънката на баницата са от голямо значение.
– Налагало ли се е да коригирате рецепта за някой клиент с хранителна алергия или диетични ограничения?
– Да, разбира се. Правила съм например пити без глутен, като съм използвала специални безглутенови брашна. Винаги се старая да бъда внимателна и да попитам клиента за всички негови нужди и предпочитания.
– Успявате ли да следите съвременните тенденции и техники в печенето?
– Старая се да следя съвременните тенденции и техники в печенето, доколкото ми позволява времето. Четенето на кулинарни блогове, гледането на специализирани видеа ми помагат да съм в крак с новите идеи и методи. Въпреки че обичам традиционните рецепти, винаги съм отворена да науча нещо ново и да експериментирам.
– Какъв е вашият подход за ефективно управление на времето по време на големи поръчки?
– Тъй като все още не се занимавам с много големи поръчки, моят подход за управление на времето се основава най-вече на добро планиране и приоритизиране. Старая се да бъда ефективна, но и да не бързам за сметка на качеството.
– Обичате ли да пробвате нови рецепти или предпочитате да се придържате към традиционни?
– Обичам да експериментирам с различни техники на плетене на погачите, защото това ми дава възможност да се развивам и да предлагам по-голямо разнообразие на клиентите си. Въпреки това, винаги се връщам и към традиционните погачи, защото те носят в себе си история и автентичен вид, който много хора ценят. Мисля, че е важно да има баланс между новото и старото.
– Великденските празници бяха повод да гостувате в Дома за стари хора в Етрополе. Как се почувствахте след тази среща?
– Гостуването в Дома за стари хора в Етрополе по време на великденските празници беше изключително емоционално и трогателно преживяване за мен. Чувствах се наистина щастлива, че имах възможността да споделя част от празничната атмосфера и да зарадвам тези прекрасни хора с моите козунаци. Видях много усмивки и усетих благодарност, което ме изпълни с топлина и смисъл. Тази среща ми напомни колко е важно да бъдем съпричастни и да правим малки неща, които могат да донесат голяма радост на другите.
– Кои са най-важните качества, които правят един пекар много добър в работата?
– Любовта към печенето и отдадеността. Без страст е трудно да се постигне истинско качество. След това идват прецизността и вниманието към детайла, защото печенето изисква точност. Важни са също търпението, защото много процеси отнемат време, креативност за създаване на нови и красиви неща, и, разбира се, добрите познания за съставките и техниките. Не на последно място е и умението да се учиш постоянно и да се адаптираш към новите тенденции.
Текст: ГАЛЯ БОНЧЕВА