Ноу-хау

Какви еко проекти спечелиха конкурса за решения в община Етрополе

Конкурс "Моето решение за проблем в моята община"

Участници в конкурса „Моето решение на проблем в моята община“ предлагат велоалейна мрежа, соларно осветление, ефективно управление на отпадъци…

В конкурса „Моето решение на проблем в моята община“, обявен от Община Етрополе в партньорство с „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“, десетки граждани представиха своите идеи и предложения за това как общината да стане по-привлекателно и добро място за живеене. Инициативата за конкурса е подобна на реализирана кампания на Националното сдружение на общините в Р България и се ползва с неговата подкрепа. Целта на кмета инж. Владимир Александров е да чуе гласа на гражданите в община Етрополе.

Първата награда спечели 28-годишната Ирена Симеонова от Етрополе за проектите си шишеяд и соларно осветление

В продължение на месец тя прави проучвания и създава своята презентация. „Eдин от основните проблеми в общината са битовите отпадъци. Те замърсяват природата. Когато се разхождам, забелязвам неприятната гледка от разхвърляни предмети. Малките деца често ги взимат от земята и играят с тях, разнасят ги, а децата са най-уязвими от болести“ – казва Симеонова пред в. „Етрополе за хората“. Концепцията за управление на отпадъците обхваща действия за предотвратяване на генерирането на отпадъци, тяхното събиране, транспортиране, сортиране, съхранение, отстраняване и обработка. Първото предложение на Ирена е за т.н. шишеяд –  атрактивна метална конструкция за събиране на пластмасови бутилки. Все повече градове въвеждат тази конструкция, която събира 20 -25 кг. пластмасови бутилки или около 1000 смачкани. Всеки гражданин ще има възможността да изхвърля разделно използваните бутилки, за да бъдат ефективно рециклирани. Второто ѝ предложение е за подмяна на старите контейнери с нови, които са с автоматично затваряне и това няма да позволи разпиляване на отпадъците.

„Другият проблем е уличното осветление“. В своята презентация тя описва проблемите – висока консумация, неосветени участъци, недобра поддръжка и др. Предложенията ѝ са за допълнително осветление в неосветените места,  енергоспестяващо улично осветление, ЛЕД-диодни светлини със слънчева енергия и др. Автономното соларно улично осветление има много обещаващо бъдеще – казва Ирена. И допълва: – Ако направим икономия от това, можем да инвестираме спестените средства в решаването на други проблеми“.

Презентацията на Ирена Симеонова завършва с предложение за реконструкция на парк „Езерото“, изграждането на допълнителни детски площадки и на обособени площадки за кучета, което ще реши проблема с безопасността, особено на децата.

Второ място спечели с проекта си за велоал Тоника Димитрова.

Тя е възпитаник на ОУ „Христо Ботев“ и СУ „Христо Ясенов“ в гр. Етрополе. Днес 26-годишната жена работи като архитект в престижна фирма в София, но редовно посещава родния си град и е съпричастна към всичко в него.

Тоника научава за конкурса от LinkedIn, където следва профила на инж. Владимир Александров, и решава да направи обстойно проучване за нормативната база за изграждането на велоалейна мрежа в гр. Етрополе. „По време на следването си, заминах по програма „Еразъм“ в Белгия, където живях в едно селце близо до град Гент и всеки ден трябваше да пътувам с колело. Може би оттам дойде вдъхновението за моето предложение. Пътуването с колело е супер приятно, минаваш първо през селските пътища, след това стигаш до града, до центъра … Не беше опасно по никакъв начин“ – споделя Тоника.

Един от възможните маршрути според нея е на бул. „Руски“ след СУ „Хр. Ясенов“. Концепцията е от главната велоалея да се достига до второстепенните велоалеи, които да водят към главните точки в града. Главната велоалея, която е двупосочна, ще има достъп до селата в общината и зона „Язовира“. Тоника Димитрова мечтае община Етрополе да се превърне в едно по-добро място за живеене.

Трето място спечели Пенка Василева, която предлага изграждане на дневен център за деца с увреждания

Тя работи в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в гр. Ботевград и нейното предложение е да се изгради такъв център и  в гр. Етрополе. Засяга много теми, свързани не само с децата, а и с родителите им.

„Работя с дечица с увреждания в Ботевград и родителите от гр. Етрополе пътуват всеки ден дотам, за да посещават три такива центъра. Има много деца от нашата община. Има и деца, които пътуват дори до София, за да може да получават нужните терапии“ – казва Василева. Предложението ѝ включва създаване на материална база, ангажиране на специализиран персонал и целодневни и полудневни услуги.

„Инициативата за конкурса е прекрасна. За първи път ръководството на общината се обръща към мнението на гражданите. Така много хора могат да предложат различни виждания и да бъдат чути. Знам, че осъществяването на проекта ми е трудна задача, но се надявам да се случи, защото има нужда от решение и в тази област“, разказва спечелилата  трето място Пенка Василева.

„Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ ще сбъдне мечтата на рехабилитатора Светла Йорданова, която като участник в конкурс разработи програма „Здрави с Пилатес“ и се ангажира да осигури зала за провеждане на занимания по метода Пилатес – система за въздействие върху двигателния апарат. Тренировките ще започнат в началото на месец май.

В конкурса участваха ощe: Галя Бончева, Геновева Дончева, Георги Белов, Димитър Йорданов, Златина Тодорова, Моника Цветкова, Николай Тодоров, Тодор Тодоров, Сетара Вахдат, Стамен Стаменов, Стоил Кацаров, Страхил Недков, Таня Тодорова, Тинка Трифонова и Християн Дончев.

Кметът инж. Александров благодари на всички участници за отговорността им към родното място. Част от идеите в конкурса, които са от компетентностите на общината, може да бъдат реализирани.

Снимки: Ирена Симеонова Тоника Димитрова Пенка Василева

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button